anielski Napisano 2 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Witam wszystkich. Proszę o pomoc w odkręceniu wolnobiegu (tak mi się wydaje, że to wolnobieg ale nie dam sobie za to ręki uciąć). Jest na nim napisane Shimano UL. Link do zdjęcia wolnobiegu Próbowałem na różne sposoby włącznie na chama ale nawet nie drgnie. Za pomoc z góry dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viper512 Napisano 2 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Według mnie to jest wolnobieg. W masz w środku tego wolnobiegu takie ząbki.? (na zdjęciu jakoś nie widać.. xD)http://www.probikes.pl/img/itm/big/851.jpg <- Takie sąbki jak w tym w środku Jesli tak, to kupujesz taki klucz: http://allegro.pl/klucz-do-wolnobiegu-shimano-najtaniej-nowy-i1429432552.html wkładasz go w te ząbki i odkręcasz w stronę, w którą się kręci wolnobieg lekko, (w lewo chyba) Można też klucz zacisnąć w imadle i kręcić kołem (Ja tak robiłem u siebie, bo według mnie byl to najłatwiejszy sposób na odkręcenie.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anielski Napisano 2 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Dzięki za odpowiedź. Robiłem tak jak piszesz i nawet klucz przedłużyłem rurą stalową ale ani drgnęło. Spróbuję znaleźć dłuższą rurę aby dźwignia była większa. Na wierzchu jest pierścień z ząbkami. Myślałem, że może go trzeba ruszyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viper512 Napisano 2 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Ten pierścień jest chyba do tego, aby rozkręcić wolnobieg na części, aby rozebrać i ściągnąć każdą koronkę oddzielnie, ale mogę się mylić.. A imadło masz? Tak jest dużo łatwiej, ja mocko przykrecilem, kolo zalozylem i "troche" siły musiałem użyć ale w koncu puścilo (nie był odkręcany 2 albo 3 lata wolnobieg) a jeśli u Ciebie dłużej to polecam właśnie w imadle i kręcić z calej siły a jak nie to poprosić kogoś o pomoc w "kręceniu" xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anielski Napisano 3 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Dzięki za pomoc. Dopiero w dużym imadle z ojcem jak skręciłem to puściło. A ten pierścień też rozkręciłem i miałeś rację, jest od koronek. Także wszystko mam już pięknie wyczyszczone. Dzięki i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.