Skocz do zawartości

[suport] Łożyska się sypią :(

lukee

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chyba z góry muszę uprzedzić że jestem laikiem w tym temacie. Wiem że coś takiego jak suport w rowerze jest kiedy mi w serwisie powiedzieli że łożysko w nim się rozsypało ;)

Rower mam taki sobie, pewnie większość mogłoby nazwać go jakimś makrokeszem bo nie kosztował majątku, chociaż markowany jest przez Shimano (model Winner, ale o tym google nic nie mówi). Rower ten mam od 7 lat i już drugi raz pada mi łożysko w suporcie.

Czy one po prostu tak mają, czy suport w tym rowerze to najgorsza chińszczyzna? Bo na kilku rowerach już jeździłem i ani mi, ani żadnemu znajomemu jeszcze się nie przytrafiło żeby łożysko się rozpadło. A u mnie już drugi raz.

Dalej, czy jest sens samemu bawić się w wymianę?

Lubię pogrzebać przy sprzęcie, ale z tego co widzę suportów jest milion rodzajów i różne długości, szerokości, gwinty... No i do tego trzeba mieć chyba specjalny klucz?

Da się (nie rozbierając) stwierdzić w co powinienem się zaopatrzyć żeby dokonać wymiany? Niestety nie mam czasu uziemić sobie roweru na tydzień, bo wykorzystuje go codziennie i nie chcę z tego rezygnować :)

Napisano

To, że masz nalepkę Shimano na rowerze nic nie znaczy i sama firma na pewno nigdy nie miała go w fabryce. Właśnie makro często takie nalepki mają.

Czy to taki suport? Allegro Tzn, czy ma takie ząbki? Jeśli tak, potrzebujesz klucza do suportu i ściągacza do korb - do kupienia w każdym rowerowym, a żeby wiedzieć, jaki suport potrzebujesz, mierzysz szerokość mufy i długość osi (wałka) suportu. Tyle.

Jeśli masz inny, pokaż zdjęcie.

Napisano
  W dniu 1.02.2011 o 15:58, Fenthin napisał:

potrzebujesz klucza do suportu i ściągacza do korb - do kupienia w każdym rowerowym, a żeby wiedzieć, jaki suport potrzebujesz, mierzysz szerokość mufy i długość osi (wałka) suportu. Tyle.

Jeśli masz inny, pokaż zdjęcie.

Żeby zmierzyć długość osi suportu to chyba nie obejdzie się bez wyciągania go z roweru? Zrobiłem przed chwilą parę fotek roweru, może ktoś coś dojrzy z pod warstwy brudu ;)

http://i52.tinypic.com/1r691u.jpg

http://i54.tinypic.com/dzayvr.jpg

http://i55.tinypic.com/14uc7qv.jpg

Napisano

Te suporty będą sięsypać, bo to zwykły, skręcany suport na kulkach. Wg mnie najlepszym rozwiązaniem, biorąc pod uwagę twoją niewielką wiedzę w temacie rowerowym i brak odpowiednich narzędzi, będzie wyjazd do serwisu i wymiana na jakiś kompaktowy wkład suportu osadzony na łożyskach maszynowych, który wytrzyma zdecydowanie więcej jak ten, który masz obecnie.

Napisano
  Cytat
Żeby zmierzyć długość osi suportu to chyba nie obejdzie się bez wyciągania go z roweru?

Może i się obejdzie, ale trzeba mieć dużą suwmiarkę i zdjąć zębatki mechanizmu korbowego oraz ramię korby z lewej strony.

Napisano

też polecałbym zmianę na jakiś suport z maszynami, około 20-30zł i już masz coś bardziej trwałego. A wymianę w Twoim przypadku chyba warto zlecić serwisowi, bo musiałbyś kupić dwa klucze żeby to zrobić. Jakieś 30-40zł. Z drugiej strony oszczędzasz na przyszłość i masz frajdę ;).

A suport można odkręcić młotkiem i śrubokrętem/dłutem/majzlem jeśli nie jest zapieczony mocno. Więc potrzebowałbyś tylko jeden :)

A suportu mierzyć nie musisz jeśli uda Ci się znaleźć model korby i dane na jej temat, a nóż to jakieś Shimano. Często szczegółowe katalogi sprzed lat mają po sklepach, mi znaleźli ;)

Napisano

No właśnie to zawsze jakaś frajda samemu coś zrobić ;)

Na korbie jest tylko napis "prowheel", bez żadnych dodatkowych oznaczeń (przynajmniej w widocznych miejscach). Zastanawiałem się nawet żeby od razu wymienić też korbę, ale to chyba nie ma większego sensu bo nie jest jakoś bardzo zużyta, a rdza jej jeszcze nie łapie.

Jeżeli suport odkręca się tylko na tym gwincie który pokazałem na pierwszym z góry zdjęciu to sobie poradzę bez klucza na pewno ;)

Na razie wymienię w rowerze hamulce i linki, a jak z tym się uporam to pewnie wybiorę się do jakiegoś serwisu.

Zrobiłem parę wysokiej rozdzielczości zdjęć i aż się przeraziłem że w tylu miejscach pojawia się rdzawy nalot :o Do wiosny trzeba wytrzymać i wszystko przesmarować, a teraz dokładnie zaplanować bieżące wydatki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.