Skocz do zawartości

[rama]Co trzeba wiedzieć żeby rama pasowała do podzespołów?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od nie dawna zamierzam remontować obecną ramę lecz zauważyłem że na allegro można dostać dobrych firm nowe ramy. Mam np propozycje rama UNIBIKE FUSION 21 cali za 220zł Co o tym myślicie?

Jakie rozmiary muszę znać w swoich częściach żeby dopasować do ramy? :icon_mrgreen:

ok suport obecnie mam 70mm. Jeśli kupiłbym tą ramę to obecna moja korba pasowałaby do 68mm nowego suport tego co widzę rama ma mocowanie na Cantilever które ja posiadam. Pozostałych rzeczy nie wiem jak sprawdzić czyli:

Szerokość rury sterowej (zwykle 1 1/8")

Wysokość główki ramy

Rozmiar sztycy (tu jest bardzo różnie)

Proszę o pomoc.

Czy 220zł za ta rame jest ok?

Akurat długości pancerzy i przewodów hamulcowych dobiera się do ramy, nie na odwrót.

No wlasnie, kolega z pierwszego posta napisal, ze chce kupic sama rame i przelozyc czesci ze starego roweru. Wiec napisalem o wymiarach czesci i ramy.

Srednice rury podsiodlowej mierzysz suwmiarka. Srednice glowki ramy chyba tez suwmiarka 1i1/8 cala to chyba 31.8 mm.

• Mod Team

Szerokość rury sterowej (zwykle 1 1/8")

Wysokość główki ramy

Rozmiar sztycy (tu jest bardzo różnie)

1) Suwmiarką, ew jakoś centymetrem i obliczyć, ale to pewnie dałoby spory błąd.

2) To po prosty centymetrem, ważne, żeby rura wystawała na tyle nad główkę, żebyś mógł na nią wsadzić przynajmniej 3/4 mostka.

3) To też suwmiarką, chodzi o średnicę, długość nie będzie Ci potrzebna w tym wypadku.

Fajny klasyczny rower, tez bym nie zmienial za duzo, linki, korba, nowe kola i tyle. Bedzie chodzil jak nowka, mam takiego starocia do jazdy zima, tylna przerzutka Alivio z 1997 na nowych linkach chodzi lepiej niz dzisiejsze XT.

Rama Unibike przy tej staloweczce cromoly Treka to kiszka i wstyd ;).

Małe OT :

Klosiu, popieram. Mam przerzutkę tylną Alivio chyba 1993, ma już luzy na 1 cm, a nadal pracuje bardzo dobrze, da się ją idealnie wyregulować, nie przerzuca łańcucha. Sora z takimi samymi luzami w takim stanie poprostu przegrywa na całej linii :). Coś jest w tym Shimano z lat 90 :).

chyba macie rację. Ale to dlatego wpadłem na ten pomysł dlatego że renowacja ramy kosztować mnie będzie 150... (100zł proszkowanie i piaskowanie, 30 zl naklejki + lakier bezbarwny..) a unibike to z tego co czytałem nie gorsza firma jak trek.. a rama jest bardziej nowoczesna.... ..)

• Mod Team

To ja tu po nocach nie śpię, piszę elaboraty jak tą ramę najlepiej mu pomalować a on chce przesiąść się na jakiś aluminiowy szmelc?:036:

Nie zdradza się dobrych kumpli...

Albo renowacja staruszka, albo kupujesz sobie nową ramę ale coś porządnego!

To ja tu po nocach nie śpię, piszę elaboraty jak tą ramę najlepiej mu pomalować a on chce przesiąść się na jakiś aluminiowy szmelc?:036:

Nie zdradza się dobrych kumpli...

Albo renowacja staruszka, albo kupujesz sobie nową ramę ale coś porządnego!

Postanowione już -remontuje staruszka. Tak po prostu przyszła mi do głowy taka opcja i trafiłem na tego unibike. Przeglądałem też inne ramy innych firm. Pamiętam że w sklepie kiedyś pewien Pan chwalił bardziej sunna, unibike niż np kross. Ale wiecie jak to jest...

Tych marek i producentów sprzętu trochę jest dlatego się pytałem :P, ale odziwo sprzedawca ramy unibike powiedział że może pomoże mi coś z ramą treka zrobić.. :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...