Skocz do zawartości

[wolnobieg] nie moge sciagnąć

adas651

Rekomendowane odpowiedzi

DSC01215.JPG

Witam!

Przydała by mi sie ta piasta i szprychy,

z jednej strony rozplotłem i wyciągnąłem obrecz i 18 szprych

ale nie moge odkrecic tego wolnobiegu shimano

Jak go odkrecic??

żeden klucz nie pasuje

a ten do zwykłego wolnobiegu jest za duży

Kolega ma oczywiście wolnobieg, nawet pisze na zdjęciu "free wheel". Co do samego ściągnięcia to potrzebujesz odpowiedniego klucza z takimi dwoma ząbkami. Wszystko zależy tez od tego jak długo wolnobieg siedzi sobie na pieście bo ja zauważysz klucz będzie miał tylko 2 małe ząbki, które możesz wyłamać jeśli jest wolobieg jest mocno zapieczony. Moja rada jest taka, jeśli nie potrzebujesz już tego wolnobiegu to wsadź go w imadło, bardzo mocno zacisnij i kiedy połamiesz już w nim zęby i będzie mocno siedział w imadle powinieneś go bez problemu odkręcić:thumbsup:

Co do samego ściągnięcia to potrzebujesz odpowiedniego klucza z takimi dwoma ząbkami.

Klucze z dwoma ząbkami używa się do kaset Suntour'a. No chyba że chodziło Ci o klucz do rozebrania wolnobiegu na części.

Do Shimano potrzeba czegoś takiego.

Klucz warto skręcić zaciskiem żeby nie wyskoczył w trakcie wykręcania.

Możesz też wkręcić klucz w imadło solidnie zamocowane do jakiegoś stołu, nałożyć na niego koło i kręcić całym kołem. Nie wiem tylko czy po wyjęciu połowy szprych uda się taka sztuka.

Nie wiem co planujesz zrobić z tymi częściami, ale jeżeli chcesz wyjąć szprychy to możesz rozebrać wolnobieg. W tym celu musisz odkręcić ten pierścień z napisem "free wheel", jest do tego specjalny klucz ale można też to zrobić za pomocą jakiegoś śrubokręta i młotka. Opierasz śrubokręt pod kątem o jeden z tych otworów i stukasz w niego młotkiem. Jak się trochę ruszy to pójdzie już z górki. Posypie się sporo kulek ze środka i będzie trochę roboty żeby to poskładać.

Na Twoim miejscu odpuścił bym tą piastę i przeszedł na kasetę.

• Mod Team

przerobiłem dziś zdejmowanie zapieczonego wolnobiegu - wkładasz klucz między te ząbki, owijasz kawałeczkiem papieru(wydruk z bankomatu), na to oczkowy i w najmniej spodziewanym dla niego momencie dajesz mu moment obrotowy powyżej 100 nm - czyli z buta :-)

By to się powiodło to:

na obręczy nie może być opony

obręcz musisz trzymać ręką

na ręce musi być jakaś gruba rękawica(skórzana)(gdy dasz za wysoki moment to mogą szprychy się połamać i koniec kariery modela)

but nadający moment najlepiej by był okołowojskowy(jakiś glan, trep czy cuś)

Ja psikałem wd40, opalałem, zalewałem naftą i olejem naprzemiennie i nic nie pomogło...

za poradę dzięki Długiemu z DH-zone

P.S. Przy w połowie rozplecionym kole to może lepiej dwie rękawice na łapkę...

• Mod Team

Przejdź się do sklepu rowerowego, tam powinni mieć taki klucz. Ja byłem 2-3 razy i facet mi odkręcił, a jak już mnie znał, to pożyczał mi ten klucz do domu. Tylko tak, jak już koledzy wyżej pisali, bez koła nie da rady tego odkręcić. ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...