adas651 Napisano 1 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Witam! Przydała by mi sie ta piasta i szprychy, z jednej strony rozplotłem i wyciągnąłem obrecz i 18 szprych ale nie moge odkrecic tego wolnobiegu shimano Jak go odkrecic?? żeden klucz nie pasuje a ten do zwykłego wolnobiegu jest za duży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Earl Napisano 1 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 A może spasuje klucz od kasety ? Naprawdę żaden klucz do wolnobiegu tutaj nie pasuje? Może spróbuj oddać do serwisu, może to ogarną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czesio Napisano 1 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 wydaje mi sie wlasnie ze probujesz to odkrecic kluczem do kasety, a nie do wolnobiegu Btw latwiej byloby Ci najpierw odkrecic wolnobieg a potem rozplatac kolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senjiro Napisano 1 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Kolega ma oczywiście wolnobieg, nawet pisze na zdjęciu "free wheel". Co do samego ściągnięcia to potrzebujesz odpowiedniego klucza z takimi dwoma ząbkami. Wszystko zależy tez od tego jak długo wolnobieg siedzi sobie na pieście bo ja zauważysz klucz będzie miał tylko 2 małe ząbki, które możesz wyłamać jeśli jest wolobieg jest mocno zapieczony. Moja rada jest taka, jeśli nie potrzebujesz już tego wolnobiegu to wsadź go w imadło, bardzo mocno zacisnij i kiedy połamiesz już w nim zęby i będzie mocno siedział w imadle powinieneś go bez problemu odkręcić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hanzo Napisano 1 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Co do samego ściągnięcia to potrzebujesz odpowiedniego klucza z takimi dwoma ząbkami. Klucze z dwoma ząbkami używa się do kaset Suntour'a. No chyba że chodziło Ci o klucz do rozebrania wolnobiegu na części. Do Shimano potrzeba czegoś takiego. Klucz warto skręcić zaciskiem żeby nie wyskoczył w trakcie wykręcania. Możesz też wkręcić klucz w imadło solidnie zamocowane do jakiegoś stołu, nałożyć na niego koło i kręcić całym kołem. Nie wiem tylko czy po wyjęciu połowy szprych uda się taka sztuka. Nie wiem co planujesz zrobić z tymi częściami, ale jeżeli chcesz wyjąć szprychy to możesz rozebrać wolnobieg. W tym celu musisz odkręcić ten pierścień z napisem "free wheel", jest do tego specjalny klucz ale można też to zrobić za pomocą jakiegoś śrubokręta i młotka. Opierasz śrubokręt pod kątem o jeden z tych otworów i stukasz w niego młotkiem. Jak się trochę ruszy to pójdzie już z górki. Posypie się sporo kulek ze środka i będzie trochę roboty żeby to poskładać. Na Twoim miejscu odpuścił bym tą piastę i przeszedł na kasetę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 1 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Ciężko będzie wykręcić wolnobieg z piasty, która została rozpleciona z obręczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 1 Lutego 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Ja bym sie pokusił o "niewykonalne" bez koła a juz na pewno nie bez uszczerbku dla korpusu piasty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 2 Lutego 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 przerobiłem dziś zdejmowanie zapieczonego wolnobiegu - wkładasz klucz między te ząbki, owijasz kawałeczkiem papieru(wydruk z bankomatu), na to oczkowy i w najmniej spodziewanym dla niego momencie dajesz mu moment obrotowy powyżej 100 nm - czyli z buta :-) By to się powiodło to: na obręczy nie może być opony obręcz musisz trzymać ręką na ręce musi być jakaś gruba rękawica(skórzana)(gdy dasz za wysoki moment to mogą szprychy się połamać i koniec kariery modela) but nadający moment najlepiej by był okołowojskowy(jakiś glan, trep czy cuś) Ja psikałem wd40, opalałem, zalewałem naftą i olejem naprzemiennie i nic nie pomogło... za poradę dzięki Długiemu z DH-zone P.S. Przy w połowie rozplecionym kole to może lepiej dwie rękawice na łapkę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Franio Napisano 5 Lutego 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Przejdź się do sklepu rowerowego, tam powinni mieć taki klucz. Ja byłem 2-3 razy i facet mi odkręcił, a jak już mnie znał, to pożyczał mi ten klucz do domu. Tylko tak, jak już koledzy wyżej pisali, bez koła nie da rady tego odkręcić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 7 Lutego 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Metoda z buta jest jak najbardziej odpowiednia Zakładasz klucz z mozliwie długa rura i z buta mu pamietaj ze w ta strone w którą zebatki sie kreca swobodnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.