Skocz do zawartości

[amortyzator przedni] SR Suntour Durolux - problem

Yncy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam !

Co byście zrobili na moim miejscu ? Zespawać, zostawić ?

Najlepszą opcja byłaby wymiana lagów, ale z to raczej czynność nierealna. Wydaje mi się, że pęknięcie jest w miejscu, gdzie nie ma aż tak silnego nacisku. Mam pewne obawy i będzie strach przed każdą ostrzejszą jazdą ;D

Może ktoś z was miał już taki przypadek ? Co robić ?

LINK DO PROBLEMU (zdjęcia) : http://cid-ed8f4b35e7e6a004.photos.live.com/play.aspx/uszczerbek%20-%20durolux

Napisano

Całkiem poważne uszkodzenie. Drugie mocowanie jest sprawne w 100%? Wogóle da się spawać magnez?! Ja na twoim miejscu szukałbym innych dolnych lag, no ale w starych marcokach dosyć podobnie się działo (pękało ale chyba nie odpadało) no i jakoś to działało. No ale poczekaj jeszcze na inne wypowiedzi.

Napisano

ze spawaniem magnezu trochę zabawy jest,(jeśli w ogóle można spawać) to musi być obrabiany termicznie w atmosferze pozbawionej tlenu bo natychmiast spłonie, w argonie można będzie spawać najlepiej magnez i chyba będzie potrzebna specjalistyczna elektroda ale to już popytasz w sklepach ze sprzętem spawalniczym. Najlepiej pytać w zakładach gdzie spawają aluminium.

Napisano

Niestety tego nie da się pospawać. Magnezu nie da się spawać normalnymi sposobami, bo bardzo szybko się utlenia.

Możesz najwyżej zrobić jakąś obejmę, ale najpierw odciąć te pozostałości.

Napisano

Drugie mocowanie sprawne w 100 %. Skoro ze spawaniem będą kłopoty to raczej będę dręczył dystrybucję Suntoura o nowe golenie :) Poza tym spawanie osłabia metal, sprawia że staje się on bardziej kruchy a nie o to mi chodzi w tym wypadku. Poprzedni właściciel jeździł przez 5 mc-y i nic się nie działo.

Może jeśli po prostu to zostawię to pod wpływem nacisku samo będzie się zakleszczać ?

Czy jakieś inne lagi pasują do duroluxa ? Może uda się go połączyć z lagami Duro FR20 ?

Napisano

Może spasuje. Oba amortyzatory mają lagi 35mm ale musiałbyś zmierzyć i porównać rozstaw lag dolnych z Duroluxa a Duro FR.

Napisano

Skoro już masz pomysł co z tym zrobić to może mi coś poradzisz ?

Najbardziej podpasuje chyba zmiana lagów na te z Duro FR20. Muszę poczytać czy będą pasowały.

Jest jeszcze opcja, że sprzedam go z uszkodzeniem i zainwestuje w RS Domaina. Tylko na ile byś go wycenił - 300 zł ? Jak dla mnie to trosze za mało :(

PS. Nie mogę napisać na priv bo chyba bloka masz :)

Napisano

To zależy też kiedy był serwis robiony, wymieniane uszczelki, stan górnych lag itp. itd. Kurcze szkoda, że teraz go sprzedajesz (o ile sprzedasz :icon_mrgreen: :icon_mrgreen: ) a ja akurat bez kasy jestem. Ja zapakowałbym się w Domaina 318 MC U-Turn, Manitou Nixona albo jakiegoś Marcoka Z1, Drop-Off, Z150.

Napisano

Celuje w Domaina - ojciec w Kanadzie to za 800 zł wyłapię, ale to potem.

Czekam na wypowiedź Puklusa, wtedy będą decyzje.

• Mod Team
Napisano

Jak wiadomo spawać magnez to nie tak oo ... ja bym zrobił/dorobił uchwyt z jakiejś kształtki, blachy czy czegoś o miałbym pod reką. Nie jestem wstanie tego wam opisac słowami, ale w myslach mam obraz. Niestety zadanie bedzie trudne i dość precyzyjne do wykonania samemu. ja osobiście bym sobie zrobił ale wam raczej nie polecam.

Był kiedyś fox na allegro z taką sama usterką, jak bym wtedy miał na juz ok 900zł to bym kupił prawie nowego amora ktory wtedy kosztował ponad 2000 :P

Napisano

Niektórzy też sklejali jakąś żywicą (często bustery [podkowy] w Marcokach DJ), ale to raczej nie jest trwałe.

• Mod Team
Napisano

można to zrobić coś 'ala carbon, tylko zamiast włokna weglowego, mate szklana lub specjalna taśme bawełniną i ładnie obwijać z nakładaniem zywicy oczywiście. Jak sie to zrobi poprawnie połaczenie powinno być dość trwałe. Niestety estetyka ciągle lezy :P

Napisano

No tak, ale wiesz, lepiej czuć się bezpiecznie, mieć to zrobione solidnie niż jeździć na ładnym, które zaraz się rozpadnie :).

Napisano

Estetyka mnie nie obchodzi :D - ważne bezpieczeństwo. Problem polega na tym, że dopiero od 3 m-cy interesuje się rowerem - będzie mi trudno "skleić" takie coś. Czy w pierwszym lepszy, serwisie mi to zrobią ?

Napisałem do eurobike.pl z zapytaniem czy jest możliwe sprowadzenie części. A może jak zostawię to wszystko w spokoju, to śruba pod wpływem nacisku będzie się sama zaciskała i nie są potrzebne żadne zabiegi ?

Dzięki za dotychczasową pomoc.

Napisano

Imho nie wiem, czy w serwisie są w stanie zrobić coś takiego. Raczej zaproponują ci wymianę całych dolnych lag, no ale to zależy od serwisu :). A nie masz jakiegoś zaufanego kolegi / serwisanta / serwisu, żeby ci to zrobił / pomógł zrobić ?

Napisano

Napisałem do Eurobike i zostałem mile zaskoczony. Na stanie mają nowe dolne lagi w cenie 400 zł. Od razu zacząłem się targować i okazało się, że mają jeszcze jedna sztukę, z wystawy za 250 zł. Cena niska bo podobno obdrapany lakier, co mi w ogóle nie przeszkadza :D

Zależy mi na bezpieczeństwie, więc chyba się skuszę. Jutro mam dostać zdjęcia to sam ocenię. Mieszkam w małej miejscowości, więc serwis rowerowy prowadzą mili panowie w sklepie z odzieżą używaną ^^, co nie znaczy, że oferują słabą jakość usług. Wolałbym jednak kupić nowe lagi, a mieć spokój i poczucie bezpieczeństwa. Myślę, że w serwisie pomogą mi je wymienić i dobrać ciśnienie.

Nie chce zakładać nowego tematu, więc spytam się jeszcze jaka rama pasowała by do Duroluxa i osprzętu z SIGN DS 2 ?

Myślę nad: NS Surge i Norco Rampage. Podoba mi się DC Cocker, ale 1500 za ramę to za dużo - planuję przeznaczyć na ten cel do 1000 zł. Może Specialized P1/P2 ?

Napisano

Zależy do czego. Cocker to fajna rama, ale trochę gniotowata (nie chcę nikogo obrazić, nie bijcie :)), ja zastanowiłbym się nad Surge ew. jak podałeś Rampage/Manik. Lecz jednak skłaniałbym się w stronę Surge, ale zależy, co będziesz na tym robić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...