Skocz do zawartości

[Rower] Kross Level A2 2010 czy Mongoose Tyax Elite 2009

TriggaHappy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

W najbliższych dniach/tygodniach zamierzam kupić nowego bajka. Nie mam żadnych szczególnych wymagań. Będzie jeżdżony po mieście/asfalcie, ale las i troszke bardziej zróżnicowany teren niż prosta ulica jak najbardziej wchodzą w gre. Na celowniku mam dwa rowery

Kross Level A2 Disc 2010 http://www.t-bike.pl/go/_info/mod2.php?id=2324&item=2#menu

Mongoose Tyax Elite 2009 http://allegro.pl/mongoose-tyax-elite-shimano-alivio-hamulce-promax-i1432926536.html#gallery

Obydwa w tej samej cenie 1399 (Chociaż liczyłem na nieco niższą cene Mongoose'a)

Ewentualnie jest jeszcze trzeci kandydat: Trek 3900 Disc 2010

I tutaj właśnie mam prośbę. Pomóżcie mi wybrać któryś z tych trzech. Który lepszy ? Biorę pod uwagę wszystko: cały osprzęt, serwis, najczęstsze mankamenty w danym modelu itd. Który lepszy ?

Wszystkie opinie i sugestie są mile widziane.

Z góry dzięki za pomoc.

Napisano

Oba rowery wyglądają dobrze, na żadnym się nie powinieneś zawieść. Zwróć uwagę, że na Mongoosie będziesz miał trochę bardziej wyprostowaną pozycję niż na Krossie (czyli na Krossie bardziej sportową). Zobacz na jakieś wysokości są siodło i kierownica względem siebie. Przynajmniej tak mi się wydaje patrząc na ich zdjęcia. Osobiście polecam Krossa, ze względu na to że jest bardziej sprawdzony i ma tarczówki.

Napisano

Faktycznie super te "tarczówki".... A co do siodła to akurat Speed z mangusty jest baaardzo wygodny ( szczerze to nie jeździlem na wygodniejszym ). Tyax jest normalnym rowerem w normalnej cenie a Kross jest fajny tak samo jak fajne są Skody , Fiaty, Daewoo itd - tu jest coś za coś. Niby technologia podobna jak w wyzej pozycjonowanych markach ale wiele lat minie nim Kross wejdzie na "podium". Ich rowery sa po pierwsze tanie i przez wlasnie pryzmat ceny 99% kupujących bierze ich zakup pod uwagę. A juz mega promocją byl A6 2008 gdzie graty bez mała kosztowałyby oddzielnie wiecej niz cały rower...

Napisano

Przewaga raczej na korzyść Krossa, ale ma też wady np. na pewno koła, to jest jeden wielki sh*t, słabo się kręciły, bo gumki chroniące łożyska ocierały o korpus, do tego opony niebywale słabe, szybko się ścierają, duże opory toczenia, a poza tym obręcze Krossa są wadliwe, dlatego na początku je wymieniłem.

Jeśli chodzi o sklep internetowy to tylko mudserwis. Masz pewność, że ten sklep Cię nie zawiedzie.

Przyszedł zły rozmiar ramy (za duży zamówiłem), nie było problemu z zamianą.

Koło przyszło z centrą, falującą kasetą itp. odrazu wymienili je na własny koszt.

A poza tym zastanów się czy warto kupować na odległość, nie lepiej kupić na miejscu lub udać się do najbliższego sklepu rowerowego i obejrzeć?

Czasami lepiej trochę dopłacić i mieć pewny sprzęt.

Napisano

Faktycznie super te "tarczówki".... A co do siodła to akurat Speed z mangusty jest baaardzo wygodny ( szczerze to nie jeździlem na wygodniejszym ). Tyax jest normalnym rowerem w normalnej cenie a Kross jest fajny tak samo jak fajne są Skody , Fiaty, Daewoo itd - tu jest coś za coś. Niby technologia podobna jak w wyzej pozycjonowanych markach ale wiele lat minie nim Kross wejdzie na "podium". Ich rowery sa po pierwsze tanie i przez wlasnie pryzmat ceny 99% kupujących bierze ich zakup pod uwagę. A juz mega promocją byl A6 2008 gdzie graty bez mała kosztowałyby oddzielnie wiecej niz cały rower...

Wcale nie wiele, bo już jest dużo lepiej niż było. Marka jest coraz silniejsza moim zdaniem. Zaczęła robić ciekawe rowery, czego przykładem jest bieżąca kolekcja.

Napisano

I z roku na rok rosnące ceny i coraz słabszy osprzęt, gdyby nie mieli popoytu wątpie żeby to robili w takim tępie.... :wallbash: W 2008 roku mieli naprawdę dobrą ofertę :rolleyes:

Napisano

Dzieki wszystkim za opinie/sugestie. Byłem w paru sklepach i wszedzie był ten kross a2 ale nie w tym kolorze ktorym chcialem. Przymierzylem sie do ramy 21" i jest perfect. Wiec zamowilem dzisiaj przez internet w kolorze ktory mi odpowiada, i jutro bedzie. CO do wad o ktorych niektorzy tu pisali to znając siebie moge powiedzieć że po pewnym czasie na pewno wymienie pare rzeczy na osprzet z wyzszej polki wiec az tak bardzo nie zwracam na te wady uwagi. Tak czy inaczej dzieki bardzo za pomoc w dokonaniu wyboru.

Napisano

Z tych trzech jednak najciekawszy jest Kross - jego hamulce są hydrauliczne i mają niezłe opinie (własnych doświadczeń nie mam). Osobiście proponuję Ci rozważyć jeszcze ten rower

http://allegro.pl/mega-wyprzedaz-15-mbike-renegade-0-4-17-i1428393009.html

Amortyzator też SR XCM, nie ma hamulców tarczowych, ale całkiem dobre v-brake'i (w tym zakresie cenowym lepiej wybrać z dobrymi v-brake'ami niż z przeciętnymi tarczowymi) i lepszą przerzutkę Shimano Deore. Chyba że dołożysz jeszcze 100 zł i

http://allegro.pl/rower-kross-level-a4-alivio-deoroe-dart-2-hydrauli-i1434482822.html

tu masz niezły amortyzator Rock Shox Dart 2.

powodzenia

Napisano

A2 jest już zamówiony i czekam na kuriera. Tak jak wcześniej pisałem kupiłem go z myślą o dalszej rozbudowie bo na pewno nie wszystkie elementy beda mi pasować. Na pewno za jakiś czas wymienie amortyzator na coś z wyższej półki (może nie z tej najwyższej, ale powiedzmy do 800-1000zł)i najprawdopodobniej jeszcze hamulce, jeśli nie bede z nich zadowolony to również wymienie, mniej więcej z tego samego przedziału cenowego. I to są dwa elementy które przede wszystkim będe chciał wymienić, ale pewnie nie obejdzie sie bez wymiany innych bardziej szczegółowych elementów. Tak czy inaczej, jeszcze raz dzieki za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...