or1y Napisano 29 Stycznia 2011 Napisano 29 Stycznia 2011 Witam! Od tygodnia jestem posiadaczem trenażera Tacx Speedmatic. Wczoraj odbyłem jazdę próbną i w związku z tym mam problem. Otóż przy średnim pulsie 167 (mam 16 lat, jest to około 75% mojego HRmax) po 30min miałem prędkość średnią wynoszącą 22,88 km/h i przejechane 11,55km. Mój przyjaciel ma identyczny trenazer i mówi mi, że przy ustawieniu obciążenia na jedynce, dwójce i pulsie ok.145 (jego 60-65% HRmax) spokojnie osiąga prędkości średnie rzędu 35-40 km/h. (puls można pominąć, wiadomo, że to cecha osobista) Wiem też, że u mnie, gdy rolka dociśnięta jest do opony, to opona jest delikatnie wklęśnięta (wyraźnie widać docisk rolki do opony), u niego natomiast nic takiego nie ma miejsca (rolka styka się z oponą, ale nie powoduje jej wklęśnięcia). I tutaj mam pytanie: Czy przeprowadzając treningi na trenażerze i kierując się wyłącznie pulsometrem, jednocześnie osiągając o wiele mniejsze prędkości i dystanse od kolegi, jego i moje treningi można w jakikolwiek sposób porównywać? (pod względem włożonego wysiłku itp.) (chodzi oczywiście o strefy treningowe, nie mówie już o danych z licznika) Pozdrawiam, or1y.
1415chris Napisano 29 Stycznia 2011 Napisano 29 Stycznia 2011 Dla jakichkolwiek porownan brakuje informacji o kadencji i przelozeniach. Ten sam poziom HR i rozne srednie predkosci mozesz osiagnac zmieniajac w/w czynniki.
tomke1 Napisano 30 Stycznia 2011 Napisano 30 Stycznia 2011 Dokładnie kadencja i przełożenia to jedno a docisk do rolki to drugie, mocny docisk daje większy opór niż nie dociśnięta (ślizgająca) się rolka. I jeszcze kwestia jakie macie obaj opony, czy dedykowane czy jakieś inne, a na dodatek ciśnienie w oponie też ma znaczenie
senjiro Napisano 30 Stycznia 2011 Napisano 30 Stycznia 2011 Z doświadczenia Ci powiem że nie warto zbyt mocno dociskać opony bo można ja przypalić lub zniekształcić. Inna sprawa jest taka że możesz na manetce mieć za bardzo podkręconą baryłkę i wtedy będzie Ci "uciekał" jeden bieg. Kiedyś sam tak miałem i mimo że manetka wskazywała zerowy opór, czyli "1" to linka była na tyle pociągnięta że występowało już małe obciążenie. Poza tym nie wiem czy koledzy się ze mną zgodzą, ale mimo że macie ten sam model trenażerka to liniowość oporu może być minimalnie inna, ale nie na tyle żeby występowały takie różnice. Poza tym w jaki sposób mierzycie prędkości? Może macie inne ustawienia liczników i obwody koła? W pulsometrach też może być różnica.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.