Skocz do zawartości

[Rower] Jamis vs Merida

anza123

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Co do ramy Jamisa sie nie wypowiem, Merida nic szałowego ot zwykła 40d. Jamis ma lepszy osprzet, moze bym hamulce na lepsze zamienił i ogolnie ma atrakcyjniejszy wygląd jak dla mnie i dodatku tańszy.

Ja bym wzią Jamisa, napierw starając sie jednak czegoś na temat tej firmy dowiedzieć. ;)

Napisano

Hej, na markę Jamis natknąłem się przy szukaniu ramy przełajowej i w tej dziedzinie mają spore osiągnięcia i doświadczenia, nie wiem jak w MTB. Marka jest rodem z USA. Ten rower o którym piszesz całkiem ładne noty zbiera na mtbr a sama rama oceniana pozytywnie i jako świetna baza do rozbudowy. Na tej stronie którą podałeś jest napisane, że rama jest z alu 6061 a producent podaje 7005 - o materiałach jak coś było sporo na forum.

Widelce w obu podobne, Jamis ma trochę wyższy model korby, lepsze przerzutki. Piasty, których podany producent przynajmniej coś mi mówi poza tym że przednia i tylna pod tarcze;) Z tych dwóch - Jamis!

Z innych np Kross Level A6 w fajnej cenie ale ostatni i tylko mały 16" albo Mbike Rednage 0.5. Proponuje poszperać po allegro bo teraz można trafić fajne promocje tylko jeszcze kwestia dostępności rozmiaru ramy jakiego potrzebujesz.

Powodzenia!

Napisano

Ja również brałbym Jamisa. Ma minimalnie lepszy napęd, a mechaniczne hamulce nic mu nie ujmują bo zawsze z czasem można je zmienić na porządne hydrauliki. Poza tym rowerek bardzo fajnie wizualnie wygląda, czego niestety nie można powiedzieć o Meridzie.O samej marce można poczytać na oficjalnej stronie - http://www.jamisbikes.com/

Napisano

Weź pod uwagę jeszcze: Kellys SALAMANDER

Przede wszystkim znacznie lepszy osprzęt, do tego już pod 9 biegów. W wymienionych rowerach napęd jest na 8sp i późniejsze próby przejścia na 9sp będą wiązały się z wymianą manetek i dodatkowymi kosztami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...