Skocz do zawartości

[buty]Czym się różni podeszwa MTB od szosowych?

wigry

Rekomendowane odpowiedzi

Czym się różni podeszwa butów MTB od tych szosowych?

...albo inaczej i do sedna :) czy ktoś przerabiał buty MTB na szosowe ?

W 50% jeżdżę tylko po szosie i wpadłem na pomysł odcięcia tego "bieżnika" w butach MTB.

Mam dwie pary i te chciałem przeznaczyć na cele naukowe...szosowe :)

W butach MTB nie da się wygodnie chodzić po asfalcie bo czuje się jak na jakiś koturnach :/

Jakieś mądre sugestie ? :)

I przykład:

62563aaf.jpge2ced21c.jpg

Może i w butach MTB chodzi się dziwnie, ale przynajmniej da się w nich chodzić.

Czego nie można powiedzieć o szosie.

Dlatego nie sugeruj się tym, że jeździsz po szosie. Raczej odpowiedz sobie na pytanie jak często zdarza ci się podejść w butach.

P.S. 50% szosy oznacza 50% terenu. W tym drugim jazda na szosowych to delikatnie mówiąc nienajlepszy pomysł.

Nie robie dla aero :) ani dla wyglądu :)

Poprostu źle się chodzi po twardej nawierzchni na takim bieżniku....

Jade np. do lasu ,ok,są super ale jade np. do sklepu który jest na pasażu w markecie X to tragedia,później pochodzę sobie po mieście,taki mały rekonesans :D i mam dość ...

Jedno nad czym się zastanawiam to czy po odcięciu bieżnika nie stracą na wytrzymałości,konkretnie podeszwa.

...ale to będzie wiedział chyba tylko producent ...no i ja jak jutro zrobie tuning :D

• Mod Team

Gwarantuję, że bez bieżnika chodzenie będzie jeszcze gorsze, stopa będzie opierała się jedynie na pięcie i na bloku a nie tak jak teraz praktycznie na całej długości buta. Do tego sama podeszwa będzie znacznie twardsza od bieżnika co jeszcze bardziej obniży komfort podróży.

Może masz złe buty? Ja w Specach już nie raz łaziłem gdzieś przez dłuższy okres czasu i nie było jakoś tragicznie.

Lepiej nie będzie!

Jak odetniesz cały bieżnik to blok będzie wystawał i pięta będzie niżej niż przód stopy. Dziwne chodzenie i kiepsko z równowagą. Jeśli odetniesz tylko z przodu, zostawiając piętę w spokoju to też stracisz na równowadze bo przód stopy będzie opierał się tylko na bloku. Jak dla mnie operacja zupełnie bez sensu i celu. Jeżdżę sporo po szosie w butach mtb i nie widzę żadnego problemu, chodzi się normalnie.

Kompletnie bez sensu pomysl. Jak nie bedziesz mial bieznika to bedziesz rychal blokiem po podlozu i wtedy dopiero sie przekonasz co to znaczy "nie mozna chodzic". W butach MTB da sie chodzic calkiem sensownie, a jak chcesz wygodniej chodzic, to kup sobie buty mtb "turystyczne" tego typu, chodzi sie w nich prawie jak w adikach.

Ale niszczyc buty tak zeby sie nie nadawaly do niczego i wygladaly jak kupa to glupota.

Nie wiem jakiego komfortu tuptania w butach rowerowych potrzebujesz, wg mnie nie ma co świrować. Mam równocześnie i buty turystyczne mtb/spd i typowe buty do ścigania, z podeszwą o dużej różnicy twardości. W mieście bez problemu przemieszczam się i w jednych i w drugich, co trochę mnie zdziwiło bo logika podpowiadała że but sportowy będzie trochę uciążliwy w takim użytkowaniu.

Odcinając bieżnik pogorszysz sytuację. Nie wiem jak te buty mtb na zdjęciu ale np moje spece mają plastikową podeszwę z gumowym bieżnikiem; po odcięciu klocków bieżnika zostałby mi plastik, a wtedy łażenie to już może być prawdziwy problem z punktu widzenia bezpieczeństwa (mokro/ślisko, nachylone powierzchnie itd).

Przejdź się kiedyś w butach szosowych, nawet bez bloków i zobaczysz, że nie da się w nich chodzić. Następnie dorzuć sobie w wyobraźni uciskający na stopę blok i zrozumiesz, że Twój pomysł jest bez sensu. Szosowy but praktycznie cały czas jest wpięty w pedał, bo na szosie się JEŹDZI, nie chodzi.

Bieżnik w butach MTB i mniejszy blok jest właśnie po to by móc w nich chodzić. Ale w terenie i to na krótkie dystanse.

Do chodzenia po twardej powierzchni, zwiedzania nadają się jedynie buty turystyczne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...