senjiro Napisano 31 Stycznia 2011 Napisano 31 Stycznia 2011 Shimano i łożyska maszynowe - to się przecież wyklucza. A co do budowy to wszystkie pedały Shimano począwszy od 505 a skończywszy na 980 mają takie same wnętrza różniące się jedynie uszczelnieniami. Oczywiście niektóre mogę być tu i ówdzie odchudzone. Dzięki za uświadomienie :wallbash:To nawet spdki Authora są na maszynówkach
Mod Team bogus Napisano 31 Stycznia 2011 Mod Team Napisano 31 Stycznia 2011 Co jak co, ale do pedałów Shimano nie mam zastrzeżeń. Łożyska kręcą się bardzo dobrze, nigdy nie miałem z nimi problemów. Nie widzę różnic między zwykłym kulkowym a maszynowym jeśli chodzi o kwestię pedałów, bo piasty i stery cz nawet suport to inna bajka.
senjiro Napisano 31 Stycznia 2011 Napisano 31 Stycznia 2011 Coś w tym jest bo dobrze nasmarowane i skontrowane łożyska kulkowe kręcą się całkiem nieźle
Czajnik Napisano 3 Lutego 2011 Napisano 3 Lutego 2011 Łożyska kulkowe wcale nie są gorsze od maszynowych w przypadku luzów łatwo można je skasować a w maszynowych konieczna jest wymiana łożyska problem jest tylko w jednym przypadku gdy zostanie uszkodzona bieżnia wtedy albo próba szlifu lub wymiana pedałów. Ale jak się dba to kulkowe chodzą dłużej niż maszynowe
ProEvolution Napisano 3 Lutego 2011 Napisano 3 Lutego 2011 Ale, że tak powiem w maszynowych jest wszystko "w jednym miejscu". W sensie, że w zamknięciu W tym drugim przypadku łatwo jest pogubić ehhehe
Czajnik Napisano 3 Lutego 2011 Napisano 3 Lutego 2011 z takim podejściem to nie otwierać tylko do serwisu oddać
wikrap1 Napisano 3 Lutego 2011 Napisano 3 Lutego 2011 Łańcuch zawsze ściągam do mycia, po to mam spinkę, żeby ułatwiać sobie życie Na maratonie myję na rowerze, ale w domu sciągam i też karcherem, bo jak mam wszystko w czerwonym kieleckim błocie, to szyszczenie szczoteczką, czy shake mija się z celem. Nie przypominam sobie żebym kiedykolwiek mył pedały, a moje 520 mają już prawie 19.000 km Niektórzy jeżdżą w MTB i stąd mycie pedałów jest conajmniej zasadne. Ładny przebieg. Miło słyszeć, że przed moimi jeszcze dużo kilometrów Nasz styl jest pewnie nieporównywalny, ale z ciekawości, ile bloków zużyłeś? Jak to wygląda u Ciebie na szosie? przełaj?
Niedzwiedz1 Napisano 3 Lutego 2011 Napisano 3 Lutego 2011 Bloków jeszcze nie zmieniałem, ale długiego przebiegu im nie wróżę, w tym roku trzeba chyba będzie wymienić. Fakt, sporo czasu spędzam na asfaltach, ale w teren zapędzam się najwięcej jesienią, więc pedały trochę błota widziały, zresztą jesienne błoto ciągle zalega mi na ramie
wikrap1 Napisano 4 Lutego 2011 Napisano 4 Lutego 2011 Czyli jazda zużywa bloki minimalnie w stosunku do wypinania, bo ja śmigając sporo w terenie, pokonałem pierwsze bloki w coś ok. 3k km. Błoto pewnie też ma wpływ.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.