Skocz do zawartości

[amortyzator] Manitou Splice Super (120-100 mm)

Puklus

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Witam

Mam manitou splice super 100-130mm i jest za miekki a nie posiada on niestety tłumika kompresji(W tym i blokady skoku). W goleni ze sprezyna sruba mocująca jest wyjątkowo gruba chyba 10mm i tak sie zastanawiam czy nie mozna tam wstawić sruby z wetlem i dorobić asyste powitrzna?? Uszczelneinia wewnetrzne sa na tyle szczelne aby powietrze nie uciekało ??

Ewentualnie czy mozna dokupić tłumik kompresji bądź sopasowac z innego modelu tak zeby to sprawnie działało ??

Napisano

W każdej instrukcji od jakiejkolwiek amortyzacji jaką miałem w rękach i była w języku, który rozumiem w piśmie było wyraźnie napisane, żeby nie używać tłumienia kompresji do nadrabiania za miękkiej sprężyny.

Co do komory powietrznej to całkiem ciekawy pomysł. Możesz sprawdzić na własną rękę - wyjmij sprężynę i złóż wszystko bez niej. Po uginaj trochę i zobacz co wyjdzie.

• 3 tygodnie później...
  • Mod Team
Napisano

Dorobilem asyste powietrzna. Z racji tego ze golen jest skrecana sruba M10 jest miejsce ja wywiercenie otworu i nagwintowanie pod zawor powietrzny.

Projekt wyglada tak ze wziąłem zwykła srube M10 i przewiercilem nagwintowalem na gwint M6. Nastepnie wziąłem cały zawor z detki samochodowej ale z rweru. ucialem tyle ile trzeba nagwintowalem. Przy pomocy tasmy teflonowej skrecilem calosc. Takrze uzywajac tasmy teflonowej skrecilem golen.

Nabilem ok 2bary amor wyraznie sie utwardzil o co mi sie rozchodzilo. NIestety z racji regulacji skoku ktora szczelnoscia nie grzeszy powietrze ucieka. jak wygne pokretło słychac syk.

Szczelnosc na zaworze i na styku uszczelek sprawdzana pod woda i jest szczelne. Jest to dobry sposob utwardzenia amortyzatora ktory ma szczelne (a wiekszość ma)korki w koronie i rownie gruba srube mocującą golenie.

Moge dodac zdjecia jak by ktoś chciał :)

• 1 rok później...
Napisano

Witajcie!

Ma do was pytanie. Mój kolega w swoim rowerze zakupionym od znajomego ma amorek Manitou Splice Super o regulowanym skoku i odbiciu, ale jest taki problem bo jest strasznie miękki i czy jest możliwość jego utwardzenia jakoś? bo blokady to on raczej nie ma. Proszę o opinie na jego temat i poradę.

Dziękuje, Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...