Skocz do zawartości

[Amortyzator] Street/Dual do 800 PLN

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

emanko wszystkim.

Tak jak w temacie szukam przedniego amortyzatora do ok. 800 PLN, do wykorzystania w Streecie bądź Dual'u. Macie może jakieś propozycje lub wskazówki czym mógłbym się kierować przy ewentualnym wyborze.?

Jak na razie rozpatrywałem takie oto opcje:

- Marzocchi DJ 3 lub DJ2

- Manitou Splice

- Marzocchi 33 LO lub 44 LO

z góry dzięki za pomoc.

pzdr.

Napisano

Daj sobie spokój z 44, 33 i Splice. Szukaj Argyle 318, Pike 409 albo Marzocchi Z1 coś w tym stylu.

A ile ważysz, i jaka rama?

Napisano

RS Pike . I czemu do streetu tylko sztywniak? Już robią się jakies stereotypy ? :icon_mrgreen: Na street ustawić sobie Pike na 95mm i będzie cacy.

Ale dobrze było by gdybyś podał rame.

Napisano

dual to zapewne dirt, tylko sztywniak do streetu - niezgadzam sie, dobrze sie sprawdza, ale czesto zawodowcy jezdza na amorkach. A i jeszcze czemu dj czy rs nie nadaja sie do street czy "dualu"?

Napisano
  W dniu 28.01.2011 o 22:17, Toluz napisał:

Wagam,wytrzymałość i prostota.Tym cechują się rowery streetowe.Jak najprostsze.Dlatego niewidze tam amora.

Tym sie cechują. Ale z amortyzatorem nie da się jeździć w streecie, czy co ? Niektórzy składają nie tylko rowery pod street , ale także i pod dual. Wydaje mi sie że widelec amortyzowany byłby jednak lepszy w streecie/dualu niz widelec sztywny.

Napisano
  Cytat
Niektórzy składają nie tylko rowery pod street , ale także i pod dual

Ciężko się ścigać na streetówce - brak przerzutek, geometria, itp. W drugą stronę też nie najlepiej.

Cytat
Wagam,wytrzymałość i prostota.Tym cechują się rowery streetowe.Jak najprostsze.Dlatego niewidze tam amora.

Być może, ale zdrowie stawów też jest ważne. Poza tym, wielu świetnych streetowców jeździ z amortyzatorem (wystarczy pooglądać pare filmów) i jakoś nie przeszkadza im to robić chore rzeczy...

Cytat
Na street ustawić sobie Pike na 95mm i będzie cacy.

Bez przesady w drugą stronę, z takim skokiem to już jeździć trudno :D

Napisano

Są ludzie którzy na co nie wsiądą to wymiatają nie zależnie od sprzętu, ale zawsze łatwiej na rowerku budowanym pod jedną dyscyplinę a nie pod dwie całkiem inne. Co do sztywniaka w streetówce to stereotyp co prawda sporo osób jeździ ale to raczej osoby które umieją już tłumić skoki i rotacje a żółtodziób lepiej jak będzie miał amorka zawsze ma ten zakres błędu dzięki czemu jego nadgarstki nie wysiądą po miesiącu jazdy. Jak wyżej Argyle 318 a później zmienić na sztywniaczka jak przyjdzie styl i płynność jazdy.

Nie chcąc niczego sugerować ale wnioskując po użytym słowie "dual" śmiem twierdzić ze osoba chce rowerek do czystego szpanu albo po prostu jeszcze nie jest za dobrze obeznana w stylach jazdy. Jeśli to drugie to sorry ;) A i tak nawiasem wiem co to znaczy dual ale ta dyscyplina jest już mało popularna (jeśli coś pomyliłem to nie bijcie ;)).

Napisano

sorry za tak duża zwłokę ale miałem problem z dostawcą neta i w ogóle był problem i już jest git.

rama: Duncon Amstaff 14''

waga: pomiędzy 65-70 kg

już wszystko tłumaczę. kiedyś tj. ok 4 lata temu mieliśmy z kumplami zajawkę, poskładaliśmy rowery i było fajnie, hopy, skakanie było naprawdę w porządku. potem przyszły matury i wszystko się nam rozleciało, jeżeli wiecie co mam na myśli. w tej chwili sytuacja wygląda tak że chciałbym "odgrzać" rower i znowu coś działać tylko z rowerami nie miałem kontaktu przez jakieś 2-3 lata więc może faktycznie coś pomieszałem w terminologii i nazwach typów jazdy, za to z góry przepraszam.

chciałem zrobić coś na wzór roweru na którym można będzie bez większego problemu skakać na hopkach lub pojechać w trochę trudniejszy teren (nie mówię tu o pro DH itp.) i żeby można było też coś kombinować na mieście i do tego też potrzebny mi jest mniej więcej taki amortyzator, w miarę wytrzymały i lekki. jeżeli jestem w błędzie to pokażcie mi tą właściwą drogę ze światełkiem w tunelu. :P

@Rumen: no i widzisz dałeś ciała. jestem zwykłym kolesiem którego na potęgę jara jazda na rowerze i chcę do tego wrócić, a Ty mi tu wyjeżdżasz z jakimś szpanerstwem i nie wiem czym jeszcze, z tym idź gdzieś indziej

pzdr. i z góry dzięki za odpowiedź

Napisano

A jaka masz piate w przednim kole ? Bo jeśli zdecydujesz się na zakup amortyzatora qr20 być może czeka cie wymiana także piasty ( a może już taka posiadasz :icon_mrgreen: )

Napisano

Swego czasu samemu myślałem o Amstaffie, ale w internecie krążyły bardzo "pękające" opinie. Być może nowsze jego wersje są wytrzymalsze, nie wiem - ale z pewnością dość drogie i ciężkie, jak na taką ramę.

Myślałeś może o czymś od Dartmoora? Nowe Hornety wydają się całkiem ciekawą propozycją, przyjemnie jeżdżą.

Napisano
  W dniu 2.02.2011 o 17:40, Brooce napisał:

Swego czasu samemu myślałem o Amstaffie, ale w internecie krążyły bardzo "pękające" opinie. Być może nowsze jego wersje są wytrzymalsze, nie wiem - ale z pewnością dość drogie i ciężkie, jak na taką ramę.Myślałeś może o czymś od Dartmoora? Nowe Hornety wydają się całkiem ciekawą propozycją, przyjemnie jeżdżą.

Temat dotyczy amortyzatora.. a nie wymiany ramy.

Napisano

Amstaff jako maszynka do szeroko pojętego Enduro ogarnia jak najbardziej. Sam kiedyś miałem jednego, rocznik 2004 i prawdą też jest, że przy wysokich amorach lubiły pękać zaraz za gussetem pod główką ale jakby do niego Pike wstawić to by całkiem wszechstronny rower wyszedł.

Napisano

a czy któryś z tych amortyzatorów nadałby się do tego amstaffa?

http://allegro.pl/marzocchi-dirt-jumper-2-dj2-qr20-2009-nowy-i1435773005.html

http://allegro.pl/suntour-epicon-lo-tylko-1670-g-120-skoku-wawa-i1429078033.html

http://allegro.pl/amortyzator-manitou-r7-platinum-spv-80-50-i1442537124.html

nie mówię tu już o streecie czy dualu tylko do tego do czego przeznaczona jest rama: XC/4X/Enduro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.