rudy1o2 Napisano 27 Stycznia 2011 Napisano 27 Stycznia 2011 Witam. Pół roku temu kupiłem Giant Brass2 i jestem z niego zadowolony, jednak dręczy mnie jedna rzecz. Otóż, chcialbym zamontowac w nim pegi, przypatrzylem się rowerowi i chyba jest to możliwe, nie jestem specem w sprzęcie rowerowym więc dziele się z Wami tym problemem oczekując pomocy. Co mam zrobic? Zmienic całe piasty czy jak... Proszę o podpowiedzi PS - nie interesuje mnie kupno BMXa, naprawde zalezy mi na pegach w tym rowerze, a slyszalem ze to mozliwe...
XxUzixX Napisano 27 Stycznia 2011 Napisano 27 Stycznia 2011 Raczej się nie da. Tam są ośki na szybkozamykacz ?
misioo Napisano 28 Stycznia 2011 Napisano 28 Stycznia 2011 w Brassie to zostaje wymiana piasty ewentualnie koła
rudy1o2 Napisano 28 Stycznia 2011 Autor Napisano 28 Stycznia 2011 Raczej się nie da. Tam są ośki na szybkozamykacz ? z przodu ośka, z tyłu szybkozamykacz...
MichuDarlowo Napisano 28 Stycznia 2011 Napisano 28 Stycznia 2011 Po co Ci pegi do roweru ktory nie jest bmx to się mało przydaje zabardzo se nie pogrindujesz i tricków na flacie też raczej nie porobisz.
berkas97 Napisano 28 Stycznia 2011 Napisano 28 Stycznia 2011 Ale chyba nie zrozumieliście autora. On chce pegi po to aby podlansować się przed "ziomalami z osiedla" Może się myle, więc w takim razie po co autorowi te pegi?
rudy1o2 Napisano 29 Stycznia 2011 Autor Napisano 29 Stycznia 2011 Ale chyba nie zrozumieliście autora. On chce pegi po to aby podlansować się przed "ziomalami z osiedla" Może się myle, więc w takim razie po co autorowi te pegi? czy Wam nie wystarczy prośba? chce bo chce, nie będe lansował i nie mieszkam na osiedlu, kolego jak masz kompleksy to nie odpowiednia strona... powiedzialem ze mi zależy. prosiłem o rady, albo powiedzcie żebym się odwalił albo doradźcie, darujcie sobie niepotrzebne komentarze...
berkas97 Napisano 29 Stycznia 2011 Napisano 29 Stycznia 2011 Oczywiście że można. Z tego co się orientuję, piasty BMX-owe mają ośkę o średnicy 14mm, i tylko na nie można zamontować pegi. Czyli. 1. Kupujesz piastę BMXową z osią 14mm o szerokości 110mm. Oczywiście 110mm to za mało do MTB, bo potrzebne jest 135mm do MTB. Czyli jeżeli będzie to oś gwintowana, musisz spróbować kupić SZPILĘ o średnicy 14mm, dociąć do długości 135 mm, i wstawić ją zamiast oryginalnej. Pewnie jeszcze będą potrzebne podkładki kontrujące żeby to wogóle się zmieściło. 2. Rozwiercasz haki w ramie, tak żeby weszła oś 14mm zamiast standardowej 9mm. 3. A, i zapewne ta oś z punktu pierwszego musi mieć więcej niż 135 mm, bo na coś trzeba nakręcić pegi. 4. Kupujesz pegi, modlisz się do boga, czy tam kogo chcesz, i jak to zadziała to wrzucasz zdjęcia na forum. 5. Cieszysz się że podwozisz kumpli na pegach, a sam nie wykorzystujesz pegów w rowerze Pozdro
rudy1o2 Napisano 29 Stycznia 2011 Autor Napisano 29 Stycznia 2011 Oczywiście że można. Z tego co się orientuję, piasty BMX-owe mają ośkę o średnicy 14mm, i tylko na nie można zamontować pegi. Czyli. 1. Kupujesz piastę BMXową z osią 14mm o szerokości 110mm. Oczywiście 110mm to za mało do MTB, bo potrzebne jest 135mm do MTB. Czyli jeżeli będzie to oś gwintowana, musisz spróbować kupić SZPILĘ o średnicy 14mm, dociąć do długości 135 mm, i wstawić ją zamiast oryginalnej. Pewnie jeszcze będą potrzebne podkładki kontrujące żeby to wogóle się zmieściło. 2. Rozwiercasz haki w ramie, tak żeby weszła oś 14mm zamiast standardowej 9mm. 3. A, i zapewne ta oś z punktu pierwszego musi mieć więcej niż 135 mm, bo na coś trzeba nakręcić pegi. 4. Kupujesz pegi, modlisz się do boga, czy tam kogo chcesz, i jak to zadziała to wrzucasz zdjęcia na forum. 5. Cieszysz się że podwozisz kumpli na pegach, a sam nie wykorzystujesz pegów w rowerze Pozdro bez ostatniego punktu nawet bym podziękował. przemyśle to... chociaż wydaje mi się że może jest lepsze rozwiązanie
Schwefel Napisano 29 Stycznia 2011 Napisano 29 Stycznia 2011 Berkas97 mało tego, że jesteś złośliwy to jeszcze posiadasz zerową wiedzę na ten temat i po twoich radach to rudy1o2 może już sobie zaklepywać łóżko na intensywnej terapii. Rozwiercenie haków do 14mm tak osłabi konstrukcję, że to tylko kwestia czasu kiedy tył odpadnie. Kombinowanie z piastami pod bmxa jest bezsensem podczas gdy jest pełno piast na ośkę pod 135mm. Pegi są też pod 10mm. Kupujesz piastę pod ośkę 10mm http://allegro.pl/nowa-octane-one-orbital-10x135-fr-am-4x-mtb-wys-0-i1417028549.html dokręcasz pegi http://allegro.pl/nowe-pegi-do-bmx-a-czarne-10mm-3-8-38x110-10-mm-i1426370616.html i masz.
rudy1o2 Napisano 29 Stycznia 2011 Autor Napisano 29 Stycznia 2011 Berkas97 mało tego, że jesteś złośliwy to jeszcze posiadasz zerową wiedzę na ten temat i po twoich radach to rudy1o2 może już sobie zaklepywać łóżko na intensywnej terapii. Rozwiercenie haków do 14mm tak osłabi konstrukcję, że to tylko kwestia czasu kiedy tył odpadnie. Kombinowanie z piastami pod bmxa jest bezsensem podczas gdy jest pełno piast na ośkę pod 135mm. Pegi są też pod 10mm. Kupujesz piastę pod ośkę 10mm http://allegro.pl/nowa-octane-one-orbital-10x135-fr-am-4x-mtb-wys-0-i1417028549.html dokręcasz pegi http://allegro.pl/nowe-pegi-do-bmx-a-czarne-10mm-3-8-38x110-10-mm-i1426370616.html i masz. człowieku, nie przeczytałem jeszcze twojego posta do końca, ale masz u mnie dużego browara! dobra, przeczytałem. tak myślałem - świetnie. jestem zachwycony. co poniektórym może się wydawać mój pomysł bezsensem, ale ja naprawde lubie to i chcialem miec w tym rowerze pegi, nie wydaje mi się żebym tylko podwoził kolegów, mam zamiar je wykorzystać w moich praktykach, zobaczymy jak skutecznie. dziękuje jeszcze raz koledze powyżej! jak dla mnie możemy zamknąć ten temat.
Schwefel Napisano 29 Stycznia 2011 Napisano 29 Stycznia 2011 Żeby nie było za różowo to raczej będziesz musiał zmienić nakrętki w tej piaście żeby pegi dostatecznie daleko się wkręciły. Powinny być węższe, ale to już znajdziesz w Castoramie czy Obi.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.