Skocz do zawartości

[pegi] czy da się zamontować w Giancie Brass2?

rudy1o2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Pół roku temu kupiłem Giant Brass2 i jestem z niego zadowolony, jednak dręczy mnie jedna rzecz.

Otóż, chcialbym zamontowac w nim pegi, przypatrzylem się rowerowi i chyba jest to możliwe, nie jestem specem w sprzęcie rowerowym więc dziele się z Wami tym problemem oczekując pomocy. Co mam zrobic? Zmienic całe piasty czy jak...

Proszę o podpowiedzi ;)

PS - nie interesuje mnie kupno BMXa, naprawde zalezy mi na pegach w tym rowerze, a slyszalem ze to mozliwe...

Napisano

Ale chyba nie zrozumieliście autora. On chce pegi po to aby podlansować się przed "ziomalami z osiedla" :D

Może się myle, więc w takim razie po co autorowi te pegi?

Napisano

Ale chyba nie zrozumieliście autora. On chce pegi po to aby podlansować się przed "ziomalami z osiedla" :D

Może się myle, więc w takim razie po co autorowi te pegi?

czy Wam nie wystarczy prośba? chce bo chce, nie będe lansował i nie mieszkam na osiedlu, kolego jak masz kompleksy to nie odpowiednia strona...

powiedzialem ze mi zależy. prosiłem o rady, albo powiedzcie żebym się odwalił albo doradźcie, darujcie sobie niepotrzebne komentarze...

Napisano

Oczywiście że można. Z tego co się orientuję, piasty BMX-owe mają ośkę o średnicy 14mm, i tylko na nie można zamontować pegi. Czyli.

1. Kupujesz piastę BMXową z osią 14mm o szerokości 110mm.

Oczywiście 110mm to za mało do MTB, bo potrzebne jest 135mm do MTB. Czyli jeżeli będzie to oś gwintowana, musisz spróbować kupić SZPILĘ o średnicy 14mm, dociąć do długości 135 mm, i wstawić ją zamiast oryginalnej. Pewnie jeszcze będą potrzebne podkładki kontrujące żeby to wogóle się zmieściło.

2. Rozwiercasz haki w ramie, tak żeby weszła oś 14mm zamiast standardowej 9mm.

3. A, i zapewne ta oś z punktu pierwszego musi mieć więcej niż 135 mm, bo na coś trzeba nakręcić pegi.

4. Kupujesz pegi, modlisz się do boga, czy tam kogo chcesz, i jak to zadziała to wrzucasz zdjęcia na forum.

5. Cieszysz się że podwozisz kumpli na pegach, a sam nie wykorzystujesz pegów w rowerze ;)

Pozdro

Napisano

Oczywiście że można. Z tego co się orientuję, piasty BMX-owe mają ośkę o średnicy 14mm, i tylko na nie można zamontować pegi. Czyli.

1. Kupujesz piastę BMXową z osią 14mm o szerokości 110mm.

Oczywiście 110mm to za mało do MTB, bo potrzebne jest 135mm do MTB. Czyli jeżeli będzie to oś gwintowana, musisz spróbować kupić SZPILĘ o średnicy 14mm, dociąć do długości 135 mm, i wstawić ją zamiast oryginalnej. Pewnie jeszcze będą potrzebne podkładki kontrujące żeby to wogóle się zmieściło.

2. Rozwiercasz haki w ramie, tak żeby weszła oś 14mm zamiast standardowej 9mm.

3. A, i zapewne ta oś z punktu pierwszego musi mieć więcej niż 135 mm, bo na coś trzeba nakręcić pegi.

4. Kupujesz pegi, modlisz się do boga, czy tam kogo chcesz, i jak to zadziała to wrzucasz zdjęcia na forum.

5. Cieszysz się że podwozisz kumpli na pegach, a sam nie wykorzystujesz pegów w rowerze ;)

Pozdro

bez ostatniego punktu nawet bym podziękował. przemyśle to... chociaż wydaje mi się że może jest lepsze rozwiązanie ;)

Napisano

Berkas97 mało tego, że jesteś złośliwy to jeszcze posiadasz zerową wiedzę na ten temat i po twoich radach to rudy1o2 może już sobie zaklepywać łóżko na intensywnej terapii.

Rozwiercenie haków do 14mm tak osłabi konstrukcję, że to tylko kwestia czasu kiedy tył odpadnie. Kombinowanie z piastami pod bmxa jest bezsensem podczas gdy jest pełno piast na ośkę pod 135mm. Pegi są też pod 10mm.

Kupujesz piastę pod ośkę 10mm

http://allegro.pl/nowa-octane-one-orbital-10x135-fr-am-4x-mtb-wys-0-i1417028549.html

dokręcasz pegi

http://allegro.pl/nowe-pegi-do-bmx-a-czarne-10mm-3-8-38x110-10-mm-i1426370616.html

i masz.

Napisano

Berkas97 mało tego, że jesteś złośliwy to jeszcze posiadasz zerową wiedzę na ten temat i po twoich radach to rudy1o2 może już sobie zaklepywać łóżko na intensywnej terapii.

Rozwiercenie haków do 14mm tak osłabi konstrukcję, że to tylko kwestia czasu kiedy tył odpadnie. Kombinowanie z piastami pod bmxa jest bezsensem podczas gdy jest pełno piast na ośkę pod 135mm. Pegi są też pod 10mm.

Kupujesz piastę pod ośkę 10mm

http://allegro.pl/nowa-octane-one-orbital-10x135-fr-am-4x-mtb-wys-0-i1417028549.html

dokręcasz pegi

http://allegro.pl/nowe-pegi-do-bmx-a-czarne-10mm-3-8-38x110-10-mm-i1426370616.html

i masz.

człowieku, nie przeczytałem jeszcze twojego posta do końca, ale masz u mnie dużego browara!

dobra, przeczytałem. tak myślałem - świetnie. jestem zachwycony.

co poniektórym może się wydawać mój pomysł bezsensem, ale ja naprawde lubie to i chcialem miec w tym rowerze pegi, nie wydaje mi się żebym tylko podwoził kolegów, mam zamiar je wykorzystać w moich praktykach, zobaczymy jak skutecznie. dziękuje jeszcze raz koledze powyżej! ;) jak dla mnie możemy zamknąć ten temat.

Napisano

Żeby nie było za różowo to raczej będziesz musiał zmienić nakrętki w tej piaście żeby pegi dostatecznie daleko się wkręciły. Powinny być węższe, ale to już znajdziesz w Castoramie czy Obi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...