Skocz do zawartości

[napęd] patent na sinle speed na wolnobiegu bez wymiany piasty

k8b3

Rekomendowane odpowiedzi

jo,

chce zrobić coś na wzór SS na wolnobiegu, nie mam kasy na nowe koło, chętnie zdobyłbym redukcje moich 7 biegów do jednej prędkości. jest jakiś patent na to? nie wiem, nakręcić coś co da dystans i się nakręci tylko tą jedną zębatkę ;]

pozdro!

• Mod Team

ja kiedyś zrobiłem sobie coś na wzór singla gdy urwałem przerzutkę na maratonie.

Przednią przerzutkę ustawiłem na 2 zaś łańcuch skróciłem i ustawiłem na wprost przedniej czyli przy 7 rzędowej kasecie była to 5 zębatka. Na korzeniu lubiło toto spaść na 6 ale działało i nawet kogoś na trasie wyprzedziłem :-)

Ja w moim starym rowerze też miałem taki patent. Rozkręciłem wolnobieg,zdjołem wszystkie zębatki,założyłem jedną,dałem jakiś jeden dystans z pomiędzy tech zębatek i było cacy.

Wyglądało to tak :

cf7f091d3319c383m.jpg

Mam tylko jedną fotkę niestety.

No ale jak dasz bez dystansu, to łańcuch jest zgięty. Czy się mylę?

Hmmm,wiadomo że łańcuch będzie skrzywiony. Ale z drugiej jednak strony łańcuch będzie pod takim samym kątem,gdy jeździsz na pierwszym biegu.

Wiadomo , poskakasz na czyms takim. Mimo to proponowałbym takie rozwiazanie jakiego ja używałem.

jo,

chce zrobić coś na wzór SS na wolnobiegu, nie mam kasy na nowe koło, chętnie zdobyłbym redukcje moich 7 biegów do jednej prędkości. jest jakiś patent na to? nie wiem, nakręcić coś co da dystans i się nakręci tylko tą jedną zębatkę ;]

pozdro!

Masz dwie opcje, albo wolnobieg jednorzędowy, albo zmiana piasty. To pierwsze oznacza mały wybór wielkości, bo w paśmie budżetowym są tylko 16z i 18z, oraz konieczność stosowania szerokiego łańcucha. Trzeba też odkręcić wolnobieg, a jeśli jest zapieczony to nie zrobisz tego (są takie, zwłaszcza z piastami alu, co pourywają się szprychy, ale się nie odkręci). Druga opcja to przeplecenie piasty na piastę z bębenkiem - można taką kupić nawet nową za 30-40 PLN, może to być piasta 7-biegowa. Takie zalegają w sklepach i odchodzą do lamusa, możliwe że gdzieś dorwiesz jeszcze taniej - teraz prawie nikt nie kupuje, bo Shimano lansuje 9b a nawet 10b, a kaseta 7b jest już droższa od najtańszej 8b. Masz bonus że dowolny wybór zębatki tylnej oraz dowolne położenie - da się dobrać do każdej korby.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...