k8b3 Napisano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 jo, chce zrobić coś na wzór SS na wolnobiegu, nie mam kasy na nowe koło, chętnie zdobyłbym redukcje moich 7 biegów do jednej prędkości. jest jakiś patent na to? nie wiem, nakręcić coś co da dystans i się nakręci tylko tą jedną zębatkę ;] pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 27 Stycznia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 ja kiedyś zrobiłem sobie coś na wzór singla gdy urwałem przerzutkę na maratonie. Przednią przerzutkę ustawiłem na 2 zaś łańcuch skróciłem i ustawiłem na wprost przedniej czyli przy 7 rzędowej kasecie była to 5 zębatka. Na korzeniu lubiło toto spaść na 6 ale działało i nawet kogoś na trasie wyprzedziłem :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzymo Napisano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Można to tak zrobić - dystanse ze starych kaset w odpowiedniej ilości. Gotowe redukcje wyglądają np. tak: http://img09.allegroimg.pl/photos/oryginal/14/32/65/99/1432659989 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Tylko on ma wolnobieg mozesz przełożyć dystanse piasty na 2 stronę (ustaw dobrze linię łańcucha) i nakręcić wolnobieg 1-rzędowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzymo Napisano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Faktycznie, pominąłem ten ważny "szczegół" Jednorzędowy wolnobieg i przełożenie dystansów na drugą stronę piasty nie załatwią sprawy do końca - obręcz się przesunie i nie będzie w osi roweru (zrobi się dwuślad). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k8b3 Napisano 28 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 no właśnie chodzi mi o taki odpowiednik tych dystansów kasetowych, jakies pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bender999 Napisano 29 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 ja robiłem takie rzeczy ze starej rury od odkurzacza Jeśli takiej nie masz to proponuję jakiś sklep z rurami może Ci dadzą z 10cm takiej rurki a z tego to będziesz mógł sobie wyrzeźbić Zmierz średnicę zewnętrzną bębenka i dopasuj wtedy oczywiście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zeflo Napisano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Ja w moim starym rowerze też miałem taki patent. Rozkręciłem wolnobieg,zdjołem wszystkie zębatki,założyłem jedną,dałem jakiś jeden dystans z pomiędzy tech zębatek i było cacy. Wyglądało to tak : Mam tylko jedną fotkę niestety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k8b3 Napisano 3 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 o mam idealnie taki przykład tyle, że na szosę single na wolnobieg i tutaj jest bez patentowania, tylko na żywo jedna zębatka wkręcona ;> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrSpock Napisano 3 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 o mam idealnie taki przykład tyle, że na szosę single na wolnobieg i tutaj jest bez patentowania, tylko na żywo jedna zębatka wkręcona ;> No ale jak dasz bez dystansu, to łańcuch jest zgięty. Czy się mylę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zeflo Napisano 3 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 No ale jak dasz bez dystansu, to łańcuch jest zgięty. Czy się mylę? Hmmm,wiadomo że łańcuch będzie skrzywiony. Ale z drugiej jednak strony łańcuch będzie pod takim samym kątem,gdy jeździsz na pierwszym biegu. Wiadomo , poskakasz na czyms takim. Mimo to proponowałbym takie rozwiazanie jakiego ja używałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriansocho Napisano 4 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 jo, chce zrobić coś na wzór SS na wolnobiegu, nie mam kasy na nowe koło, chętnie zdobyłbym redukcje moich 7 biegów do jednej prędkości. jest jakiś patent na to? nie wiem, nakręcić coś co da dystans i się nakręci tylko tą jedną zębatkę ;] pozdro! Masz dwie opcje, albo wolnobieg jednorzędowy, albo zmiana piasty. To pierwsze oznacza mały wybór wielkości, bo w paśmie budżetowym są tylko 16z i 18z, oraz konieczność stosowania szerokiego łańcucha. Trzeba też odkręcić wolnobieg, a jeśli jest zapieczony to nie zrobisz tego (są takie, zwłaszcza z piastami alu, co pourywają się szprychy, ale się nie odkręci). Druga opcja to przeplecenie piasty na piastę z bębenkiem - można taką kupić nawet nową za 30-40 PLN, może to być piasta 7-biegowa. Takie zalegają w sklepach i odchodzą do lamusa, możliwe że gdzieś dorwiesz jeszcze taniej - teraz prawie nikt nie kupuje, bo Shimano lansuje 9b a nawet 10b, a kaseta 7b jest już droższa od najtańszej 8b. Masz bonus że dowolny wybór zębatki tylnej oraz dowolne położenie - da się dobrać do każdej korby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.