krzycholinio Napisano 27 Stycznia 2011 Napisano 27 Stycznia 2011 Witam wszystkich Nigdy jeszcze nie kupowałem poprzez ebay, a poszukuję kasku fullface i znalazłem http://cgi.ebay.com/ebaymotors/NEW-FOX-YOUTH-V1-CHECKED-OUT-HELMET-GREEN-M-MEDIUM-_W0QQcmdZViewItemQQhashZitem35af1d4477QQitemZ230571197559QQptZApparelQ5fMerchandise Nie mam pojęcia, jak kupić, mam paypal. Kask jest z USA i nie wiem, jak to z cłem, czy vatem. Proszę o odpowiedź osoby, która by napisała krok po kroku, jak kupić i powiedziała czy to bezpieczne i jaka była by cena kasku, czy dolicza się vat i cło, czy nie. Proszę o pomoc Z góry dzięki.
exocet Napisano 27 Stycznia 2011 Napisano 27 Stycznia 2011 witaj, zakupiłem ostatnio kilka produktów z ebay ( choć sie zawsze przed tym broniłem ), no ale były okazje ze aż szkoda nie skorzystać, w ani jednym przypadku żadnego cła nie zapłaciłem, ani innych opłat, wydaje sie że jak byś kupił z 10 szt. to może na celnym coś by ci dołożyli .., a jak masz kupić, wpłać na konto paypal równowartość przedmiotu który chcesz kupić, ( dolicz 2,5% za przewalutowanie ), i jak wygrasz aukcje , będziesz miał opcje zapłać teraz i klikasz po kolei, wszystko jest opisane, zamiast płace kartą będzie płace z konta paypal, reszta dzieje sie z automatu.., pzdr
qball Napisano 30 Stycznia 2011 Napisano 30 Stycznia 2011 exocet, nie bądź taki hej do przodu, to że Ty nie dostałeś VAT i cła, nie znaczy, że ktoś inny nie dostanie.. To jest jak loteria.. Ale jak mieszkasz w Wawie, to raczej wszystko przechodzi przez UC. Tak samo, zależy czy te przedmioty miałeś wysłane normalnie, czy jako "gifty". Przy większej wartości nie polecam tego sposobu.. do ~180$ nie zapłacisz cła, a w najgorszym razie sam VAT - 23% (thx Donek!)
ukaniex Napisano 30 Stycznia 2011 Napisano 30 Stycznia 2011 Skąd pewność, że do 180$ nie płaci się cła? Jest jakiś artykuł dotyczący tej wartości? Mieszkam w warszawie i oczekuję na paczkę łącznej wartości około 105$, nie na rękę byłoby gdybym musiał dopłacić 23%.
qball Napisano 30 Stycznia 2011 Napisano 30 Stycznia 2011 Dokładnie, dziękuję za wsparcie Ze względu na kurs EUR/USD ta magiczna granica wynosi właśnie ~180 $ Paczka szła airmailem czy statkiem?
rzymo Napisano 30 Stycznia 2011 Napisano 30 Stycznia 2011 Wartość przesyłki przy kwestii oclenia rzeczywiście się zwiększała, ale Z tego co mi wiadomo, to w przepisach odnośnie VAT nikt nie grzebał, więc cały czas jest tam zapis o 22 euro, więc teoretycznie każda paczka powyżej tej wartości powinna podlegać "ovatowaniu" (ale nie ocleniu, jeśli < 150 euro). Nie ma to jak spójne przepisy...
qball Napisano 31 Stycznia 2011 Napisano 31 Stycznia 2011 Chyba, że przywozisz przedmiot ze sobą z USiA
exocet Napisano 12 Lutego 2011 Napisano 12 Lutego 2011 hmm, no to już nie wiem jak jest z tymi przepisami i z cłem.., kolejny zakup na ebay-u , ponad 300$ , wysyłka ze stanów przez USPS - w Warszawie na celnym - zwolnione i żadnej dodatkowej opłaty.. pzdr
1415chris Napisano 12 Lutego 2011 Napisano 12 Lutego 2011 Nie pamietam dokladnie ale przedmioty do wartosci cos ok £35 zwolnione sa z cla i vatu, do £135 zwolnione z cla, powyzej tej kwoty placi sie clo i vat. To ze jedni placa, a innym udaje sie tego uniknac wynika z faktu ze urzedy celne nie sa w stanie zajac sie kazda przesylka, imo.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.