Skocz do zawartości

[rama] Maurizio

xolo11

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! Posiadam ramę tytanową tylko pod tarcze i problem jest taki, że nie jestem w stanie zamocować prawidłowo hamulca do mocowania, problem jest taki że gdy maksymalnie wysunę hamulec do tarczy to i tak nie sięga i tarcza ociera, może zobaczycie to na zdjęciu, a może rama ma inny standard, jest europejskiej firmy i produkcji. Po prostu nie mogę zamocować hamulca tak żeby było dobrze bo prawdopodobnie są nieprawidłowo wykonane spawy, lub inne standardy mocowania hamulców, więc proszę doradźcie co z tym zrobić żeby funkcjonowało może na fotkach będzie widać http://img835.imageshack.us/f/zdjcie0278.jpg/

Napisano

Albo mi sie wydaje albo ktos na wlasna reke przyspawal to mocowanie (IS) i to krzywo. I prawdopodobnie od tego to niebieskie zabarwienie?

Probowales ustawiac klocek w zacisku tymi dwoma torxami?

Napisano

Niebieskie zabarwienie jest od farby bo cała rama w połowie jest w takim kolorze, więc ok, ale nie regulowałem klocka 2 torxami jeśli to ma pomóc, wiem że zwiększy się rozstaw klocków, jeśli wiecie coś jeszcze co możecie podpowiedzieć walcie śmiało.

• Mod Team
Napisano

W dawnych czasach ( początek tego wieku ) założenie tylnego hamulca tarczowego wymagało do niektórych ram, oprócz adaptera, zastosowania 3-4 mm podkładek miedzy ramą a adapterem lub samym zaciskiem ( w zależności od typu mocowania hamulca). W tych latach najczęściej spotykanym mocowaniem było IS , gdzie tylny hamulec montowało się bezpośrednio do ramy . Dla niedowiarków- Cannondale Jekyl 2002- do prawidłowego montażu tylnego hamulca ( np. Magury Marta) konieczne było zastosowanie ok. 3-4 mm podkładek.

Na twoim miejscu dałbym podkładki ( dobrej jakości) i zapominam o problemie.

Tak na marginesie- po co 180 mm z tyłu?

Napisano

To dobrze się składa, bo rama jest starsza, i te mocowanie faktycznie jest o 2 mm cieńsze niż w amorze, hamulce po prostu kupiłem w dobrej cenie z tymi tarczami i nie myślałem już wymieniać, a tak sobie też czasami myślałem o podkładkach i pewnie tak zrobię, albo pójdę do tokarza i i zrobi podłużną podkładkę z 1 kawałka, w tej ramie nie ma gwintu przy mocowaniu hamulca ale to chyba nie jest konieczne , jeszcze się zapytam czy może macie jakiś inny pomysł zamiast podkładek, mam nadzieję że nie będą wypychać hamulca do przodu i będzie to w miarę stabilne(-:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...