Skocz do zawartości

[amortyzator] Rock Shox Recon - sens stosowania Motion manetki Poplock z Motion Control

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Jaki jest sens stosowania manetki Poplock z tłumikiem Motion Control ?

Manetka obsługuje tylko pozycję otwartą i zamkniętą więc nie ma możliwości regulacji pośredniej kompresji.

Czy jest to jakaś wpadka RS ?

Napisano

Pop lock umożliwia blokadę pracy widelca po to aby ograniczyć straty energii gdy jeździsz po asfalcie. Jeśli chcesz regulować kompresję wystarczy kupić manetkę pop lock adjust (z dodatkowym pokrętłem przy manetce).

Napisano

Pop lock umożliwia blokadę pracy widelca po to aby ograniczyć straty energii gdy jeździsz po asfalcie. Jeśli chcesz regulować kompresję wystarczy kupić manetkę pop lock adjust (z dodatkowym pokrętłem przy manetce).

Czyli posiadając zwykłą manetkę Poplock (a w większości przypadków taka jest w zestawach z amorkami) nie ma możliwości regulacji kompresji w pośrednich położeniach (jest 5 poziomów).

Czyli nie masz kompresji albo masz całkowitą (blokadę), trochę bez sensu.

Napisano

Kompresję masz, musisz zrozumieć że tłumik motion control występuje w wersji:

1. Z pokrętłem na goleni

2. Ze sprężyną wewnątrz jeśli chcesz stosować manetki.

W pierwszym przypadku wiadomo - ustawiasz sobie jak chcesz, schylasz się do goleni i ustawiasz. Wadą jest to, że podczas jazdy w terenie taki manewr potrafi być kłopotliwy.

W drugim wypadku masz do wyboru:

A. Manetkę poplock - jeśli zależy nam tylko na blokadzie, jest to najtańsza z tych manetek, najczęściej dodawana do nowego widelca

B. Manetkę poplock adjust - jeśli oprócz blokady interesuje nas kompresja, droższa od poprzedniczki

C. Manetkę pushlock - ponownie tylko blokada, ale ze względu na konstrukcję jest wygodniejsza niż pop lock bo obsługujemy włączenie/wyłączenie blokady tylko jedną dźwignią, najdroższa z tych trzech

Z reguły jest to twoja wola którą manetkę sobie kupisz. Zapewne gdzieś za oceanem możesz sobie za dopłatą wybrać jedną z tych trzech manetek do kompletu z widelcem, w standardzie jednak otrzymujesz zwykły pop lock.

Napisano

Kompresję masz, musisz zrozumieć że tłumik motion control występuje w wersji:

1. Z pokrętłem na goleni

2. Ze sprężyną wewnątrz jeśli chcesz stosować manetki.

W pierwszym przypadku wiadomo - ustawiasz sobie jak chcesz, schylasz się do goleni i ustawiasz. Wadą jest to, że podczas jazdy w terenie taki manewr potrafi być kłopotliwy.

W drugim wypadku masz do wyboru:

A. Manetkę poplock - jeśli zależy nam tylko na blokadzie, jest to najtańsza z tych manetek, najczęściej dodawana do nowego widelca

B. Manetkę poplock adjust - jeśli oprócz blokady interesuje nas kompresja, droższa od poprzedniczki

C. Manetkę pushlock - ponownie tylko blokada, ale ze względu na konstrukcję jest wygodniejsza niż pop lock bo obsługujemy włączenie/wyłączenie blokady tylko jedną dźwignią, najdroższa z tych trzech

Z reguły jest to twoja wola którą manetkę sobie kupisz. Zapewne gdzieś za oceanem możesz sobie za dopłatą wybrać jedną z tych trzech manetek do kompletu z widelcem, w standardzie jednak otrzymujesz zwykły pop lock.

Ja po prostu sprzedałem manetkę non-adjust, dopłaciłem 60 zł i kupiłem taką z regulacją (adjust)

Napisano

A, gdy mam Tore Solo Air 302 L.O i założe sobie manetke poplock adjust to będę miał regulację kompresji?

• 4 tygodnie później...
Napisano

Ja po prostu sprzedałem manetkę non-adjust, dopłaciłem 60 zł i kupiłem taką z regulacją (adjust)

I okazało się, że wyrzuciłem pieniądze w błoto. Pokrętło bardzo ciężko się obracało. Jest

to jakaś fikuśna aluminiowa śruba i właśnie coś w niej pękło. Do tej pory tego nie używałem

ale postanowiłem skorzystać i zabiłem adjust w domu. Teraz mam zwykły poplock.

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...