Jarek7 Napisano 25 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Witam , kupiłem specjalnie na zime nowa przerzutke Shimano Tourney RD-TX5.Przeczytałem wiele tematów o regulacji i nic :/ przeczytałem również temat z regulacja na tym forum i rownież nie uzyskałem satysfakcjonującego wyniku Więc tak , raz mi sie udało wyregulować przerzutke tak w 60% ale zaraz za mocno srubke dokrecilem czy za lekko i juz sie schrzaniło :/ Teraz mam tak że gdy chcę wrzucić łanuch na wyższą zębatke (lżejsze biegi) to lancuch kiedy jest na dwoch najmniejszych koronkach to przerzutka w ogole nie reaguje dopiero na 3 koronce sie zmienia bieg i rowniez gdy wezme na przełozenie 1 z przodu i 1 z tyłu to łancuch sie zatrzymuje na przedostaniej koronce na górze.A gdy zrzucam biegi z góry na dół to wszystko chodzi perfekcyjnie tylko znowu łanncuh sie zatzymuje na przedostaniej koronce. Proszę o jakąś radę jak ustawić tą cholerną przerzutke ;] Może wystarczy dokręcić srubkę H albo L czy coś . Ja sie na rowerach niestety tak dobrze nie znam jak wy ! Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dogwill Napisano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Może być ciężko ja ustawić.Tourney do elity shimano nie należy.Nawet nowe ciężko jest wyregulować(jeśli jest to w ogóle możliwe)Kup jakieś używane alivio i będzie lepsze niż to badziewie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aztej Napisano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Śrubkami H i L ustawiasz skrajne położenia przerzutki. Ustawiasz to bez przykręconej linki raz i więcej nie dotykasz. Sprawdź stan linki i pancerzy, bo może tu jest problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kello Napisano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Obstawiam, ze masz stara linke i stare pancerze. Jesli tak to wymien na nowe, problem powinien ustapic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek7 Napisano 26 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Wymienilem linke a do pancerzy wlalem krople oleju , pancerze były niedawno wymieniane. Sprobowalem jeszcze raz wyregulowac z nowa linka i zadnej poprawy nie ma ;/ A moze mi ktos powiedziec ze jak np. biegi w góre nie wskakują to trzbea może linke mocniej naciagnac albo przykręcic/odkręcić srubę regulacyjną przy przerzutce czy coś innego. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dogwill Napisano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Może być ciężko ja ustawić.Tourney do elity shimano nie należy.Nawet nowe ciężko jest wyregulować(jeśli jest to w ogóle możliwe)Kup jakieś używane alivio i będzie lepsze niż to badziewie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M333 Napisano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Czy wykluczyłeś skrzywienia haka? Czytając jak to działa (w jednym kierunku dobrze, w drugim źle) to dla mnie najbardziej prawdopodobna przyczyna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek7 Napisano 26 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Panowie jeszcze raz sprobowalem i jest mały postęp. W dół biegi schodzą płynnie czasami łanuch sie zawiesi na przedostatniej koronce ale w górę jest już kiepsko. Hak jest prosty - sprawdzałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aztej Napisano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Sprężyna przerzutki ciągnie do najmniejszych zębatek, czyli musisz naciągnąć linkę. Baryłkę przy przerzutce musisz wykręcać, to kręcisz w lewo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senjiro Napisano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 A mogę zapytać jakie masz manetki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.