Skocz do zawartości

[rower] Zmiana na klamkomanetki ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, posiadam kilkunastoletni już, ale bardzo dobrze trzymający się rower MTB, stary górki Jaugar, rama mega ciężka, ale przywiązałem się już do niego. Otóż zastanawiam się, czy dałoby radę zamontować do niego klamkomanetki Shimano Acera/Altus 3/8 ? Problem polega na tym, że w rowerze są przerzutki już nie z tej epoki shimano sis 3/6. I w związku z tym, jeśli zamontował bym te klamkomanetki to przerzutki działały by prawidłowo ? Przede wszystkim tylne, bo przednie wydaje mi się, że jeśli jest taka sama ilość przełożeń to powinno być ok ?Czy musiałbym zmienić kasetę tylną na 8 biegów ? Przepraszam, bo zapewne dla wielu forumowiczów to będzie banał, ale będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek odpowiedzi.

Napisano

Mogą pojawić się pewne problemy ponieważ indeksowane manetki mają za zadanie pobierać odpowiednią ilość linki z każdą zmianą biegu aby przerzutka poruszała się o określoną odległość. Dla napędów 6 biegowych odległość między poszczególnymi zębatkami z tyłu wynosi 5.3mm natomiast dla shimanowskiego napędu 8 biegowego jest to 4.8mm dając 0.5mm (pół milimetra) różnicy. Na całej szerokości wolnobiegu/kasety różnica wynosi 7,1mm (szerokość 28.3mm dla 6 biegów i 35.4mm dla 8 biegów). Jest jednak możliwe, że przy odpowiednim ograniczeniu wychylenia tylnej przerzutki i ustawienia naciągu linki całość będzie pracowała by w miarę znośnie.

Napisano

Właśnie tego się obawiałem, czy nowa kaseta z tyłu 8 biegowa załatwiła by sprawę ? Chociaż nie wiem czy wymieniając kasetę na większą, czy nie musiałbym mieć szerszej piasty z tyłu ? Bo wtedy cała zabawa zaczyna się robić coraz bardziej kosztowna ;p

Napisano

W twoim aktualnym rowerze prawdopodobnie znajduje się wolnobieg więc jeśli chciałbyś bezproblemowo przejść na 8 biegów musiałbyś kupić nową piastę z bębenkiem i kasetę. Ze względu na koszt przeplatania obręczy do nowej piasty lepiej wyszłoby kupić całe koło + kasetę. Jak widzisz zachodu jest co nie miara. Jeśli nie chcesz wydawać kasy popytaj po serwisach lub na forum w dziale "kupię" czy odstąpią przerzutki i/lub manetki za symboliczne kwoty.

Napisano

Faktycznie zachodu z tym trochę jest, zobaczę co z tego wyjdzie, bo nie myślałem początkowo, że będzie trzeba wymieniać tyle tego ;p W każdym razie dzięki za pomoc ;)

Napisano

Wiem, ze z napedami 7biegowymi manetka na 8 dziala bez problemow. A wolnobieg na 7 latwiej znalezc i po taniosci niz na 8. Nawet jeden mam w garazu moge odstapic :P

Napisano

Michal93 dzięki, czyli jednak jest jeszcze jakaś opcja :) Czyli teraz tylko rozglądać się za tymi klamkomanetkami, do tego wolnobieg i gitara ;) Kello chyba jednak poszukam tego 8-biegowego ;p ale dzięki za propozycje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...