ditom90 Napisano 15 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Tomku dzięki za propozycje. Musze je rozpatrzyć dokładnie. Natomiast hosadyna nasunął bardzo ciekawy temat ponieważ rama treka za 1799 zł jest jak dla mnie bardzo droga i nie wiem czy opłaca się płacić za markę czy rzeczywiście kupić rower mniej znanej firmy???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ditom90 Napisano 18 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 I jeszcze jedno ostateczne pytanie : czy jest jakaś wielka różnica pomiędzy Tiagrą a 105 ? Bo widzę że ceny 105 są o wiele większe a spotkałem się z opinią że niewiele się od siebie różnią poza wagą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekW Napisano 19 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Różnica jest taka, że Tiagra jest grupą 9 rzędową a 105 - 10. Ma to swoje plusy i minusy. Kompletna tiagra kosztowała 1099 zł, 105 - 1799 zł. Jakość jest może nieco lepsza, części są lżejsze. Jeśli posiadasz wolne środki to moim zdaniem lepiej dołożyć i mieć wyższą grupę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ditom90 Napisano 19 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Ale jeśli chodzi o wytrzymałość i precyzje działania to nie ma różnicy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekW Napisano 19 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Precyzja działania może być minimalnie lepsza w 105 ale ogromnej różnicy nie ma. Wytrzymałość na zbliżonym poziomie, o każdą grupę trzeba dbać a wtedy posłuży długo. Napędy 9s są tańsze w zakupie w razie ewentualnego uszkodzenia lub zużycia ( dla przykładu kaseta 105 kosztuje 159 zł, tiagra połowę tej kwoty ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ditom90 Napisano 19 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Dziękuję za informację! Ze względu na to że nie jestem bardzo wymagający to chyba skuszę się na Tiagrę. Bo rzeczywiście jest tańsza i z tego co mówisz nie jest o wiele droższa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekW Napisano 19 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Zależy jaka jest różnica w cenie. Które rowery rozważasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aurox Napisano 19 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Bo rzeczywiście jest tańsza i z tego co mówisz nie jest o wiele droższa. Zgadzam się w 100% z tym zdaniem! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekW Napisano 19 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Nie trudno się domyślić, że chodziło o gorsza... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ditom90 Napisano 19 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 ahahahhahahahaha no to napisałem poprawnie zdanie........ W tym momencie ze względu na to że rocznik 2010 jest kompletnie wyprzedany chyba skusze się na Meridę http://www.rowerzysta.pl/szosowe/rower-szosowy-merida-road-race-903-18-2011.html . Nadam szukam innych modeli ale puki co ten mi wpdał w oko i wiem że jest dostępny. I proszę ze mnie nie drwić xD Przejęzyczyłem się :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekW Napisano 20 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Osobiście jeśli miałbym wydawać 3500 zł to chciałbym mieć coś mniej popularnego niż merida np. http://www.wertykal.com/Colnago_Prima_Tiagra_9s__2010r-885.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ditom90 Napisano 21 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Colnago jest bardzo ładny.Ciekawej jak z dostępnością. A dlaczego wolisz rowery mniej popularne? Lepsza jakość jak z tą cenę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekW Napisano 21 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Co do jakości to chyba różnicy nie ma. Po prostu lubie mieć mniej popularne rzeczy, oryginalne, niepowtarzalne. Na pewno wiele takich rowerów jak Colnago nie jeździ po PL ( 3300 to cena promocyjna, normalna ponad 4 wiec to pewnie dlatego). Sam mam taka ramę, której nie widziałem w takim malowaniu w Polsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hosadyna Napisano 21 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Nie wiem, jak u Ciebie w Rzeszowie, ale w Krakowie, chociaż rowerzystów sporo, to jednak znaczna większość jeździ na rowerach MTB, ewentualnie trekingach. Rowerów szosowych na trasie mało, więc wydaje mi się, że nawet jeśli kupisz rower teoretycznie jednej z najpopularniejszych marek i tak będziesz czuć, że jeździsz na sprzęcie niepowtarzalnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ditom90 Napisano 21 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Właściwie masz rację. Tak w ogóle to chyba 3-4 razy na sezon widziałem na trasie ,,szosowców" w Krakowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekW Napisano 21 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 W Rzeszowie jest dużo szosowców Zawsze jest to kwestia gustu. Jeśli bardziej podoba Ci się merida - kup ją . Inna sprawa, że Colnago jest tansze (!) od meridy a osprzęt na tym samym poziomie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ditom90 Napisano 21 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Nie dziwi mnie fakt że kolarstwo szosowe nie jest popularne w Krakowie ponieważ dziury w asfalcie są ogromnie i jest ich masa a i kierowcy są bardzo aroganccy. Na pewno zakupię rower na Tiagrze i chyba będzie to Merida ale na 100 % pewny nie jestem. Temat uznaję za zamknięty. Bardzo dziękuję TomkowiW za odpowiedzi . Mam nadzieje że pogoda pozwoli w końcu zacząć jazdę bo zima teraz znowu zaatakowała . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hosadyna Napisano 21 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Ja też mam nadzieje że pogoda wkrótce sie zmieni, bo to co teraz się dzieje to dramat... Powodzenia przy zakupie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ditom90 Napisano 21 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hosadyna Napisano 21 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 jak dokonasz zakupu to podziel się z nami informacją jaki model zakupiłeś, a po paru treningach napisz jak się sprawuję sprzęcik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ditom90 Napisano 21 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Na pewno napiszę. Teraz to zależy od pogody bo -7 stopni + śnieg = brak przyjemności z jazdy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekW Napisano 21 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Pod Rzeszowem drogi są całkiem niezłe, może dlatego sporo szosowców Czekamy na real foto zakupionego sprzętu. Nie ma za co, po to jest forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ditom90 Napisano 28 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Mam jeszcze jedno pytanko. Czy jest możliwe zamontowanie SPDków z roweru MTB na szosę ? Wiem że te SPdki MTB są cięższe od szosowych ale chciałbym puki co na nich pojeździć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekW Napisano 28 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Oczywiście, że jest to możliwe. Oś jest identyczna. Ja dłuższy czas jeździłem w butach i pedałach mtb na szosie. Jednak moim zdaniem pedały szosowe w parze z butami dają lepsze podparcie stopy, przynajmniej takie mam odczucie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ditom90 Napisano 28 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 To bardzo dobrze.Dzięki za odpowiedź. Puki co to będę jeździł w butach MTB ponieważ kupiłem je nie dawno i nie chce się ich pozbywać,ale po ich zużyciu kupię po szosę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.