xardes Napisano 25 Stycznia 2011 Napisano 25 Stycznia 2011 Witam, jeżdżę na rowerku z ramą Leader Fox Rover 2009. Mój kolega jeździ na Krossie Levelu A4 2009. I teraz pytanie która z nich jest lepsza. W moim odczuciu moja jest dużo sztywniejsza i zwrotniejsza (no i ładniej wygląda). Jednak czytałem o opinii że geometria tej ramy jest "damska" i że w ogóle za krótka. Czy ktoś mógłby mi ładnie porównać obie te ramy? Oboje cały czas jeździmy po lesie więc pod tym kątem porównujcie.
OKO Napisano 25 Stycznia 2011 Napisano 25 Stycznia 2011 Zaraz się znajdą głosy. że A4 lepszy bo lżejszy. Osobiście nie uważam Krossa za dobrą markę, na pewno nie lepszą niż Leader Fox ale to zdanie tak jak większość Fiaty nie uważa za dobre auta.
Earl Napisano 25 Stycznia 2011 Napisano 25 Stycznia 2011 Witam, jeżdżę na rowerku z ramą Leader Fox Rover 2009. Mój kolega jeździ na Krossie Levelu A4 2009. I teraz pytanie która z nich jest lepsza. W moim odczuciu moja jest dużo sztywniejsza i zwrotniejsza (no i ładniej wygląda). Jednak czytałem o opinii że geometria tej ramy jest "damska" i że w ogóle za krótka. Czy ktoś mógłby mi ładnie porównać obie te ramy? Oboje cały czas jeździmy po lesie więc pod tym kątem porównujcie. Wcale geo nie jest damska!
Rulez Napisano 25 Stycznia 2011 Napisano 25 Stycznia 2011 A w jakim rozmiarze są te ramy - bo np Kross 18" ma wszystkie wymiary oprócz rury podsiodłowej kak inne 19" i dosy sporą bazę kół - więc będzie mniej zwrotny. LF w rozmiarze 18" jest o 15 mm krótszy .
xardes Napisano 25 Stycznia 2011 Autor Napisano 25 Stycznia 2011 Dziękuję za opinie czekam na następne. Obie ramy mają 18 cali. Co do wagi to jaka jest różnica bo nie mogę nigdzie masy krossa znaleźć.
matkell Napisano 25 Stycznia 2011 Napisano 25 Stycznia 2011 Stawiam na Leader Foxa, to pewna, dobra marka, pewna jakość czego nie można powiedzieć o krossie
senjiro Napisano 25 Stycznia 2011 Napisano 25 Stycznia 2011 Ja tam bym je do jednego worka wrzucił, ale jeśli miałbym przy którejś obstawać to LeaderFox. Kolega kiedyś jeździł i dosyć dobrze się o tych ramach wypowiadał,. Pamiętam też całkiem fajną szosową hybrydę tej firmy (carbon-alu)
Rulez Napisano 25 Stycznia 2011 Napisano 25 Stycznia 2011 A ja bym tak się nie zachwycał, po tym jak synowi pękła główka sterowa w LF Classic, i nie jeździ bynajmniej ostro w dodatku ważył wtedy ze 40 kg
xardes Napisano 25 Stycznia 2011 Autor Napisano 25 Stycznia 2011 Czy rocznik ramy ma tu większe znaczenie? (pomijając malowanie)
matkell Napisano 25 Stycznia 2011 Napisano 25 Stycznia 2011 porównując modele 2008 i 09 nie ma wielkiej różnicy, ale nie wiem jak ma się to do dłuższego odstępu czasu
OKO Napisano 25 Stycznia 2011 Napisano 25 Stycznia 2011 A ja bym tak się nie zachwycał, po tym jak synowi pękła główka sterowa w LF Classic, i nie jeździ bynajmniej ostro w dodatku ważył wtedy ze 40 kg Kumpel (85kg) ujeżdża takowego już kilka ładnych lat i to dość ostro (bez latania) i rama spisuje się super. Twój egzemplarz musiał być chyba wadliwy.
matkell Napisano 25 Stycznia 2011 Napisano 25 Stycznia 2011 W każdej firmie są mniej lub bardziej udane modele czy egzemplarze, ale to nie zmienia faktu, że jeżeli chodzi o sławę (a według mnie i jakość) to dla krossa daleko jeszcze do leadera
Biera Napisano 25 Stycznia 2011 Napisano 25 Stycznia 2011 matkell, a właściwie to na jakiej podstawie wysnuwasz takie zdanie? obie marki są właściwie podobne: ich największą zaletą jest cena.
matkell Napisano 25 Stycznia 2011 Napisano 25 Stycznia 2011 na podstawie opinii o rowerach, leader tworzy bardziej uniwersalnie i ramy tej firmy można spotkać w wielu dyscyplinach, ponadto jakość: sam miałem ramę od z roweru Level A6 i już po 3miesiącach pękła główka (a jazda była raczej spokojna), z kolei kumpel ma Dragstara i od roku katuje ją beż żadnych problemów
Rulez Napisano 25 Stycznia 2011 Napisano 25 Stycznia 2011 LF to budżetowe produkty rodem z Tajwańskiego katalogu, żadnej Czeskiej myśli konstrukcyjnej w nich nie ma, jaka cena taka jakość - na jakim poziomie technologicznym może być rama w cenie 450 zł nowa ? 1723 gr. w rozmiarze 16" to chyba nie jest rewelacja http://amigo-bike.pl/sklep-produkt-leader-fox-2009-rama-l-fox-rover-9568.html Więc może skończ z tą propagandą .
xardes Napisano 27 Stycznia 2011 Autor Napisano 27 Stycznia 2011 Czekam na dalsze opinie i porównania
Rulez Napisano 27 Stycznia 2011 Napisano 27 Stycznia 2011 Nie ma czego porównywać ani pisać elaboratów, ramy na zbliżonym nie najwyższym poziomie, jak wiadomo każdemu pasuje co innego, więc jeśli Ci rama pasuje to ciesz się jazdą.
rokiZG Napisano 27 Stycznia 2011 Napisano 27 Stycznia 2011 Nie zakładając nowego teamtu ja też chciałbym się zapytać o jedna kwestie . Miałem do wyboru Rame XL Wheeler-a taka MTB lub tez Wheeler o tej samej dług. itp ( tylko niższa o 2 cm ) Ale jest to rama sprotowa juz MTB :>> Dobrze wybrałem , że Lke ?? , bo to elka . 6-8cm mialem nad nia odstępu
Fenthin Napisano 27 Stycznia 2011 Napisano 27 Stycznia 2011 Obie będą podobne jakościowo, nie ma sensu dalej się upierać, że jest inaczej. Na pewno Leader Fox zwróci większą uwagę niż oklepany już Kross, ale nie sądzę byś odczuł jakieś wielkie różnice między nimi. Oczywiście nie mówię nic o geometrii, to kompletnie inna sprawa. A co do Ciebie, rokiZG. Skoro długość jest taka sama przy innych rozmiarach, XL to inna rama niż ta L, którą kupiłeś? Jeśli tak, nie można odpowiedzieć na Twoje pytanie inaczej niż "jeśli dobrze się na niej czujesz, wybrałeś dobrze".
Mod Team michuuu Napisano 27 Stycznia 2011 Mod Team Napisano 27 Stycznia 2011 Nie zakładając nowego teamtu ja też chciałbym się zapytać o jedna kwestie . Miałem do wyboru Rame XL Wheeler-a taka MTB lub tez Wheeler o tej samej dług. itp ( tylko niższa o 2 cm ) Ale jest to rama sprotowa juz MTB :>> Dobrze wybrałem , że Lke ?? , bo to elka . 6-8cm mialem nad nia odstępu ?????? Ja nie rozumiem, a inni?
rokiZG Napisano 27 Stycznia 2011 Napisano 27 Stycznia 2011 Rama XL była wieksza od Lki o 2 cm ( chodzi o ta gorną rure jak to napiszę ) . W Xl byla wyzej o 2 cm niż w Elce .
rastatajm Napisano 28 Stycznia 2011 Napisano 28 Stycznia 2011 Ja tam wolę Krossa, ale może trochę mało obiektywnie, bo sam posiadam i przecież to nasz rodzimy..
xardes Napisano 29 Stycznia 2011 Autor Napisano 29 Stycznia 2011 Jak dla mnie moja rama jest dużo dużo sztywniejsza a rama krossa "gumowa" czy też macie takie odczucia?
rastatajm Napisano 29 Stycznia 2011 Napisano 29 Stycznia 2011 Ciężko się odnieść, bo na LF nie jeździłem... ale ja żadnej gumy nie odczuwam. A tak w ogóle to przyjrzyj się ramom Unibike...
Kysu Napisano 18 Lutego 2011 Napisano 18 Lutego 2011 Piszecie, porównujecie te ramy patrząc na markę, i myślicie że ramę Level zrobił Kross. W modelu z 2009 wykorzystano ramę od producenta Kinesis. Ktoś napisał, że model jest już oklepany. Może i jest ale dlatego, że Kross wypuścił dobry produkt, który był chętnie kupowany i ten trend jeszcze częściowo pozostał przy modelu 2009. Nie rozumie wypowiedzi o "gumowatości" tej ramy, jest to zbyt ogólnikowe stwierdzenie. Możliwe kolega przesiadł się na Krossa, który ma większą bazę kół, skok amortyzatora mógł być większy, mostek może dłuższy i doznał takiego dziwnego odczucia w kierowaniu rowerem i mu się nie spodobał kwitując że jest "gumowaty". Ok, pewnie widzicie we mnie obrońcę Krossa więc teraz słabe strony tej ramy. Z negatywnych rzeczy jakie zauważyłem to troszkę mało sztywności w okolicach suportu. Przy mocnym deptaniu na pedały można usłyszeć obcieranie łańcucha o wodzik przerzutki przy pewnych przełożeniach (to nie powód źle wyregulowanej przerzutki) Na ten efekt składa się też uginanie korby, ale sprawdziłem u kolegi a potem jeszcze u siebie na starej ramie. Test polegał na bocznym naciskaniu na mufę suportu, a tak dokładnie to naciskanie stopą w miejsce mocowania korby. I dało się wyczuć mniejszą sztywność. Jest minus tej ramy, bo właśnie sztywność boczna jest pożądaną cechą w ramach rowerowych. Ale nie mogę też powiedzieć, że jest wiotka. Ja tam bym je do jednego worka wrzucił ... Jestem tego samego zdania aby traktować je na równi, ale ja zaś postawiłbym je na jednej półce
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.