pinokio Napisano 25 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Witam po raz pierwszy na forum, obecnie w swoim rowerze mam suport na mini-isis. Niestety w moim mieście ciężko dostać do niego jakąś korbę, a starą zajechałem. Postanowiłem wymienić suport na Octalink, a planowaną korbę, którą chciałbym kupić jest Shimano Deore. W związku z tym mam kilka pytań: 1. czy muszę zwrócić na coś jeszcze (oprócz jego długości) uwagę podczas kupna suportu? wejdzie on w każdą ramę? 2. do odkręcania wszystkich tych mechanizmów (ISIS, mini-ISIS, Octalink) pasuje jeden i ten sam klucz "frezowany"? nie ma tam żadnej rozbieżności przy rozmieszczeniu tych "frezów"? 3. ku upewnieniu: korba będzie kompatybilna z kasetą 8-rzędową? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 25 Stycznia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Korba będzie kompatybilna z napędem 8-biegowym. Ściągacz powinien być ten sam. Szerokość suportu musisz mieć taką jak szeroka jest mufa suportowa. Długość osi natomiast dobierana jest, tak aby linia łańcucha była prawidłowa. Najczęściej stosuje się osie długości 113 lub 118 mm. Uzależnione jest to też konstrukcją ramy, ale do najbardziej popularnych pasują obie długości. P.S. Jak możesz trochę dozbierać, to zastanów się nad korbą Deore 2010. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pinokio Napisano 25 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Jeżdżę na Krossie Levelu A4. Klucza jeszcze nie mam, stąd też nie wiem jaka dokładnie jest długość suportu. Wszystko będzie napisane na nim po odkręceniu śrub? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 25 Stycznia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 W takim razie mufa na 100% to 68 mm. Długość osi myślę, że 113 mm podejdzie. Choć pewnie znajdą się na forum tacy co będą uważali, że lepsza byłaby dłuższa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pinokio Napisano 25 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 A ta długość przekłada się jakoś na jazdę? Aha, i jeszcze jedno pytanie. Bo są dwie wersje tych Octalinków. Jedna ma krótsze te "frezy", druga dłuższe. Ma to jakieś znaczenie? Na dajmy na to, tę wersję z dłuższym frezem wejdą wszystkie korby Octalink i na odwrót? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 25 Stycznia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Pokaż o co ci chodzi, bo nie za bardzo rozumiem. W pewien sposób przekłada się na jazdę, bo w ten sposób regulowany jest rozstaw korb. Teoretycznie im mniejszy tym bardziej naturalne ułożenie nóg. Obecnie najpopularniejsze linie łańcucha to 47,5 i 50 mm. Tak więc suport 113 daje nam linię 47,5 a 118 50 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Earl Napisano 25 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Co do "frezów" to są dwa rodzaje octalinka, V1 i V2. V1 już chyba nie robią, a V2 nadal robią i mam je w swojej korbie. Co do montowania wersji to chyba nie spasują. Tu jest dobry obrazek http://www.forumrowerowe.org/topic/81554-lancuch-jaki-kupic/page__st__20 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 25 Stycznia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Teraz rozumiem. Na pewno te dwa mocowania nie pasują do siebie. Obecnie z mocowaniem V1 się nie spotkałem. V2 jest jak najbardziej powszechne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jayacek Napisano 25 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Ja posiadam krossa level a4 2008 korbe miałem w nim truvativ iso flow która się skończyła. Zmieniłem ja na deore fc m-590.Link do korby http://allegro.pl/korba-deore-fc-m590-komplet-fv-gwar-ciclo-sport-jj-i1419465692. Jestem z niej zadowolony.Przy ewentualnym kupnie zwróć uwage na długość ramion korby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pinokio Napisano 25 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Gościu w sklepie powiedział mi, że 118mm będzie pasować. Wkręcam teraz te miski i z jednej strony nie chce wejść do końca. Wszystko w środku wyczyściłem, mimo to przy końcówce się zacina i nie da się wkręcić.. Brakuje jakiś 2mm... Co zrobić, ażeby zakręcić wszystko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 25 Stycznia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Rozumiem, że najpierw wkręciłeś metalową miskę (tą z rantem)? Po niej dopiero powinno się wkręcić plastikową. Daj jakieś poglądowe zdjęcie, będzie łatwiej zdiagnozować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pinokio Napisano 25 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Tak, oczywiście najpierw tę całość wkręciłem, potem plastyk. Przestrzeń na paznokcie jest ;/ http://img88.imageshack.us/img88/3861/img9861u.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 25 Stycznia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Skoro metalowa wkręcona poprawnie i potem plastikowa, to może tak ma być. Wiadomo, że zdarzają się lekkie odchylenia od normy. U mnie jak sobie przypominam to też odrobinę suport nie dochodził do mufy. Możliwe, że ten typ tak ma. Ale nie wydaje mi się, żeby to były 2 mm, raczej mniej sądząc po zdjęciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.