Skocz do zawartości

[Piasta] hb-m585 czy Novatec

Nudziarz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Niestety przyszedł czas na nieplanowane wydatki. Zdarza się. Obecną piastę mam o średnicy kołnierzy 44mm i 32 otwory. Zastanawiam się nad Shimano HB-M585 centerlock kto wie może w tym sezonie wreszcie skuszę się na jakiegoś full-a kto wie, ale do rzeczy czytałem, że jednak są to słabe dość piasty ja ważę trochę ponad 90KG jeżdżę raczej ostro czasami nawet Whellie hopki w lesie itp. Miałem obecnie FH-RM60 wytrzymała 6 miesięcy raczej ostrej jazdy. Cud, ale poszła w drobny mak. Chciałem kupić tego LX-a i nie musiałbym wymieniać szprych i już miałbym piaste pod tarcze czyli jeden problem z głowy. Zaś z 2 strony chciałbym mieć spokój z tylnym kołem przez przynajmniej 2-3 sezony i mieć już koło do Full-a to było by 2 plusem. Lecz jeżelibyście mogli to dajcie jakieś opinie. Przy kupnie piasty Novateca NT-D042 z 4 łożyskami maszynowymi muszę wymienić szprychy czyli z 50zł dodatkowo 180zł by mnie wyszły piasta i szprychy nie licząc zaplatania czyli dość dużo felga zostaje wytrzymała tyle czasu to wytrzyma jeszcze troche a o nowej feldze nie mam co myśleć w tym sezonie. Więc wymiana piasty i szprych nie jest do końca dobrą inwestycją przy tej feldze (Rodi Airline 1) Co o całym tym problemie myślicie ?

• Mod Team
Napisano

Na pieście nie ma co oszczędzać, zwłaszcza jak lubisz ostro pośmigać. Bierz Novateca, będziesz zadowolony. Piasta praktycznie bezobsługowa, jak padną łożyska wybijasz stare, nabijasz nowe i tyle. Podobno czasami padają bębenki, ale mi przez sezon chodziła bezawaryjnie (dokładnie Dartmoor Freeforce, ale to to samo co Novatec NT-D042), zapadki osobno też można dokupić w razie czego. Miałem wcześniej Shimano 475, powoli zaczęła padać, teraz po zmianie już do kukek raczej nie wrócę.

Napisano

Racja nie warto oszczędzać ale znowu z 2 strony felge wcale nie mam "super" więc zakładanie takiej piasty ? ahhh sam już nie wiem Panowie bardziej mnie ten LX kusi co prawda Centerlock no ale cóż czy w ogóle ta piasta jest warta uwagi ?

Napisano

Ogólnie Rodi Airline nie jest stworzony do skoków. Na twoim miejscu złożyłbym nowe koło:

- Mavic 325

- Szprychy DT

- Nyple według uznania

- Piasta Novatec, ew. LX (obniży koszty?)

Napisano

Znaczy się to nie są skoki typu 1m max to 40cm nie więcej. :) A ta piasta jest nieplanowanym wydatkiem więc raczej nie mogłbym pozwolić sobie na nową felge przynajmniej na ten sezon niestety :(

• Mod Team
Napisano

Novatec spokojnie skakanie wytrzyma, te piasty ludzie montują w rowerach do dH, a tam to już się przecież konkretne rzeczy skacze. 40cm to większy krawężnik, chyba tylko piasty z makrokesza by tego nie wytrzymały :D.

Earl, tak sie składa że mam kółka na tych Mavickach (Ex 325), co prawda kawał solidnej obręczy, ale waga... Kupiłem bo była okazja, z nówek do En/AM dobre będą Alexrims DP20. Nudziarz, możesz polować na okazje na Allegro, całkiem niedawno nówka Ex325 poszła za bodajże 56pln (nowa 120).

Albo całe kółko od razu zakupić, np:

http://allegro.pl/tyl-novatec-maszyny-dartmoor-fortress-czarne-i1387841499.html

Napisano

W dh się nie skacze.Downhill polega na szybkim technicznym zjeździe z małymi hopkami.Według mnie to te piasty są zbyt pancerne do potrzeb Nudziarza

Napisano

W DH też można polatać, zależy jaka traska. Co do 325 są super, no ale waga też nie należy do najniższych - święta prawda. No ale z kolei coś za coś, wytrzymałość za wagę.

Napisano

Tej 585 to szczerze nie polecam.Po ok.2000 km zaczęły się problemy z bębenkiem.No i konusów do niej nie mogę dostać.Weź już lepiej xt albo slx.Może będą lepsze :)

• Mod Team
Napisano

Te zdjęcia to było raczej fr.A Redbull Rampage to też bliżej do fr niż do dh.

Dogwill, z całym szacunkiem, ale nie masz pojęcia o czym piszesz. Fr to jazda bez spięć, dla czystej przyjemności. Downhill, jak i jego miejska odmiana, Downtown, to wyścig, tutaj liczy się jak najlepszy czas. Fotki i filmik które zlinkowałem są właśnie z zawodów, czyste DH. Proponuję też skończyć OT ;).

Napisano

Tej 585 to szczerze nie polecam.Po ok.2000 km zaczęły się problemy z bębenkiem.No i konusów do niej nie mogę dostać.Weź już lepiej xt albo slx.Może będą lepsze :)

Do niej chyba pasują konusy z innych piast. Deore, Deore XT, LX, SLX. Według mnie powinno pasować, dlaczego nie :) ?

Napisano

Dogwill, z całym szacunkiem, ale nie masz pojęcia o czym piszesz. Fr to jazda bez spięć, dla czystej przyjemności. Downhill, jak i jego miejska odmiana, Downtown, to wyścig, tutaj liczy się jak najlepszy czas. Fotki i filmik które zlinkowałem są właśnie z zawodów, czyste DH. Proponuję też skończyć OT ;).

W pierwotnej formie fr to tak jak piszesz jazda dla przyjemności.Ale dzisiaj fr to bardziej dirt tylko na większych przeszkodach.Dzisiaj fr godnie zastępuje enduro, którego definicja jest podobna do pierwotnego fr.Ok, ale kończmy bo modzi się wkurzą...

Napisano

Do niej chyba pasują konusy z innych piast. Deore, Deore XT, LX, SLX. Według mnie powinno pasować, dlaczego nie :) ?

Mało prawdopodobne :) Osobiście sprawdziłem LX'a pod v'ki- nie pasują.Poradzono mi,żebym kupił drugą taką piastę-na części :wallbash:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...