kroczu Napisano 24 Stycznia 2011 Napisano 24 Stycznia 2011 Witam serdecznie, pytanko: czy 4 miesiące to nie za szybko na luzy w amortyzatorze? (XCR-RL Suntour) Jeżdżę 5 dni w tygodniu ale praktycznie tyle co do roboty i z powrotem (12km/dzień) rzadko las, szczytem szaleństwa jest zjazd z 5-ciu schodków a mimo tego, dopiero co wymieniony amor zaczyna łapać luzy. Czy podlega to gwarancji? Amor kupiony na allegro, prawdopodobnie z rozbiórki roweru, bo dostałem tylko paragon bez książeczki gwarancyjnej czy czegoś takiego. Jeżeli nie gwarancja, to czy da się dokupić (na dzień dzisiejszy bo szukałem w archiwum to dawniej ponoć niee) ślizgi (bodajże tak się te tuleje nazywają wokół goleni)? Dbałem o bydlaka jak o własne dziecko, po prawie każdej jeździe szmatka i psikpsik brunoxem , jeździł na v-kach tarczę mam od tygodnia ...
Earl Napisano 24 Stycznia 2011 Napisano 24 Stycznia 2011 A jaki masz hamulec tarczowy i rozmiar tarczy? Ogólnie amortyzatory typu XCR, Duro, Launch są z góry skazane na luzy jeśli jeździ się na nich z hamulcem tarczowym . Niestety.... A może do XCR da się wsadzić metalowe ślizgi? Z tego co wiem to tam chyba są plastikowe?
marcinusz Napisano 24 Stycznia 2011 Napisano 24 Stycznia 2011 Przy V-kach też łapią luzy. Kwestia jeszcze wagi bikera...
Earl Napisano 24 Stycznia 2011 Napisano 24 Stycznia 2011 Przy V-kach też łapią luzy. Kwestia jeszcze wagi bikera... Przy każdym hamulcu łapią luzy, to tylko kwestia czasu, rodzaju hamulca i rodzaju hamowania .
kroczu Napisano 24 Stycznia 2011 Autor Napisano 24 Stycznia 2011 Ważę tak 85-90kg sporo ale tak jak pisze tarcze mam od tygodnia 185 - taka jest dozwolona, jeżdżę praktycznie tylko po mieście, może nie jak ostatni emeryt i asfalty/chodniki w Olsztynie lustra nie przypominają... ale to jednak miasto i tylko 4 miesiące użytkowania.
Earl Napisano 24 Stycznia 2011 Napisano 24 Stycznia 2011 Ważę tak 85-90kg sporo ale tak jak pisze tarcze mam od tygodnia 185 - taka jest dozwolona, jeżdżę praktycznie tylko po mieście, może nie jak ostatni emeryt i asfalty/chodniki w Olsztynie lustra nie przypominają... ale to jednak miasto i tylko 4 miesiące użytkowania. Co nie zmienia faktu że jednak 4 miesiące to trochę szybko, że pojawiły się luzy. Tak, na stronie SR napisane jest że dla XCR max. tarcza jest 185, ale dla mnie to powinna raczej być 160 . Choć jednak raczej nie opłaca się dokupić do niego ślizgów, ja zacząłbym zbierać na nowy amortyzator pokroju RS Dart, Tora. One są dobre pod taką wagę i ceny są też nie wygórowane .
marcinusz Napisano 24 Stycznia 2011 Napisano 24 Stycznia 2011 Przy każdym hamulcu łapią luzy, to tylko kwestia czasu, rodzaju hamulca i rodzaju hamowania . Przy nieco większej wadze niż kroczu dorobiłem się luzów w RST Gili po 150km'ach. Po 300 były już duże. Hamowałem Vkami. Wydaje mi się, że 4 miesiące, to i tak długo bez luzów, bo XCR może i półkę wyżej od Gili leży, ale nie aż tak wysoko... W Reconie po 4300km przy Juicy 3 @ 160mm luzów się nie dorobiłem jeszcze. A gór nie unikałem
Earl Napisano 24 Stycznia 2011 Napisano 24 Stycznia 2011 Przy nieco większej wadze niż kroczu dorobiłem się luzów w RST Gili po 150km'ach. Po 300 były już duże. Hamowałem Vkami. Wydaje mi się, że 4 miesiące, to i tak długo bez luzów, bo XCR może i półkę wyżej od Gili leży, ale nie aż tak wysoko... W Reconie po 4300km przy Juicy 3 @ 160mm luzów się nie dorobiłem jeszcze. A gór nie unikałem Wiesz, SR i RST a RS... A co do luzów, ja jeżdżę na Duro z tarczą 203 (hamulec Deore XT) i nie ma luzów. Jeżdżę już rok, z tą różnicą, że ja ważę połowę z tego co autor i Ty .
shiler Napisano 24 Stycznia 2011 Napisano 24 Stycznia 2011 Ja używałem XCR-a (tydzień temu zmieniłem) przez 2,5 tys km(teraz leży jako zapasowy) na początku z tarczówka 160 mm, po 1 tys km zmieniłem na 180 SLX i żadnych luzów nie złapał a ważę 100 kg i w górach też byłem więc to przesada żeby tak szybko się posypał. Ja bym próbował reklamować.
zeflo Napisano 25 Stycznia 2011 Napisano 25 Stycznia 2011 Luzy w tego typu amortyzatorach to standard.Tak mają i nic na to nie poradzisz. Zalezy jeszcze jak bardzo masz te luzy. Jesli faktycznie duze, radziłbym rozebrać amortyzator i zobaczyć czy coś nie pekło , jak ze ślizgami.
Dogwill Napisano 25 Stycznia 2011 Napisano 25 Stycznia 2011 Taki urok suntourów i tak 4 miesiące jak na xcra to nie jest tak źle mojemu koledze rozsypał się po 2 ale sporo skakał.
shiler Napisano 25 Stycznia 2011 Napisano 25 Stycznia 2011 To nie jest taki urok suntour-ów tylko nie używanie ich zgodnie z przeznaczeniem, xcr nie jest do skakania!! Dziwicie się później że po 2 miesiącach się rozsypał.
SifoDyas Napisano 25 Stycznia 2011 Napisano 25 Stycznia 2011 Ale jeździcie po tym XCR. Ja niedawno wymieniłem go na foxa ale tylko dlatego, że w zimie był prawie sztywny. Przejechałem na nim ponad 2000km, z czego ostatnie kilkaset na juicy 5 185mm i wtedy to dostawał ostro, docieranie, co chwila hamowanie z podniesionym tylnym kołem, itd. Nie dorobił się żadnych luzów. Waga 65kg. Wg mnie to zależy od egzemplarza/rocznika - albo masz szczęście albo nie.
Dogwill Napisano 25 Stycznia 2011 Napisano 25 Stycznia 2011 To nie jest taki urok suntour-ów tylko nie używanie ich zgodnie z przeznaczeniem, xcr nie jest do skakania!! Dziwicie się później że po 2 miesiącach się rozsypał. Nie dziwie się!Ale przyznasz, że 2 miesiące nawet jak na skoki i suntoura to słaby wynik.
Earl Napisano 25 Stycznia 2011 Napisano 25 Stycznia 2011 Ale faktem jest że luzy w XCR przez 2 miesiące pod 60 kg jeźdźcem są trochę nie normalne, a był przedni hamulec? A może był "tuningowany" i podniesiony skok do 150 :036: ?
Earl Napisano 25 Stycznia 2011 Napisano 25 Stycznia 2011 To jest conajmniej dziwne, ale teraz już nie może iść z tym na gwarancję, bo na nim skakał .
Dogwill Napisano 25 Stycznia 2011 Napisano 25 Stycznia 2011 No właśnie, teraz kupi coś lepszego zastanawia się na dj.
RufusBiker Napisano 25 Stycznia 2011 Napisano 25 Stycznia 2011 Widać kiepski model, u mnie na RS Reconie ponad 10 tyś. zero luzów przy tarczy 180. Kiedyś 94 kg teraz 72 kg
Dogwill Napisano 25 Stycznia 2011 Napisano 25 Stycznia 2011 No, ale nie porównuj xcra z reconem bo to nie ta półka.
Earl Napisano 25 Stycznia 2011 Napisano 25 Stycznia 2011 Widać kiepski model, u mnie na RS Reconie ponad 10 tyś. zero luzów przy tarczy 180. Kiedyś 94 kg teraz 72 kg Już wcześniej mówiłem, SR a RS...
Krzysi3kk Napisano 25 Stycznia 2011 Napisano 25 Stycznia 2011 Z racji że nie chce zakładać nowego tematu to tu spytam. Mam santoura xcr i jest z nim taki dziwny problem. Nie do konca odbija zostaje moze 5-10mm w srodku czy to normalne
Earl Napisano 25 Stycznia 2011 Napisano 25 Stycznia 2011 Na twoim miejscu rozebrałbym go, to jedyny sposób na sprawdzenie OCB. Podaj jaki to model, ile ma skoku itd.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.