Skocz do zawartości

[Amortyzator-przód] XCR luzy po 4 misiącach użytkowania

kroczu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie,

pytanko: czy 4 miesiące to nie za szybko na luzy w amortyzatorze? (XCR-RL Suntour)

Jeżdżę 5 dni w tygodniu ale praktycznie tyle co do roboty i z powrotem (12km/dzień) rzadko las, szczytem szaleństwa jest zjazd z 5-ciu schodków a mimo tego, dopiero co wymieniony amor zaczyna łapać luzy. Czy podlega to gwarancji?

Amor kupiony na allegro, prawdopodobnie z rozbiórki roweru, bo dostałem tylko paragon bez książeczki gwarancyjnej czy czegoś takiego.

Jeżeli nie gwarancja, to czy da się dokupić (na dzień dzisiejszy bo szukałem w archiwum to dawniej ponoć niee) ślizgi (bodajże tak się te tuleje nazywają wokół goleni)?

Dbałem o bydlaka jak o własne dziecko, po prawie każdej jeździe szmatka i psikpsik brunoxem :wallbash:, jeździł na v-kach tarczę mam od tygodnia ...

Napisano

A jaki masz hamulec tarczowy i rozmiar tarczy? Ogólnie amortyzatory typu XCR, Duro, Launch są z góry skazane na luzy jeśli jeździ się na nich z hamulcem tarczowym :rolleyes: . Niestety....

A może do XCR da się wsadzić metalowe ślizgi? Z tego co wiem to tam chyba są plastikowe?

Napisano

Przy V-kach też łapią luzy. Kwestia jeszcze wagi bikera...

Przy każdym hamulcu łapią luzy, to tylko kwestia czasu, rodzaju hamulca i rodzaju hamowania ;).

Napisano

Ważę tak 85-90kg sporo ale tak jak pisze tarcze mam od tygodnia 185 - taka jest dozwolona, jeżdżę praktycznie tylko po mieście, może nie jak ostatni emeryt i asfalty/chodniki w Olsztynie lustra nie przypominają... ale to jednak miasto i tylko 4 miesiące użytkowania.

Napisano

Ważę tak 85-90kg sporo ale tak jak pisze tarcze mam od tygodnia 185 - taka jest dozwolona, jeżdżę praktycznie tylko po mieście, może nie jak ostatni emeryt i asfalty/chodniki w Olsztynie lustra nie przypominają... ale to jednak miasto i tylko 4 miesiące użytkowania.

Co nie zmienia faktu że jednak 4 miesiące to trochę szybko, że pojawiły się luzy. Tak, na stronie SR napisane jest że dla XCR max. tarcza jest 185, ale dla mnie to powinna raczej być 160 :rolleyes: .

Choć jednak raczej nie opłaca się dokupić do niego ślizgów, ja zacząłbym zbierać na nowy amortyzator pokroju RS Dart, Tora. One są dobre pod taką wagę i ceny są też nie wygórowane :rolleyes: .

Napisano

Przy każdym hamulcu łapią luzy, to tylko kwestia czasu, rodzaju hamulca i rodzaju hamowania ;).

Przy nieco większej wadze niż kroczu dorobiłem się luzów w RST Gili po 150km'ach. Po 300 były już duże. Hamowałem Vkami. Wydaje mi się, że 4 miesiące, to i tak długo bez luzów, bo XCR może i półkę wyżej od Gili leży, ale nie aż tak wysoko...

W Reconie po 4300km przy Juicy 3 @ 160mm luzów się nie dorobiłem jeszcze. A gór nie unikałem :whistling:;)

Napisano

Przy nieco większej wadze niż kroczu dorobiłem się luzów w RST Gili po 150km'ach. Po 300 były już duże. Hamowałem Vkami. Wydaje mi się, że 4 miesiące, to i tak długo bez luzów, bo XCR może i półkę wyżej od Gili leży, ale nie aż tak wysoko...

W Reconie po 4300km przy Juicy 3 @ 160mm luzów się nie dorobiłem jeszcze. A gór nie unikałem :whistling:;)

Wiesz, SR i RST a RS... :icon_lol:

A co do luzów, ja jeżdżę na Duro z tarczą 203 (hamulec Deore XT) i nie ma luzów. Jeżdżę już rok, z tą różnicą, że ja ważę połowę z tego co autor i Ty :).

Napisano

Ja używałem XCR-a (tydzień temu zmieniłem) przez 2,5 tys km(teraz leży jako zapasowy) na początku z tarczówka 160 mm, po 1 tys km zmieniłem na 180 SLX i żadnych luzów nie złapał a ważę 100 kg i w górach też byłem więc to przesada żeby tak szybko się posypał. Ja bym próbował reklamować.

Napisano

Luzy w tego typu amortyzatorach to standard.Tak mają i nic na to nie poradzisz. Zalezy jeszcze jak bardzo masz te luzy. Jesli faktycznie duze, radziłbym rozebrać amortyzator i zobaczyć czy coś nie pekło , jak ze ślizgami.

Napisano

To nie jest taki urok suntour-ów tylko nie używanie ich zgodnie z przeznaczeniem, xcr nie jest do skakania!! Dziwicie się później że po 2 miesiącach się rozsypał.

Napisano

Ale jeździcie po tym XCR. Ja niedawno wymieniłem go na foxa ale tylko dlatego, że w zimie był prawie sztywny. Przejechałem na nim ponad 2000km, z czego ostatnie kilkaset na juicy 5 185mm i wtedy to dostawał ostro, docieranie, co chwila hamowanie z podniesionym tylnym kołem, itd. Nie dorobił się żadnych luzów. Waga 65kg. Wg mnie to zależy od egzemplarza/rocznika - albo masz szczęście albo nie.

Napisano

To nie jest taki urok suntour-ów tylko nie używanie ich zgodnie z przeznaczeniem, xcr nie jest do skakania!! Dziwicie się później że po 2 miesiącach się rozsypał.

Nie dziwie się!Ale przyznasz, że 2 miesiące nawet jak na skoki i suntoura to słaby wynik.

Napisano

Ale faktem jest że luzy w XCR przez 2 miesiące pod 60 kg jeźdźcem są trochę nie normalne, a był przedni hamulec? A może był "tuningowany" i podniesiony skok do 150 :036: :036: ?

Napisano

Widać kiepski model, u mnie na RS Reconie ponad 10 tyś. zero luzów przy tarczy 180. Kiedyś 94 kg teraz 72 kg :icon_mrgreen:

Już wcześniej mówiłem, SR a RS... :rolleyes:

Napisano

Z racji że nie chce zakładać nowego tematu to tu spytam. Mam santoura xcr i jest z nim taki dziwny problem. Nie do konca odbija zostaje moze 5-10mm w srodku czy to normalne

Napisano

Na twoim miejscu rozebrałbym go, to jedyny sposób na sprawdzenie OCB. Podaj jaki to model, ile ma skoku itd.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...