mati2 Napisano 24 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Witam Może moje dane: 183 cm 85 kg Poszukuję roweru wytrzymałego lecz po części uniwersalnego. Lubi pojechać w teren typu puszcza Kampinoska ale chciałbym żeby ten rower służył również na wyjazdach rowerowych z dziewczyną jako ciężarówka wioząca namiot, ciuchy, kosmetyczkę itd :-P Ważne żeby był wytrzymały bo planuję zakup na dłuższy czas. Byłem dziś w paru sklepach i Pan zaproponował mi Speca: http://www.rowerowysklep.pl/rowery-rower-specialized-rockhopper-sl-black-10-o_l_84_1570.html za 3230 zł Przeglądając forum znalazłem też taki rowery http://allegro.pl/cube-ltd-pro-white-metal-blue-2010-dpd-gratis-i1408933431.html http://allegro.pl/kross-level-a8-2009-shimano-xt-tora-sl-wyprzedaz-i1398431058.html Jak on się ma do tego speca? Może polecacie coś jeszcze? Niestety jeśli chodzi o osprzęt jestem laikiem dlatego zwracam się do Was. Pozdrawiam P.s. Jakie sklepy w Wawie polecacie? Ja byłem w AirBike'u i w strefie X ( na popiełuszki). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dogwill Napisano 24 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 http://allegro.pl/specialized-hardrock-sid-xt-avid-soul-po-200-km-i1426224776.html http://allegro.pl/viper-x-team-xt-truvative-firex-recon-gold-2011-i1427895372.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati2 Napisano 24 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Ten Viper to ze względu na dobry widelec? bo patrząc na osprzęt to ma dużo gorszy od np. Krossa. Jeśli mogę prosić o wytłumaczenie dlaczego ten przy propozycjach. Próbuje sobie wyrobić zdanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artro Napisano 24 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 mati2 Specjalized/Scott/Trek bym sobie odpuścił. To bardzo dobre marki ale w tym budżecie nie warto płacić za znaczek na ramie Z tych rowerów co przedstawiłeś to Kross ma dobre i niezawodne szpeje, aczkolwiek ciut przyciężkawe... Tora to dobry i pancerny amor, ale trochę ciąży. Juicy 5 oprócz tego, że ciężkie to hamulce na lata - łatwe w serwisie i mnóstwo części zamiennych i duży wybór klocków. Napęd XT/SLX też nie ma się do czego przyczepić Ja bym brał Krossa, ale jeśli możesz wydać pełne 3500zł, to od razu sprzedałbym Tore i kupił Rebe i będzie bajka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati2 Napisano 24 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Tak podejrzewałem że płaci się za markę. Pytam bo sprzedawca bardzo polecał tą ramę w specu. Że jest to prawie topwa wersja i w ogóle wow... Polecali mi też rowery marki Centurion co o nich myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artro Napisano 24 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Centurion to dobra marka i w sumie niszowa na naszym rynku. Wiele ludzi stawia ją na równi z Meridą a co poniektórzy mówią, że to to samo A pamiętasz jaki konkretnie model? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati2 Napisano 24 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 No zaproponował mi zupełnie inna półkę cenową... To był rocznik 2009 jakaś 800-setka. Pamiętam że był baaaardzo pomarańczowy Ogólnie cena 4500 jakoś ale wyjściowa była ponad chyba 5700. Mogę zadzwonić zapytać się... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artro Napisano 24 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 No to nieźle tnie świerszcza Katalogowa 4200 http://www.bikekatal....Backfire.800./ Przy okazji na tej stronie masz fajną szukajkę rowerów w interesującym Cię przedziale cenowym Rockridery też mogą być całkiem całkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati2 Napisano 24 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Dobra mój błąd... już po tylu sklepach latałem że mi się wszystko miesza. no więc tak jest to ten który wkleiłeś. Centrurion backfire 800... jego cena obecnie to 3599 zł. Koss czy Centurion ? EDIT: Biorąc pod uwagę że to rocznik 2009 to w sumie mogli by zejść jeszcze z 100 czy 200... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OKO Napisano 24 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Z takim budżetem darował bym se Krosa. Co z tego że lepszy osprzęt, jak rama przyciężkawa i gów...na, chodź kolega Mjotka uważa inaczej. Inwestował bym w nico gorszy osprzęt, który można jak się zużyje wymienić niewielkim kosztem na lepszy, a rama i amor - większy wydatek, a zużyty napęd i tak trza będzie wymienić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati2 Napisano 24 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Z takim budżetem darował bym se Krosa. Co z tego że lepszy osprzęt, jak rama przyciężkawa i gów...na, chodź kolega Mjotka uważa inaczej. Inwestował bym w nico gorszy osprzęt, który można jak się zużyje wymienić niewielkim kosztem na lepszy, a rama i amor - większy wydatek, a zużyty napęd i tak trza będzie wymienić. Rozumiem... w takim razie co powinienem brać? Tego Speca( podobno ma dożywotnia gwarancję na ramę) ? a może ten centurion byłby ok ? albo powrót do CUBE... http://allegro.pl/cube-ltd-pro-black-anodized-2010-kurier-gratis-i1408933432.html Takie zakupy to jednak niezła zagadka... tyle opinii i możliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kudlatty Napisano 24 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 A może full? klik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati2 Napisano 24 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Wolałbym nie...co prawda nigdy nie jeździłem na takim rowerze ale chyba wole klasycznego hardtail'a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Megan23 Napisano 24 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 http://allegro.pl/rower-cube-ltd-team-rx-2010-wysylka-gratis-i1421263450.html Jeśli naprawdę chcesz Cuba i masz budżet do 3500 to się zastanów bo warto- 400 zł więcej a jednak resor i hample klasę lepsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati2 Napisano 24 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Bardzo fajny rower i z tego co widzę to ma dużo niższą wagę. No myślę że mogę się zastanowić o ile jest tego wart... Pytanie teraz jaki rozmiar? Wolałbym model czarny i z tego jest 20 calowy... to chyba za dużo na mój wzrost. Musiałbym go koniecznie przetestować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artro Napisano 24 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Z takim budżetem darował bym se Krosa. Co z tego że lepszy osprzęt, jak rama przyciężkawa i gów...na, chodź kolega Mjotka uważa inaczej. Inwestował bym w nico gorszy osprzęt, który można jak się zużyje wymienić niewielkim kosztem na lepszy, a rama i amor - większy wydatek, a zużyty napęd i tak trza będzie wymienić. Przepraszam a po czym wnosisz, że rama jest gówniana? Przyciężkawa ok, ale każda rama w tym przedziale cenowym będzie w granicach 1800g, chyba że kupimy Gianta XTC na lipnym osprzęcie Rama Krossa jest bardziej zaawansowana technicznie w stosunku do roczników 08 i wcześniej. Moim zdaniem rama Krossa jest solidna i w sumie całkiem ładna No jeszcze można się zastanowić nad tym Cubem z ostatniej aukcji (z wyglądu ładniejszy niż Kross) Hamulce ma lepsze, amor lepszy i koła ciut lepsze Kross ma lepsza korbe, manetki. Czyli w sumie Cube wydaje się być lepszym rozwiązaniem http://allegro.pl/rower-cube-ltd-team-rx-2010-wysylka-gratis-i1421263450.html Co do koloru to mi się białe ramy podobają, ale kolor nie jeździ Biały na pewno jest szybszy od czarnego ale tylko w brudzeniu się No i ja bym faktycznie chyba celował w 18", chociaż na 20" się dla porównania kulnąć też by wypadało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati2 Napisano 24 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Zaczynam poważnie zastanawiać się nad tym CUBEm. Myślę że jutro zadzwonię do gościa i umówię się na jakąś jazdę próbną. Ostatni rower jaki miałem był 19 i faktycznie fajnie się na nim jeździło ale był stanowczo za mały bo do komfortowej jazdy musiałem wysunąć siodełko lekko ponad kreskę maksymalnego wyciągnięcia. Jeśli macie jeszcze jakieś ciekawe propozycję lub argumenty to na nie czekam. W końcu to nie są takie małe pieniądze i warto się zastanowić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mi24 Napisano 24 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Specialized maja chyba dożywotnią gwarancję na ramę. Jeżeli tak jest, a kupujesz rower na dłużej to chyba warto. Osprzęt za parę złotych zawsze można wymienić. Pamiętam jak kupowałem pierwszy porządny rower Gianta, to właśnie z jak najlepszą ramą, a osprzęt stopniowo zmieniałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dogwill Napisano 25 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Ma, ale nie na rame z roweru za niecałe 3000. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 25 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Jeśli rower ma służyć również jako "ciężarówka" na wyjazdach rowerowych, to powinien mieć możliwość zamontowania bagażnika, a część rowerów z zamieszczonych linków nie ma otworów montażowych pod bagażnik. Czy nie lepiej pomyśleć o crossie z mocnymi kołami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasskulainen Napisano 25 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 speca z pierwszego linka dyskwalfikuje kiepski amor kiepska korba i kiepskie hamulce kross ze swoja rama ma niewiele wspolnego robi je dla nich firma kinesis kinesis robi tez ramki dla gt i chyba cube'a kross na zywo wyglada naprawde fajnie i nie pisze tego tylko dlatego ze sam mam krossa.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mi24 Napisano 25 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Sprawdziłem, Specialized ma dożywotnią gwarancję w KAŻDYM modelu nawet najtańszym za 1500pln )) Kross faktycznie ma świetny osprzęt. Tylko ramę... Kinesis robiło też te Kellysy, które pękały (np. Sabotage 04-07). Tego Specializeda http://www.rowerowysklep.pl/rowery-rower-specialized-rockhopper-sl-black-10-o_l_84_1570.html , trzeba by "dofinansować" pewnie z 800-900 pln, żeby wyjść na ten sam osprzęt co w Krossie, czyli wyszedł by ok 4.000 Ale jakby w Krosie wymienić ramę na klasę Rockhoppera, to trzeba będzie dołożyć ok. 1500 pln. To wyjdzie razem 4.500... Pytanie na czym Ci bardziej zależy. Lepszych przerzutkach, czy lepszej wygodzie z jazdy i użytkowaniu na przykład za 3-4 lata. Ten mój Giant, z 1999 czy 2000 roku, jeszcze jeździ u kolegi. Mimo że poza ramą i sztycą, to chyba wszystko ma zmienione Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasskulainen Napisano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Nie wiem dlaczego tak chwalisz tego rockhoppera , ja na maratonie nie widzialem takiej ramki za to krossow jezdzi sporo i nie znajdziesz w necie peknietego krossa, ramy nie sa najlzejsze ale nie pekaja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dogwill Napisano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Ale jakby w Krosie wymienić ramę na klasę Rockhoppera, Po co zmieniać rame.Nie przesadzaj, ten special to tylko znaczek, samą w sobie (bez znaczka) ramę ma fajniejszą kross.A porównaj osprzęt to kross wygrywa z miażdżącą przewagą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mi24 Napisano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Poddaje się. W sumie fiatów też jeździ więcej niż mercedesów Więc pewnie macie racje. Ale te rowery jeżdżą inaczej. Ja chce sobie kupić taki rower http://rowerowysklep.pl/specialized-rower-specialized-sj-black-10-o_l_1572.html Zostawię ramę, widelec, siodło, sztyce, kierownice i mostek, a osprzęt wrzucę ze starego roweru (nomen omen Kellysa Mobstera 04 czy 05 ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.