tedzik3 Napisano 24 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Witam. Ostatnio wpadł mi jeden pomysł do głowy, aby zamontować do roweru kasetę szosową. Trenuje dużo na szosie ale niestety na razie nie mogę sobie pozwolić na rower szosowy. pomysł mój polega konkretnie na tym aby na trening na szose zakładać kasete szosową wraz z łańcuchem przeznaczonym tylko na szosę a w teren zakładać kasetę mtb wraz z łańcuchem tylko do mtb. wpłynie to według mnie na dłuższą żywotność napędu, po drugie kaseta szosowa ma inne ze stopniowanie. wspomnę iż mam dwa komplety kół więc czynność będzie tylko polegała na zamianie kół i łańcuchów. co myślicie o tym pomyśle, czy już ktoś coś podobnego stosował? Czy zamiana kaset będzie miała wpływ na działanie przerzutki tylnej? Fakt jest że więcej trenuje na szosie więc tez ciekawi mnie czy mogą występować problemy z przyjęciem łańcuchów (mtb) przez korbę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 24 Stycznia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Było sporo takich tematów, ludzie na szosowych jeżdżą płaskie maratony, więc nie będzie problemu Korba może nie przyjąć łańcucha, ale to musiałaby być już bardzo zużyta, aczkolwiek jej żywotność jest znacznie większa w porównaniu z kasetą, tak więc jeśli nie jest to jakaś strasznie długo eksploatowana korba to powinno być ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tedzik3 Napisano 24 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 korba jednak ma już trochę km przejechanych, koło 7000 ze mną i powiedzmy koło 2000 z poprzednim właścicielem. myślę że może najlepiej będzie zakupić kasetę szosowa przy okazji zakupu nowego blatu który jednak jest najbardziej zajechany i nowej kasety MTB oczywiscie do tego nowe łańcuchy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 24 Stycznia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Jeden łańcuch starczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arroyo Napisano 24 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Przy takim dystansie to faktycznie trzeba pomyśleć o nowych zębatkach do korby i lepiej poszukaj od razu kompletu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tedzik3 Napisano 24 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 mysle zę lepiej mieć po dwa łańcuchy do każdej kasety, a czemu? bo.. na kasecie szosowej przejadę 500 km, później jakieś 200 km przejade w terenie na kasecie MTB i powiedzmy że takie mnie więcej będą zachowane proporcje to wreszcie jeden łańcuch będzie mógł się nie przyjąć z kasetą MTB która będzie miała mniej przejechane. właśnie dlatego wole oddzielnie mieć łańcuch do kasety szosowej i MTB. a powiedzcie mi bo z tego co mi się wydaje to nie będę musiał regulować przerzutki tylnej po każdej zmianie kaset? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arroyo Napisano 24 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Dobrze powiadasz, jeśli będziesz rzadko zmieniał kasety to lepiej weź 2 łańcuchy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
felipe Napisano 6 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 A jakie stopniowanie kasety masz zamiar za?o?y?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 6 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 Moim zdaniem, jeżeli mieszkamy w okolicach gdzie nie ma w terenie jakiś większych podjazdów to np. kaseta 12-27 Ultegry nada się zarówno do asfaltu jak i do terenu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 6 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 Oczywiscie. Praktycznie cala druga polowa kasety mtb 11-32 nadaje sie wylacznie na gory, szosowa kaseta 12-25 w zestawieniu z trzytarczowa gorska korba wystarcza na wszystko na 80% powierzchni naszego kraju. A kaseta dziewiatka tiagry jest o wiele tansza i lzejsza (sic!) od XT, a nie wiem czy nie od XTR . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 7 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Miałem koło z kasetą Sora na mazowieckie "mtb" i powiem szczerze, że nie bardzo mi to pasowało - stopniowanie nie pasuje mi, ale to jest kwestia indywidualnych preferencji. Teraz kaseta turla się w kole do trenażera. Co ciekawe zmieniając koło tylne z kasety MTB na szosę trzeba podregulować tylną przerzutkę pomimo tego, że obydwie kasety są 8sp. Trzymanie jednego łańcucha do jendej kasety nie poprawi żywotności napędu - i tak się w końcu wyciągnie w stopniu, który będzie obligował do wymiany. Jeżeli łańcuch nie jest zdrowo wyrypany to powinien przyjąć kasetę bez problemu. Szczerze mówiąc to nie wydaje mi sie aby ciągłe rozpinanie łańcucha po to żeby go przekładać jest sensowne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.