Skocz do zawartości

[przerzutka przód] Regulacja przerzutki alivio z manetką altus

PiotrPoznan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

mam następujący problem. W moim Unibike Crossfire zmieniłem przednią przerzutkę na Alivio 413 (był SIS). Mimo wielu prób nie udało mi się jej wyregulować. Wydaje mi się, że manetka (ALTUS EF60) ma zbyt duży ciąg. Gdy łańcuch jest na środkowej zębatce i próbuje wrzucić na największą, łańcuch wskoczy ale manetka nie zaskakuje na '3' bo linka jest już za bardzo naciągnięta. Natomiast zrzucając ze środkowej na najmniejszą, łańcuch wskoczy ale linka jest zupełnie luźna, wręcz wisi.

Czy jest to wina przerzutki, manetki, braku kompatybilności między jednym a drugim, czy po prostu nie potrafię tego dobrze wyregulować?

Z góry dzięki za pomoc i wyrozumiałość :)

Miałem podobny problem, ale w połączeniu alivio-alivio i skonczylo się na regulacji linki przy przerzutce, wystarczy popuścić ją troszeczkę i wyregulować pokrętłami, regulując najłatwiej jest znaleźć optymalne ustawienie mając łańcuch na najwyższej (regulacja H) i na najniższej (L), a wtedy środek sam wyjdzie

Nie. Dokręcenie śruby H spowoduje przesunięcie prowadnicy w kierunku drugiej koronki jeśli ta będzie na wysokości blatu (prowadnica). Jeżeli natomiast autor tematu chcę wrzucić na blat, łańcuch wchodzi ale manetka nie blokuje się na "3" to prawdopodobnie śrubę H należy wykręcić ponieważ został ograniczony zakres, który zabezpiecza przed spadnięciem łańcucha poza blat.

edit

Prócz tego jeśli na pierwszej koronce linka jest za luźna ale występuję problem z wrzucaniem z pierwszej koronki na drugą, należy wykręcić śrubę baryłkową do momentu aż łańcuch przy jednym pełnym obrocie korbą wskoczy na drugą koronkę.

Dzięki za podpowiedzi.

Problem w tym że z najmniejszej koronki na środkową wskakuje bez problemu, gdy linka jest luźna na najmniejszej. Na środku linka jest dość mocno napięta. Przy próbie wrzucenia na 3 można by na niej grać i mam wrażenie że zaraz się urwie :). Przy mocniejszym wychyleniu pewnie spadnie łańcuch, ale postaram się jeszcze pokręcić śrubą H.

dzięki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...