Skocz do zawartości

[dętka] Którą wybrać ? Ultra vs Fly Weight

zeflo

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Przy Ultralightach jeżdżę na ciśnieniu 3 - 3,5 bara.

Poniżej tej granicy nie schodzę, bo raz że zalecane ciśnienie jest 2,8, dwa że zwiększam bardzo ryzyko złapania gumy.

Powyżej natomiast nie pompuję, bo zmniejszam komfort jazdy poprzez brak tłumienia wibracji i małych nierówności.

Napisano

Stosowania dużego ciśnienia chroni na pewno przez snake`ami, ale obniżą też komfort jazdy Poza tym bardziej nabita opona jestpodatna na przecięcia i rozdarcia bo mniej się poddaje wszelkim przeszkodom. Jako ciekawostkę dydaktyczną Wam powiem że kumpel na Ralphach bije do kół 1,8 i nie łapie kapci, a jak za nim jadę to wygląda to tak jakby zaraz cale powietrze miało mu uciec. Tak jak też już ktoś wspomniał dużo rolę w awaryjności dętek odgrywa stan opon na jakich się jeździ i ich przebieg.

Napisano

A co byś chciał zobaczyć na takiej dętce? Ścierającego się bieżnika nie uświadczysz. To czy pojawi się przebicie jest zależne od multum czynników, opony, ciśnienia, samej dętki, terenu po jakim się jeździ ale w głównej mierze szczęścia/pecha bo można przejechać 2000km w terenie a dętkę przebijesz pod blokiem na kawałku szkła - przypadek znam z autopsji.

Napisano

Ja jeżdżę na jakieś najzwyklejszej dętce za 8zł i przejechałem już dobre 600km i nie widać żadnych sladów zużycia ;]

Wiadomo,znalazłby pewnie i jeszcze tańsza. Ale temat jest o lekkich dętkach i ich wytrzymałości.

1.8 bar to już chyba troche przesada. Ale każdy jeździ jak lubi :icon_mrgreen:

Napisano

Czyli CYT. Miałem 2 komplety takich dętek i ostała mi się jedna, a wszystkie kapcie złapałem w przeciągu 10 dni także się dużo nie najeździłem.

Późniejsze ExtraLighty też długo nie zagościły bo w jednej dziura a w drugiej snake i to w przeciągu 1 wyjazdu w Góry Świętokrzyskie.

Teraz mam najzwyklejsze dętki z Decathlonu o wadze ~170g i od pół roku 0 problemów a po drodze było wiele butelek, krzewów i innych umilaczy. No i w końcu mogłem zejść do 2-2,5atm bez obawy o snake'i.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...