Skocz do zawartości

[Hamulce tarczowe] Montaż

MadProff

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam pytanie do szanownych użytkowników forum. Kupiłem niedawno hamulce tarczowe. Zamontowałem je. Montaż przeprowadziłem zgodnie z informacjami dostepnymi w internecie ponieważ do hamulców nie dostałem żadnej instrukcji obsługi i montażu. Z tego co wiem to jedyna regulacja hamulców polega na poluzowaniu srub mocujacych zacisk z adapterem, kilkakrotne nacisniecie klamki, a nastepnie wcisniecie klami i przykrecnie poluzowanych śrub. Problem polega na tym ze pomimo 3 prób takiej regulacji tarcza nadal obciera. Koło nie zatrzymuje sie, nie moge powiedzieć ze występuje duże tarcie ale jest. Słysze wyraźnie ze tarcza obciera o klocki. Pytanie brzmi, czy klocki i tarcza musza troche popracowac i tracie ustapi samoczynnie po dotarciu sie, czy jednak musze nadal próbować je wyregulować. Przypomne że hamulce sa nowe, tarcze, klocki. Nie przjechały nawet kilometra. Tarcze na oko wygladały na proste.

Jeśli ocieranie jest ciągłe to po prostu musisz trochę pojeździć, natomiast jeśli punktowe to znaczy że tarcza jest lekko krzywa. W 2 przypadku spróbuj ręcznie ustawić zacisk. Przekręć koło do momentu w którym tarcza dotyka do klocka, poluzuj zacisk, przestaw go tyle ile trzeba i przykręć.

PS> Skrzywienia tarczy zazwyczaj nie widać na oko.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...