Skocz do zawartości

[Licznik] Sigma BC906 - problem

zwirek36

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Posiadam używany licznik Sigma BC 906 - dostałem go kiedyś do zakupu jakiś części.

Problem polega na tym, że licznik raz działa a raz nie. Dzisiaj np. przed wyjazdem działał, a przestał działać po 370m ;)

Jeśli chodzi o sam licznik to jest sprawny na 100% bo sprawdzałem go u mojego kolegi i działał bez zarzutów natomiast jego u mnie nie działał.

Dlatego już wiem że coś nie tak jest z kablem i resztą zestawu.

Czy ktoś może spotkał się już z czymś takim i wie co może być przyczyną?

Chciałbym, naprawić go jak najszybciej bo kilometry lecą a na liczniku ciągle nic ;)

Czekam na odpowiedź i sugestie odnośnie naprawy.

Pozdrawiam

Napisano

Miałem podobne objawy, model licznika ten sam. Przyczyną był przewód przetarty przy samej podstawce. Zakręć kołem i poruszaj przewodem, na początek przy postawcie i przy czujniku. To są miejsca gdzie ulega uszkodzeniu najczęściej. Podstawkę można rozmontować, jest sklejana z dwóch połówek. Końcówki przewodów są przylutowane do dwóch punktów. Wystarczy skrócić przewód i przylutować końcówki na nowo. U mnie pomogło.

Napisano

No właśnie nie. W domu też czasami zadziała, a czasami nie.

Zrobię to co "honor" napisał - rozbiorę te części i zobaczę czy coś się nie odłączyło.

Napisano

Ja podstawkę rozcinałem bodajże skalpelem bo daje dobry chwyt, jest ostry i ciężko się skaleczyć. Żyletka też będzie dobra.Uważaj z podstawką, bo za bardzo rozgrzana lutownica powoduje, że te styki(blaszki do których przylutowane są kable) bardzo szybko topią plastik podstawki...confused.gif Ja ciut przesadziłem i mi się wokół zrobił prawie płynny, ale poczekałem 5 min i obyło się bez strat w ludziach i sprzęcie

Licznik ma się dobrze do dziś, tylko pękła mi gumeczka trzymająca odbiornik do lagi i nie bardzo wiem czym to zastąpić...

Chyba zdecyduje się na zwykłe zipy, ale nie wiem czy to się będzie trzymać dobrze, bo w sumie odbiornik nie jest do takiego montażu przystosowany?

Aha, prawdopodobnie nigdy więcej produktów Sigmy...dry.gif W pompce Aero Jet też mi pękła gumka montażowa do ramy... No commentangry.gif

Napisano

Jeśli chodzi o lutowanie to też przesadziłem z czasem i plastik lekko się odkształcił. Gumkę najlepiej zastąpić o-ringiem o odpowiedniej średnicy albo paroma gumkami recepturkami, które potrafią wytrzymać kilka miesięcy. Gumki mają to do siebie, że z czasem pękają. Nie tylko te od Sigmy :icon_mrgreen: .

Napisano

Zrobione. Też ciąłem skalpelem i dałem radę. Plastiki się nie potopiły ale jeden kabelek był odczepiony.

Na wszelki wypadek przylutowałem mocniej oba. Na razie działa zobaczymy jak to będzie w terenie.

A odnośnie gumek to moje wszystkie mają się na szczęście całkiem dobrze :D

"Honor" dzięki za pomoc i łap plusika.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...