zwirek36 Napisano 23 Stycznia 2011 Napisano 23 Stycznia 2011 Witam Posiadam używany licznik Sigma BC 906 - dostałem go kiedyś do zakupu jakiś części. Problem polega na tym, że licznik raz działa a raz nie. Dzisiaj np. przed wyjazdem działał, a przestał działać po 370m Jeśli chodzi o sam licznik to jest sprawny na 100% bo sprawdzałem go u mojego kolegi i działał bez zarzutów natomiast jego u mnie nie działał. Dlatego już wiem że coś nie tak jest z kablem i resztą zestawu. Czy ktoś może spotkał się już z czymś takim i wie co może być przyczyną? Chciałbym, naprawić go jak najszybciej bo kilometry lecą a na liczniku ciągle nic Czekam na odpowiedź i sugestie odnośnie naprawy. Pozdrawiam
honor Napisano 23 Stycznia 2011 Napisano 23 Stycznia 2011 Miałem podobne objawy, model licznika ten sam. Przyczyną był przewód przetarty przy samej podstawce. Zakręć kołem i poruszaj przewodem, na początek przy postawcie i przy czujniku. To są miejsca gdzie ulega uszkodzeniu najczęściej. Podstawkę można rozmontować, jest sklejana z dwóch połówek. Końcówki przewodów są przylutowane do dwóch punktów. Wystarczy skrócić przewód i przylutować końcówki na nowo. U mnie pomogło.
Mod Team safian Napisano 23 Stycznia 2011 Mod Team Napisano 23 Stycznia 2011 Ale to tylko na zewnątrz? To pewnie temperatura tak na niego wpływa
zwirek36 Napisano 23 Stycznia 2011 Autor Napisano 23 Stycznia 2011 No właśnie nie. W domu też czasami zadziała, a czasami nie. Zrobię to co "honor" napisał - rozbiorę te części i zobaczę czy coś się nie odłączyło.
Artro Napisano 23 Stycznia 2011 Napisano 23 Stycznia 2011 Ja podstawkę rozcinałem bodajże skalpelem bo daje dobry chwyt, jest ostry i ciężko się skaleczyć. Żyletka też będzie dobra.Uważaj z podstawką, bo za bardzo rozgrzana lutownica powoduje, że te styki(blaszki do których przylutowane są kable) bardzo szybko topią plastik podstawki... Ja ciut przesadziłem i mi się wokół zrobił prawie płynny, ale poczekałem 5 min i obyło się bez strat w ludziach i sprzęcie Licznik ma się dobrze do dziś, tylko pękła mi gumeczka trzymająca odbiornik do lagi i nie bardzo wiem czym to zastąpić... Chyba zdecyduje się na zwykłe zipy, ale nie wiem czy to się będzie trzymać dobrze, bo w sumie odbiornik nie jest do takiego montażu przystosowany? Aha, prawdopodobnie nigdy więcej produktów Sigmy... W pompce Aero Jet też mi pękła gumka montażowa do ramy... No comment
honor Napisano 23 Stycznia 2011 Napisano 23 Stycznia 2011 Jeśli chodzi o lutowanie to też przesadziłem z czasem i plastik lekko się odkształcił. Gumkę najlepiej zastąpić o-ringiem o odpowiedniej średnicy albo paroma gumkami recepturkami, które potrafią wytrzymać kilka miesięcy. Gumki mają to do siebie, że z czasem pękają. Nie tylko te od Sigmy .
zwirek36 Napisano 23 Stycznia 2011 Autor Napisano 23 Stycznia 2011 Zrobione. Też ciąłem skalpelem i dałem radę. Plastiki się nie potopiły ale jeden kabelek był odczepiony. Na wszelki wypadek przylutowałem mocniej oba. Na razie działa zobaczymy jak to będzie w terenie. A odnośnie gumek to moje wszystkie mają się na szczęście całkiem dobrze "Honor" dzięki za pomoc i łap plusika. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.