ahmedsaid Napisano 22 Stycznia 2011 Napisano 22 Stycznia 2011 Witam. Jako, że Android staje się coraz popularniejszy, a programów do trackingu przybywa postanowiłem otworzyć temat. Pierwszym programem i chyba najbardziej rozbudowanym jest SportsTracker ( sportstracklive.com ) Lista funkcji w wersji płatnej jest dość spora . Program obsługuje 3 pulsometry : - Polar Wearlink Bluetooth kosztuje 69euro w przeliczeniu ~270zł - Zephyr HxM kosztuje 99dolarów czyli w przeliczeniu ~280zł, a różni się od Polara tym, że ma licznik kadencji dla biegaczy i że w zestawie jest ładowarka USB. - Zephyr BioHarness tu nie będę się rozpisywał . Cena na dzień dzisiejszy 2026zł. Kolejnym programem jest Endomondo . Ten program obsługuje Polara i HxM . Dodatkowym plusem jest to, że mając przy sobie smartphone'a mamy dostęp do muzyki, map, bieżących informacji nt treningu ( w SportsTracker są wyczytywane ) i wielu innych funkcji . W takim razie czy jest sens kupować pulsometr z GPS'em które kosztują ponad 1000zł gdzie za kwotę około 300+50zł za opaskę dostajemy całkiem przyzwoity zestaw z dużo większymi możliwościami? Ciekaw jestem waszych opinii. Pozdrawiam
senjiro Napisano 22 Stycznia 2011 Napisano 22 Stycznia 2011 Zależy do czego będziesz tego używał. Jeśli zależy Ci tylko na archiwizacji danych to spokojnie powinno wystarczyć. Jeśli zależy Ci na kontroli parametrów treningowych na bieżąco to rozumiem że montowałbyś telefon na kierownicy? Jeśli masz taką możliwość to czemu nie. Ja za 350zł kupiłem używanego Garmina EDGE 305 HR/CAD i też daje rade.
ahmedsaid Napisano 22 Stycznia 2011 Autor Napisano 22 Stycznia 2011 Na bieżąco też można . Opaska na ramię ( nie mylic z ramą ), program też wyczytuje na bieżąco i można to dowolnie ustawiac np zmiany strefy tętna, maksymalną prędkośc, średnią prędkośc itd.
Mod Team Pixon Napisano 22 Stycznia 2011 Mod Team Napisano 22 Stycznia 2011 Jak już w innym temacie koleżanka bodajże anulkaa słusznie nadmieniła problem mógłby być z trzymaniem baterii. Sam używam programu sports tracker w swojej nokii i póki co jestem z niego zadowolony. Niestety przy dłuższym pobycie bez możliwości doładowania telefonu, jego zastosowanie raczej jest dość kłopotliwe z uwagi na chęć korzystania z telefonu jeszcze do dzwonienia.
senjiro Napisano 22 Stycznia 2011 Napisano 22 Stycznia 2011 Biorąc pod uwagę jeszcze chęć słuchania przez Ciebie muzyki to mogłoby być naprawdę ciężko
Mod Team Pixon Napisano 22 Stycznia 2011 Mod Team Napisano 22 Stycznia 2011 @senjiro, no właśnie zważywszy, że na rowerze fajnie audiobooki się słucha Tak już całkowicie abstrahując od tematu.
bros Napisano 22 Stycznia 2011 Napisano 22 Stycznia 2011 Właśnie w ostatnim czasie zastanawiałem się nad rozwiązaniem polara. Jeszcze w ubiegłe wakacje można go było dostać na ebayu za rozsądne pieniądze (bodajże około 150zl). Teraz dostępny jest chyba tylko na stronie producenta i w znacznie wyższej cenie. O Zephyrze nie słyszałem. Czy licznik kadencji można zaadoptować do roweru? Są może podobne rozwiązania ale w niższej cenie? prawie 300zł za sam pasek do pomiaru pulsu to jednak dość sporo ...
ahmedsaid Napisano 22 Stycznia 2011 Autor Napisano 22 Stycznia 2011 Licznik kadencji w bieganiu działa chyba tak samo jak krokomierz, czyli nie da rady . Tak się zastanawiałem, czy te Polary z zestawu z nokią mogą działac tak jak te sprzedawane oddzielnie - jak ktoś taki posiada i ma dostęp do telefonu z androidem chętnie posłucham jego opinii . Z baterią to nie jest tak tragicznie , problem pojawia się jeżeli chcemy miec cały czas podświetlony ekran - przy smartphone'ach z 4calowymi ekranami to spory pobór energii. Jak już wcześniej powiedziałem - SportsTracker ma funkcje czytania informacji co jest dużym plusem, jeżeli chodzi o pobór energii. Innych alternatyw jak na razie nie ma, 300zł to dużo jak na samo urządzenie z paskiem, ale porównując z cenami pulsometrów z GPS'em to mamy dośc sporą różnice na korzyśc Polara/Zephyra .
anulkaa Napisano 23 Stycznia 2011 Napisano 23 Stycznia 2011 Jak już w innym temacie koleżanka bodajże anulkaa słusznie nadmieniła problem mógłby być z trzymaniem baterii. Cóź, dzisiaj rano ledwo odłączyłam Desire od prądu a wskaźnik baterii wskazuje już okolice 50%. Trochę lepiej przedstawia się Samsung i5800 bo ciut mniej go używam, potrafi wytrzymać 1-1,5 dnia, ale nie słynie z dobrego GPSa. Mało używałam, nie wypowiem się. Wcześniej miałam Nokię 5800. Rzeczywiście, w porównaniu do tego co teraz mam, bateria nie dawała mi się tak we znaki, ale GPS był klapą w moim przypadku. Tak się zastanawiałem, czy te Polary z zestawu z nokią mogą działac tak jak te sprzedawane oddzielnie - jak ktoś taki posiada i ma dostęp do telefonu z androidem chętnie posłucham jego opinii . Jakby ktoś z Krakowa udostępnił opaskę, mogłabym przetestować na obudwu telefonach. --- Sent from my black box using Tapatalk :-)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.