Skocz do zawartości

[napęd]shimano xt

mouwitiak

Rekomendowane odpowiedzi

witam forumowiczów.Chcę w tym sezonie zmienić napęd z shimano xt770 na sram x0.Po pierwsze nie wiem czy warto (nie chodzi koszty tylko czy jakościowo jest lepszy).Chciałbym się dowiedzieć jakie manetki wybrać triger czy grip shift,czy 2x10 ,3x10 a może zostać dalej na 3x9.Za wszystkie informacje z góry dziękuję.Pozdrawiam MOU.post-134226-0-28561700-1295639115_thumb.jpg

Jeżeli pieniądze nie mają dla Ciebie znaczenia to na pewno x.0 będzie chodziło bardziej precyzyjnie.

Jeśli jesteś dobrze wytrenowany weź 2x10, jeśli dużo jeździsz po szosie raczej płasko to również wybierz 2x10.

Jednak gdy twoja łydka do atomowych nie należy a szukasz trwałego napędu to proponuje 3x9.

3x10 jest w porządku, ale łańcuch z wiadomych względów się troszkę szybciej zjeżdża (nie jest to jednak chyba aż taki wielki problem).

Manetki to jednak kwestia gustu, musisz sprawdzić co Ci bardziej pasuje.

5Zeta- na pewno x.0 będzie chodziło bardziej precyzyjnie

I tu sie nie zgodzę, ponieważ rok testowałem x.0 i wcale nie są bardziej precyzyjne od XT Shadow, a nawet w x.o jest więcej problemów przy wymianie linki.

Na Twoim miejscu nie wymieniałbym napędu, bo to jest troche tak jakbyś wymienił Lamborghini na Ferrari :D

Dziwne, mam x-9 i chodzi mimo wszystko trochę lepiej niż XT ( choć z shimano byłem bardzo zadowolony) a słyszy się wszędzie na około, że X-0 lepsze trochę od dziewiątki. Jakie miałeś manetki?? Może źle wyregulowana była ta twoja zerówka albo wadliwa??

jeździłem na triggerach x.9. Wadliwość, czy złe wyregulowanie nie miało miejsca, ponieważ mój sprzęt był pod opieką zaprzyjaźnionego serwisu rowerowego. Bardzo dobrze jeździło mi się na x.0, ale nie lepiej od XT Shadow, zostałem przy XT bo (jak dla mnie) niczym się nie różni od x.0, oprócz trudniejszą wymianą linki :)

piotrekolarz, na czym ta trudność wymiany linki polegała?

Moim zdaniem Sram jest o wiele lepszy jeśli chodzi o przerzutki tył i manetki. Bardziej odpowiada mi system srama niż szimano. Sram właśnie wydaje się bardziej precyzyjny od Shimano.

Sam się przesiadam na komplet X-0 i wydaję mi się że jest to najlepszy zestaw jaki może być :)

mouwitiak, szczerze mówiąc najlepiej jak byś się przejechał na różnych opcjach napędu i na gripach(najlepsze co może być) albo trigerach.

Przy napędzie 2/3x10 trzeba liczyć że łańcuch będzie mniej wytrzymały.

mouwitiak nie sądzę, żebyś uzyskał tu jednoznaczną odpowiedź.

Do tematu zlatują się ( w tym ja:) ) fani shimano i srama, każdy będzie się starał przeciągnąć cie na swoją stronę :icon_lol:

Najlepiej, jak przejedziesz się na Sramie, wtedy zadecydujesz.

Moim zdaniem, nie da się jednoznacznie odpowiedzieć co będzie lepsze, to i to działa dobrze :thumbsup:

Co do systemu 3x10, 2x10 czy 3x9 tu się nie wypowiem.

Nie jeździłem na sramie, ale na xt i na xtr i mogę jedynie opisać moje doznania.

Oczywiście przerabiałem jak każdy z nas tańsze modele, ale dopiero od xt poczułem znaczną różnicę.

Obecnie jeżdżę na 3x9 manetkach xt , przerzutka przód xt , tył xtr i uważam że jest to bardzo dobre i ekonomiczne rozwiązanie biorąc pod uwagę jakość.

Sram ma krótkie przełożenia co może powodować szybsze działanie, natomiast nie wydaje mi się aby to było odczuwalne.

Na pewno ustawienie-regulacja przerzutek jest prostsza (moim zdanie łatwiej wyregulować) w shimano, a to jest dla mnie ważne, bo jak się dużo jeździ, to często trzeba wykonywać tą czynność.

Serdeczne dzięki za wszystkie propozycje i odpowiedzi.Szczerze mówiąc to nie mam gdzie sprawdzić tego srama a przejażdżka 1-2km pożyczając w zaprzyjaźnionym sklepie (Dejnek Swidnica)to chyba nie to.Jeżeli mówicie ,że nie zauważę różnicy to chyba zostanę przy Shimano (może wymienię na xtr dualcontrol 975),do shimano mam wszystkie narzędzia i wiem z czym to się je.Pozdrawiam kolarzy (ja też nie mogę się doczekać sezonu) MOU.

Dodam jeszcze ,że kręcę ok.5000km w sezonie.A że mieszkam na nizinach rzadko pedałuję po górkach.W tym roku chcę to zmienić i częściej wyjeżdżać w góry izerskie(może już jest forma) mam metę w Zgorzelcu.Pochwalę się jeszcze moim bikem trek 8500(2008)pełne xt770 (klamkomanetki dual 765) mostek,kierownica,sztyca wcs,siodełko specialized phenom pro,koła 717 na onyxach,widelec rock shox reba z manetką, rower złożyłem sam.Jeszcze raz pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...