Skocz do zawartości

[Amortyzator] Do XC, 600zł, 120mm

GozDD

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich forumowiczów

Po sprzedaży mojego Epicona LOD przyszła kolej na kupno czegoś z wyższej półki, oczywiście używki wchodzą w grę. Budżet to nie przekraczalne 600zł. Amor będzie jeździł w full'u ze 100mm skokiem, więc na przód potrzebuje 120-130mm. Moja waga to 80-83kg. Aktualnie na oku mam trzy modele:

FOX F100 RL (o ile istnieje możliwość zmiany na 120mm skoku)

Rock Shox Tora 318 Solo Air (podobno z tłumikiem Motion Control; jest możliwość zmiany na 130mm)

Rock Shox Recon 351 Solo Air (tutaj już na pewno jest MC, jednak brak mi informacji na temat zmiany skoku).

Osobiście najbardziej spodobał mi się Recon, jednak czekam na wasze opinie.

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc ;)

Napisano

Mam Tore 302 solo air l.o ustawiony na 80mm i jak na razie mogę ci jak najbardziej polecić :thumbsup:, a tą tore sprzedaje jak się nie mylę sprzedaje pichu z forum więc jest pewna :icon_wink: .

Ten FOX wydaje mi się trochę za tani jak na FOX-a :icon_lol:

klik Tu jest nowa Tora 318 w (tak mi się wydaje :icon_wink: ) dobrej cenie.

(z aukcji recona :icon_wink: )

Amortyzator posiada jedną komorę powietrzną

Solo air- dwie komory powietrzne pompowane jednym wentylem klik

Napisano

Też mi się wydaję, że linka do Tory mam z forum :)

FOX podejrzanie tani (do tego te drugie golenie).

Czyli pozostaje dylemat pomiędzy Reconem a Torą.

Z tą komorą pewnie chodziło o to, że nie ma Dual Air :wallbash:

Napisano

No Recon jest lżejszy, ale czy różnią się pracą to nie wiem bo jeździłem tylko na Torze.

No i, o którą Torę chodzi :icon_wink: bo jak ta z tego linku ode mnie to też plus (przynajmniej dla mnie), że nie była jeżdżona :thumbsup: .

Napisano

Heh, czytanie się kłania...

teflon na lewej ladze jest podtarty
dlatego fox jest tani.

Brałbym Recona, chodź szczerze mówiąc nie wiem po co ta zmiana skoro Epicon też przyzwoicie pracuje.

Napisano

Zmiana miał być na Marzocchi ale sprzedający się rozmyślił i teraz muszę szukać czegoś innego.

Zamęczę was tymi pytaniami :)

FOX został odrzucony, aukcja Tory się skończyła (może to i dobrze). Na polu bitwy pozostał w sumie sam Recon, tylko zastanawiam się czy nie poczekać, dozbierać trochę kasy i szarpnąć się na Rebę. Recon jest za 600zł, za Rebę trzeba dać z 800zł (zależy jak się trafi). Warto? Tak wiem, zaraz pewnie posypią się posty, że Reba to Dual Air i wybiera liście.

Napisano

Zastanów się jeszcze jednak nad tamtym foxem, bo drugie lagi wyglądają dobrze...

Najprościej-poproś o dodatkowe zdjęcia, również tych drugich lag :)

Napisano

Tylko jak wygląda sprawa skoku FOX'a. Bo 100mm to trochę mało do mojej ramy - znaczy też da się jeździć ale jednak lepiej sprawuje się przy 120-140mm.

W Reconie nie ma tego problemu bo wszystkie modele mają All Travel System (80-100-130mm).

Chociaż nie ukrywam, że z chęcią bym jakiegoś "lisa" przygarną.

Napisano

Jesli lubisz regulowac to dozbieraj i bierz rebe, jak nie to recona, mialem oba i recon na 130mm pracuje bardzo fajnie, a ja mialem wersje bez MC. Rebe mam nadal i rowniez polecam szczegolnie za bajecznie prosty serwis i dostepne czesci zamienne co z foxem nie jest takie latwe.

Napisano

Foxy są regulowane (wewnętrznie) ale to Float-y

Ten fox jest tanie pewnie dlatego że to jakiś starszy model.

Na twoim miejscu dozbierał bym troche kasy i zmienił na coś lepszego, bo wymieniać dobrze działającego epicona na jakieś używane

starocie to nie widzę sensu.

Pozdrawiam

Napisano

To może inaczej. Powiedzmy, że jeszcze poczekam i dozbieram trochę kasy. Tylko co wtedy kupić/czego szukać - Reba, Manitou R7, może jakaś Magura?

Wiem, że to trochę nie ma sensu - ale ta wymiana jest koniecznością. Swojego już sprzedałem a osoba która miała mi sprzedać Marzocchi się rozmyśliła.

Napisano

Skoro chciałeś coś więcej niż 100mm to R7 odpada, ale pojawia się Minute, na którą także w przyszłym roku zacznę polować, ale to do zupełnie innej ramy, która owiana jest na razie tajemnicą :)

Reba jest w porządku(tak, miałem), ale nie wiem, czy to jest szczyt tego co można mieć, może jest to kwestia tego, że nie miałem na tyle czasu, żeby ją pod siebie idealnie ustawić, co jest trudne, ale mimo to działa bardzo dobrze-lepiej niż Tora 318 czy też Recon z MC(tak, też miałem).

Na e-bay'u możesz się czaić na jakiegoś miłego lisa, albo właśnie minutkę :)

O Magurze nic nie wiem...

Napisano

Właśnie zapomniałem o e-bay. Magurę widziałem parę razy podczas pracy ale osobiście nie jeździłem.

Dzięki wszystkim udzielającym się za pomoc ;) Jak tylko coś upoluje, dam znać.

Napisano

Recon jest za 600zł, za Rebę trzeba dać z 800zł (zależy jak się trafi). Warto? Tak wiem, zaraz pewnie posypią się posty, że Reba to Dual Air i wybiera liście.

ja czekał_em szukałem i kupiłem wczoraj rebe za 700zł w podobno idealnym stanie, więc uważam że trochę cierpliwości i można wyhaczyć coś bardzo ciekawego.

Napisano

No nie powiem, ten Revelation bardzo ciekawa propozycja. Pierwszy raz widzę U-Turn przy sprężynie powietrznej :blink:

Napisano

No nie powiem, ten Revelation bardzo ciekawa propozycja. Pierwszy raz widzę U-Turn przy sprężynie powietrznej :blink:

A w Rebie nie było też powietrznej przypadkiem?

Napisano

Wiem już dlaczego ten FOX był taki tani. Golenie wytarte ale nie od zwykłej eksploatacji - prawdopodobnie zużyte ślizgi. Wygląda to jakby ktoś wrzucił kawałek papieru ściernego pomiędzy golenie :wallbash:

Napisano

Mój błąd - w najwyższych modelach (Team Air U-Turn), faktycznie jest płynna regulacja skoku.

Jednak dla mnie lepszym wyborem będzie Revelation bo jest po prostu wyższy (120-150mm przeciwko 85-115mm w Rebie).

Napisano

ja czekał_em szukałem i kupiłem wczoraj rebe za 700zł w podobno idealnym stanie, więc uważam że trochę cierpliwości i można wyhaczyć coś bardzo ciekawego.

Witam.

700 zł. to nic rewelacyjnego. Ja kupiłem nówkę za 970zł. z manetką, ale też nie jest to jakaś wygórowana cena.

Napisano

Z pewnością coś napiszę ;) Tylko to może trochę potrwać bo u mnie z kasą ciężko. Ale myślę, że najpóźniej na wakacje go zdobędę.

Pozdrawiam i przepraszam za małego OT.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...