Darek14 Napisano 21 Stycznia 2011 Napisano 21 Stycznia 2011 Posiadam rower crossowy Meridy, którego geometria (jako crossowego) zupełnie mi nie pasuje. Myślę o tym, żeby go przerobić na rower typu "fitness" czyli odchudzić i co najważniejsze wymienić przedni amortyzator na sztywny widelec. Wiadomo, że przód się opuści, ale czy geometria roweru nie zmieni się tak, że stanie się on np.bardzo nerwowy lub generalnie zły w prowadzeniu? Czy do rowerów 28" występują dłuższe widelce, których celem jest zastąpienie amortyzatora (zdaje się, że do górali są takie)?. Większość rowerów fitness czy "speeder" ma fabrycznie dłuższe główki ramy.
Sagitt77 Napisano 21 Stycznia 2011 Napisano 21 Stycznia 2011 Możesz dobrać mostek o większym kącie lub profilowaną kierownicę. Co do widelców - nie mam wiedzy
RadekSki Napisano 21 Stycznia 2011 Napisano 21 Stycznia 2011 Pomocne tematy i przykład: http://www.forumrowerowe.org/topic/78967-sztywny-widelec-ze-stali/ http://www.forumrowerowe.org/topic/67349-widelec-sztywny-widelec-pod-v-do-dostania-w-pl/ http://www.bike-arena.pl/index.php?p1982,widelec-sztywny-pro-mtb-29er-pod-hamulce-tarczowe-pr101065
Darek14 Napisano 21 Stycznia 2011 Autor Napisano 21 Stycznia 2011 Dzięki za linki, tylko dalej nie wiem czy te widelce są dłuższe niż standardowe i czy 29" będzie pasować do roweru o kołach 28".
RadekSki Napisano 21 Stycznia 2011 Napisano 21 Stycznia 2011 Tak, są dłuższe. Zresztą w którymś z powyższych tematów masz link do aukcji a na niej szczegółowe wymiary. Jak nie chce Ci się mierzyć to po prostu spójrz na jakiej wysokości przymocowane są piwoty. Tak, będzie pasować.
Moloch89 Napisano 21 Stycznia 2011 Napisano 21 Stycznia 2011 Ja nie dawno wstawiłem sztywniaka do mojego Crossa, rama z przodu opadła o około 8cm w porównaniu do amortyzatora. Geometria minimalnie sie zmieniła, moim zdaniem na lepsze. Rower stał się bardziej "posłuszny". Ważne żeby dobrać odpowiedni mostek. Tak to wygląda Można też dać podkładkę pod rurę sterową wtedy geometria sie nie zmieni.
Mod Team Pixon Napisano 21 Stycznia 2011 Mod Team Napisano 21 Stycznia 2011 @Moloch89,jeździłeś na tym rowerze? Zapytam jeszcze w ten sposób, co rozumiesz pod pojęciem "rower stał się bardziej posłuszny". Jest spokojniejszy, czy wręcz odwrotnie reaguje momentalnie na każdy ruch Twojej kierownicy. Z mojego doświadczenia wynika, że jeżeli opuściła Ci się główka o te 8 cm, to rower stał się bardziej nerwowy, siedząc na nim wydaje Ci się jakbyś leciał na twarz, a każdy nawet minimalny ruch kierownicą kończy się nagłym skrętem.Jednym słowem z roweru crossowego zrobiłeś niby szosówkę
Moloch89 Napisano 21 Stycznia 2011 Napisano 21 Stycznia 2011 Zrobiłem tylko 60km, rama poszła w dół ale moja pozycja pozostała prawie ta sama, nowy widelec ma dłuższą rurę sterową więc mostek jest wyżej co rekompensuje te 8cm. Rower szybciej reaguje na moje "polecenia", lepiej omija mi sie dziury, ale nie jest to jakaś wielka różnica w porównaniu z amortyzatorem. Mam też rower szosowy i porównując prowadzenie obu, to Szosa jest jeszcze dużo bardziej nerwowa. Na razie jeszcze kombinuję z pozycją mostka, + -, długością, im dłuższy mostek tym rower bardziej nerwowy. Ten cross to mój rower wyprawowy i szukam jak najbardziej areodynamicznej pozycji przy zachowaniu wygodny abym mógł na nim usiedzieć te 10-15h.
Mod Team Pixon Napisano 21 Stycznia 2011 Mod Team Napisano 21 Stycznia 2011 Na razie jeszcze kombinuję z pozycją mostka, + -, długością, im dłuższy mostek tym rower bardziej nerwowy. Nie prawda. Im dłuższy mostek, tym rower jest bardziej stabilny i reaguje wolniej na ruchy kierownicą
Moloch89 Napisano 21 Stycznia 2011 Napisano 21 Stycznia 2011 Nie prawda. Im dłuższy mostek, tym rower jest bardziej stabilny i reaguje wolniej na ruchy kierownicą Racja, pomyliłem coś
Darek14 Napisano 22 Stycznia 2011 Autor Napisano 22 Stycznia 2011 8cm w dół to byłoby dla mnie za dużo. Spróbuję poszukać stalowego widelca 29" (karbonowy za drogi).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.