Globbo Napisano 20 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Siemanko. Mam problem z tłoczkiem hamulca Promax Q3. Mianowicie nacisnąłem klamkę na maxa gdy nie było miedzy klockami tarczy i jeden z tłoczków się mocno przesunął [patrz foto] i się nie chce schować. Kumpel coś wspominał ze mógł 'wyskoczyć' ale nie wiedział co z tym dalej. Więc się was pytam: czy da się to w ogolę naprawić i ile by to wszystko kosztowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senjiro Napisano 20 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Po pierwsze naciśnięcie klamki bez tarczy było bardzo dużym błędem bo bardzo prawdopodobne że na wstępie zapowietrzyłeś sam hamulec. Na początek spróbuj rozepchać tłoczki (po uprzednim wyciągnięciu klocków) płaskim śrubokrętem na boki. Jeśli to nie pomoże to polecam serwis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OKO Napisano 20 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 W moich starych Shimano 525, serwis mówił że do śmieci jak wyskoczy, na szczęście nie wyleciał. Tak jak kolega pisał, najpierw próbuj rozepchać, jak nie pomoże to serwis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 21 Stycznia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Z tego co widac na foto tłoczek raczej nie wyskoczył, jak koledzy piszą, rozepchać i będzie ok. Ja się kiedyś bawiłem wciskaniem jak nie było klocków i skończyło się to zapowietrzeniem (w pewnym momencie klamka zrobiła się na maxa miękka. Tłoczki rozepchałem, hebel odpowietrzyłem i działa do dziś (Deore 535)). Zanim się zapowietrzył tłoczek wyszedł sporo dalej niż na Twojej focie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 21 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Weź płaski śrubokręt i wciśnij go między klocki. Rozepchnij je ile się da i montuj hamulec. Na pewno nic się nie zepsuło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonix Napisano 21 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Kumpel miał to samo przyszedł do mnie zmartwiony ale po 15min. z uśmiechem już jeździł na rowerze. Dodam że nie trzeba było nic odpowietrzać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Globbo Napisano 21 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Dzieki wielkie ludziska ;] Śrubokręt miedzy klockami pomogl A juz sie srałem, że bede musial wydawac kase na serwis... Jeszcze raz dzieki i pozdrawiam Globbo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 30 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 W moich starych Shimano 525, serwis mówił że do śmieci jak wyskoczy, na szczęście nie wyleciał. Dlaczego niby do śmieci ??? ....a jak się nie będzie wysuwać bo syf się zbierze, to jak go wyczyścisz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OKO Napisano 30 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Dlaczego niby do śmieci ??? ....a jak się nie będzie wysuwać bo syf się zbierze, to jak go wyczyścisz ? Nie wiem, gościu z serwisu tak mówił, ze w 525 jak całkiem wypadnie tłoczek z uszczelki to pupa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 30 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Bardzo dziwne być może był jakiś problem z tymi 525, choć wątpię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzymo Napisano 30 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Bardzo dziwne być może był jakiś problem z tymi 525, choć wątpię. Nie było żadnego problemu - ten "gościu z serwisu" gadał bzdury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OKO Napisano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Nie wnikałem, gdyż okazało się, że tłoczek nie wylatał, a serwis raczej zaufany od lat. Może mówiąc do śmieci miał na myśli wymianę uszczelek otaczających tłoczek, a to staje się nieopłacalne, bo dochodzi odpowietrzanie, wymiana oleju itd, a hamulec gó.....no warty (cenowo) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bikol Napisano 5 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Witam, Mam taki sam problem w j7 z tym że chcąc schować 1 klocek wysunąłem drugi - wróciłem do punktu wyjścia lecz teraz nawet nie chce ruszyć się w ogóle... proszę poradźcie coś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Earl Napisano 5 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Witam, Mam taki sam problem w j7 z tym że chcąc schować 1 klocek wysunąłem drugi - wróciłem do punktu wyjścia lecz teraz nawet nie chce ruszyć się w ogóle... proszę poradźcie coś Sorki, ale trochę to zagmatwane jest. Nie chce wracać klocek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bikol Napisano 5 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 wiem trochę namąciłem xD po prostu nie mogę ich ustawić żeby były w równej odległości - probowalem śrubokrętem ale już nie da rady, tłoczek ani drgnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Earl Napisano 5 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Za dużo masz DOT'u w układzie. Ja nie wiem jak jest w Juicy, ale poprostu musisz odkręcić śrubkę tam, gdzie wlewa się DOT i wtedy rozepchać klocki. Wypłynie DOT'u trochę, ale będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 5 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Jeżeli równo się nie schodzą to jeden z portów tłoczka może być zasyfiony i ma problem z wysuwaniem się z zacisku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzemi15 Napisano 5 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 W moich hope'ach jak sobie przez przypadek nacisnę klamkę, i jeden tłoczek się wysunie to po prostu odkręcam zbiorniczek i rozpycham klocki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luboch Napisano 14 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Po pierwsze naciśnięcie klamki bez tarczy było bardzo dużym błędem bo bardzo prawdopodobne że na wstępie zapowietrzyłeś sam hamulec. Na początek spróbuj rozepchać tłoczki (po uprzednim wyciągnięciu klocków) płaskim śrubokrętem na boki. Jeśli to nie pomoże to polecam serwis Sorry nie jestem zbyt czesto na forum ale to co pisze ten uzytkownik moze doprowadzic do zniszczenia tloczka ktory jest zrobiony z materialu bardzo kruchego np spiek. Owiele bezpieczniej jest rozpychac tloczki gdy klocki sa wewnatrz plaskim srubokretem istnieje jedynie ryzyko wyszczerbienia klockow choc nieznacznego / zreszta jak kto woli ja osobiscie wolalbym postawic na zniszczenie klockow mniej klopotliwy powrot do sprawnosci calego ukladu Siema Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Earl Napisano 14 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Sorry nie jestem zbyt czesto na forum ale to co pisze ten uzytkownik moze doprowadzic do zniszczenia tloczka ktory jest zrobiony z materialu bardzo kruchego np spiek. Owiele bezpieczniej jest rozpychac tloczki gdy klocki sa wewnatrz plaskim srubokretem istnieje jedynie ryzyko wyszczerbienia klockow choc nieznacznego / zreszta jak kto woli ja osobiscie wolalbym postawic na zniszczenie klockow mniej klopotliwy powrot do sprawnosci calego ukladu Siema Nie chcę być bezczelny, ale żeby wyszczerbić klocki/tłoczek trzeba mieć talent. Tego nie pcha się na siłę, byle tylko skończyć tylko delikatnie i np. tłoczki rozpychać czymś plastikowym nie łaska . Uszanowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luboch Napisano 14 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Nie chcę być bezczelny, ale żeby wyszczerbić klocki/tłoczek trzeba mieć talent. Tego nie pcha się na siłę, byle tylko skończyć tylko delikatnie i np. tłoczki rozpychać czymś plastikowym nie łaska . Uszanowanie Oczywiscie ze masz racje ale jak dokladnie przeczytasz moj post odnosi sie do rady rozpychania tloczkow Śrubokretem plaskim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Earl Napisano 14 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Tak wiem, dlatego trzeba rozpychać tłoczki czymś innym niż śrubokręt. Oczywiście to też zależy, jakich rozmiarów jest śrubokręt . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luboch Napisano 14 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Tak wiem, dlatego trzeba rozpychać tłoczki czymś innym niż śrubokręt. Oczywiście to też zależy, jakich rozmiarów jest śrubokręt . Moja rada jest nastepujaca rozpychac wraz z klockami zaczynajac jesli szczelina jest niewielka po prostu od noza nastepnie gdy juz "pusci" kontynuowac jak kolega przedmowca radzi czyms o mniejszej twardosci niz klocek (plastikowe wkladki zabezpieczajace przed calym tym ambarasem wkladane w zacisk pod nieobecnosc tarczy niektore modele sa nawet do tego przystosowane) lub szeroki srubokret . jesli ktos jednak woli rozpychac tloczki bezposrednio polecam wlozyc 2 kawalki blaszki po miedzy nie srubokret plaski i delikatnie po wcisniecu prubowac przekrecic srubokret w lewo lub prawo wedle uznania . Czesto na klamce mozna zaobserwowac zatluszczenie od wypchanego plynu/oleju w zaleznosci od modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kellysbicycles Napisano 16 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 A ja w instrukcji od hayesa wyczytałem, że tłoczek w stroker ryde rozpycha się kluczem płaskim 9 mm a trail i carbon kluczem 10mm (różnica w wielkości tłoczków). Śrubokręt płaski działa na środek tłoczka przez co można go uszkodzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.