Skocz do zawartości

[Hamulec hydrauliczny] Problem z tłoczkiem

Globbo

Rekomendowane odpowiedzi

Siemanko.

Mam problem z tłoczkiem hamulca Promax Q3. Mianowicie nacisnąłem klamkę na maxa gdy nie było miedzy klockami tarczy i jeden z tłoczków się mocno przesunął [patrz foto] i się nie chce schować. Kumpel coś wspominał ze mógł 'wyskoczyć' ale nie wiedział co z tym dalej.

Więc się was pytam: czy da się to w ogolę naprawić i ile by to wszystko kosztowało.

post-135691-0-16097700-1295558517_thumb.jpg

Po pierwsze naciśnięcie klamki bez tarczy było bardzo dużym błędem bo bardzo prawdopodobne że na wstępie zapowietrzyłeś sam hamulec. Na początek spróbuj rozepchać tłoczki (po uprzednim wyciągnięciu klocków) płaskim śrubokrętem na boki. Jeśli to nie pomoże to polecam serwis :confused:

• Mod Team

Z tego co widac na foto tłoczek raczej nie wyskoczył, jak koledzy piszą, rozepchać i będzie ok. Ja się kiedyś bawiłem wciskaniem jak nie było klocków i skończyło się to zapowietrzeniem (w pewnym momencie klamka zrobiła się na maxa miękka. Tłoczki rozepchałem, hebel odpowietrzyłem i działa do dziś (Deore 535)). Zanim się zapowietrzył tłoczek wyszedł sporo dalej niż na Twojej focie.

• 2 tygodnie później...

Nie wnikałem, gdyż okazało się, że tłoczek nie wylatał, a serwis raczej zaufany od lat.

Może mówiąc do śmieci miał na myśli wymianę uszczelek otaczających tłoczek, a to staje się nieopłacalne, bo dochodzi odpowietrzanie, wymiana oleju itd, a hamulec gó.....no warty (cenowo)

Witam,

Mam taki sam problem w j7 z tym że chcąc schować 1 klocek wysunąłem drugi - wróciłem do punktu wyjścia lecz teraz nawet nie chce ruszyć się w ogóle... proszę poradźcie coś

Sorki, ale trochę to zagmatwane jest. Nie chce wracać klocek?

Za dużo masz DOT'u w układzie. Ja nie wiem jak jest w Juicy, ale poprostu musisz odkręcić śrubkę tam, gdzie wlewa się DOT i wtedy rozepchać klocki. Wypłynie DOT'u trochę, ale będzie dobrze.

• 2 tygodnie później...

Po pierwsze naciśnięcie klamki bez tarczy było bardzo dużym błędem bo bardzo prawdopodobne że na wstępie zapowietrzyłeś sam hamulec. Na początek spróbuj rozepchać tłoczki (po uprzednim wyciągnięciu klocków) płaskim śrubokrętem na boki. Jeśli to nie pomoże to polecam serwis :confused:

Sorry nie jestem zbyt czesto na forum ale to co pisze ten uzytkownik moze doprowadzic do zniszczenia tloczka ktory jest zrobiony z materialu bardzo kruchego np spiek. Owiele bezpieczniej jest rozpychac tloczki gdy klocki sa wewnatrz plaskim srubokretem istnieje jedynie ryzyko wyszczerbienia klockow choc nieznacznego / zreszta jak kto woli ja osobiscie wolalbym postawic na zniszczenie klockow mniej klopotliwy powrot do sprawnosci calego ukladu

Siema

Sorry nie jestem zbyt czesto na forum ale to co pisze ten uzytkownik moze doprowadzic do zniszczenia tloczka ktory jest zrobiony z materialu bardzo kruchego np spiek. Owiele bezpieczniej jest rozpychac tloczki gdy klocki sa wewnatrz plaskim srubokretem istnieje jedynie ryzyko wyszczerbienia klockow choc nieznacznego / zreszta jak kto woli ja osobiscie wolalbym postawic na zniszczenie klockow mniej klopotliwy powrot do sprawnosci calego ukladu

Siema

Nie chcę być bezczelny, ale żeby wyszczerbić klocki/tłoczek trzeba mieć talent. Tego nie pcha się na siłę, byle tylko skończyć tylko delikatnie i np. tłoczki rozpychać czymś plastikowym nie łaska :036::027: .

Uszanowanie

Nie chcę być bezczelny, ale żeby wyszczerbić klocki/tłoczek trzeba mieć talent. Tego nie pcha się na siłę, byle tylko skończyć tylko delikatnie i np. tłoczki rozpychać czymś plastikowym nie łaska :036::027: .

Uszanowanie

Oczywiscie ze masz racje ale jak dokladnie przeczytasz moj post odnosi sie do rady rozpychania tloczkow Śrubokretem plaskim :)

Tak wiem, dlatego trzeba rozpychać tłoczki czymś innym niż śrubokręt. Oczywiście to też zależy, jakich rozmiarów jest śrubokręt :rolleyes: .

Moja rada jest nastepujaca rozpychac wraz z klockami zaczynajac jesli szczelina jest niewielka po prostu od noza nastepnie gdy juz "pusci" kontynuowac jak kolega przedmowca radzi czyms o mniejszej twardosci niz klocek (plastikowe wkladki zabezpieczajace przed calym tym ambarasem wkladane w zacisk pod nieobecnosc tarczy niektore modele sa nawet do tego przystosowane) lub szeroki srubokret . jesli ktos jednak woli rozpychac tloczki bezposrednio polecam wlozyc 2 kawalki blaszki po miedzy nie srubokret plaski i delikatnie po wcisniecu prubowac przekrecic srubokret w lewo lub prawo wedle uznania .:D Czesto na klamce mozna zaobserwowac zatluszczenie od wypchanego plynu/oleju w zaleznosci od modelu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...