Skocz do zawartości

[Rama] MTB do 600-700zł

rokiZG

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam was . Posiadam rower Giant Boulder z 2007r . ( od pół roku jest wymieniony osprzęt NA SLX ) tylko klamki posiadam LX .

W tym tyg. lub na poczatku nast. zakładam się z zostawieniem osprzętu a kupnem nowej Ramy oraz Amorka oraz kół .

1. Rama sztywna - do 700zł

2. Amorek - do 600

3. Koła i tu roi mi sie pytanie aby były na piastach SLX ? do 400 zł ?znajde

4. Mostek do 150 ? znajde jakiś sredniej - dobrej klasy ?

5. Oraz hamulce tarczowe mechaniczne co byście polecali ?

Myśle własnie nad tymi komponentami aby je wymienic . Jezeli zabraknie kasy to zostane niestety przy swoich V-B LX . Czy może radzicie sprzedać osprzęt ( cały rower i nowy :/? Idę w kierunku MTB :]

Jak zwykle mam zamiar wybrac się na Zawody Amatorów MTB oraz na bike Maratony .

I to by było na tyle . Jeżeli zły teamt wybrałem to proszę o przeniesienie.

Napisano

1. Rama sztywna - do 700zł

2. Amorek - do 600

3. Koła i tu roi mi sie pytanie aby były na piastach SLX ? do 400 zł ?znajde

4. Mostek do 150 ? znajde jakiś sredniej - dobrej klasy ?

5. Oraz hamulce tarczowe mechaniczne co byście polecali ?

jak dla mnie

1. Rama Giant XTC (rocznik dowolny) albo Boplight

2. jakąś rebę używaną - ale trzeba by poszukać zdrowej,

3.koła: Alexrims + Novatec

4.Mostem za 150 bez sensu taniej Boplight Team a nawet race do tej ramy, trzeba pomyśleć nad długością i jak go założyć +/-

5. BB7

Napisano

Obecna rama nie jest przeznaczona obecnie tak do MTB // jest to bardziej do jazdy Rekrecyjnej .

Epicon 2009-2010 .

BB7 hamulce ... wystrcza tylko tarcze oraz na nie zaciski a klamki zostana LX?
Napisano

Jeśli patrzysz na ramę pod kątem maratonów, zwróć uwagę na to, że Urian jest krótszy od Bouldera, a waży podobnie, czyli będzie to zmiana dla samej zmiany, bo korzyści w tym większych nie widzę. Podobnie z ramą Wheelera, to też rama turystyczno rekreacyjna, choć i No Saintach i na Wheelerach ludzie jeżdżą w maratonach. Author jest przynajmniej wyraźnie lżejszy.

Napisano

Yhy no to wtedy co byś doradził moojmisiu ??

Może jakiś(eś) dołożenie paru gr i coś innego ??:> pod Maratony MTB?:>

Napisano

Na początek zastanów się czego oczekujesz od nowej ramy, określ co Ci przeszkadza/nie pasuje w obecnej, żeby nie zmienić siekierki na kijek.

Potem zastanów się, czy chcesz wydać około 1000 PLN na nową ramę, jeśli tak to w tej cenie trafiają się nowe ramy Giant Xtc, można wyrwać Cannondale F6 albo F800, może jakiegoś Cube LTD. Ni i jest jeszcze wcześniej wspomniany Author Vision.

Napisano
Na początek zastanów się czego oczekujesz od nowej ramy, określ co Ci przeszkadza/nie pasuje w obecnej, żeby nie zmienić siekierki na kijek.

Potem zastanów się, czy chcesz wydać około 1000 PLN na nową ramę, jeśli tak to w tej cenie trafiają się nowe ramy Giant Xtc, można wyrwać Cannondale F6 albo F800, może jakiegoś Cube LTD. Ni i jest jeszcze wcześniej wspomniany Author Vision.

No więc w obecnej co mi przeszkadza ..raczej nic aczkolwiek chciałem coś zmienić na bardziej cos pod MTB poneważ chcę wziąśc udział w maratonach i zawodach MTB amatorów :]

no ot będę musiał poszukać takich ram jak napisałeś . Tylko teraz np. gdzie szukać tych ram jak piszesz ze do 1000 zł ??

Rozmiar bym bral XL // mam wzrost 192 cm waz 70kg.

Np. znajde Xtc z 2009 ? np

• Mod Team
Napisano

No więc w obecnej co mi przeszkadza ..raczej nic aczkolwiek chciałem coś zmienić na bardziej cos pod MTB poneważ chcę wziąśc udział w maratonach i zawodach MTB amatorów :]

no ot będę musiał poszukać takich ram jak napisałeś . Tylko teraz np. gdzie szukać tych ram jak piszesz ze do 1000 zł ??

Rozmiar bym bral XL // mam wzrost 192 cm waz 70kg.

Np. znajde Xtc z 2009 ? np

Jeżeli nic do aktualnej ramy nie masz to może najpierw jakiś lajtowy nizinny maraton na tym co masz. Ocenisz czego potrzebujesz, rower sam nie wygrywa. Zmiana dla nazwy, koloru trochę trąci lansem. No chyba że masz do zagospodarowania konkretną kasę i boisz się że zapleśnieje.

Napisano

A ja polecam Cube Reaction, sam używam i uważam ją za jedną z najlepszych i sztywnych ram, waga też jest przyzwoita i dobry lakier.

Też zastanawiałem się nad xtc lub meridą hfs ale jednak Cube to oprócz jakości(chociaż nie wszystkie ramy) to również coś, czego nie widać na każdym narożniku, więc cena taka sama, waga i jakość uważam że lepsza, a mieć coś rzadszego to frajda lub jak kto woli - lans.

Ja tylko do swojej kupiłem krótszy mostek, jest teraz dla mnie wygodniejsza.:icon_wink:

Napisano
Jeżeli nic do aktualnej ramy nie masz to może najpierw jakiś lajtowy nizinny maraton na tym co masz. Ocenisz czego potrzebujesz, rower sam nie wygrywa. Zmiana dla nazwy, koloru trochę trąci lansem. No chyba że masz do zagospodarowania konkretną kasę i boisz się że zapleśnieje.

to ze rama nie wygrywa , ale chcialbym cos wiecej , coś lżejszego i MTB rame a nie rek. trekingowa .

nie chodzi tu o lans , przejechalem juz jeden maraton ale nie nizinny .

wezme wasze wskazówki i przejrze ramki .

Napisano

Aż się dziwię że jeszcze nikt nei zaproponoał ramy Accent El nino za ok. 500 zł. Czyli już zaoszczędzasz 200 zł, które możesz włożyć w co innego.

Amorek do 600 zł - poszukaj RockShox Tora 318. Z tego co kojarze jest ostatnio na allegro za 650 zł.

Koła - mozesz przeznaczyc 600, jako ze zaoszczedziles na ramie. Możesz w tej kwocie składać koła na piastach SLX, jeżeli chcesz mieć całą grupę w rowerze. Piasty SLX - zestaw 180 w cykloturze. Do tego obręcze Mavic XM719, razem 400 zł, szprychy na obydwa koła CnSpoke DB454 za 150 za zestaw. Koła zmieszczą się w 800 zł.

Na mostku możesz zaoszczędzić ok. 100 zł, wybierając mostek Truavativ XR w cenie oscylującej w okolicach 50 zł.

Tarczówki mechaniczne to tylko Avid BB7.

I proszę, dokładasz jedynie 100 zł do podanego na początku fundusz (na hamulce nie podałeś), i masz już naprawdę bardzo dobry sprzęt, a szczególnie koła.

Pozdro

Napisano

Aż się dziwię że jeszcze nikt nei zaproponoał ramy Accent El nino za ok. 500 zł. Czyli już zaoszczędzasz 200 zł, które możesz włożyć w co innego.

Wydaje 500 pln, żeby mieć podobnej klasy, ale cięższą ramę, gdzie tu sens?

Mostek XR to kloc, w dodatku z jedną śrubą przy sterowce i dwoma przy kierze. Za podobną sumę można kupić lżejsze mostki, choćby accenta, z pewniejszym mocowaniem.

Napisano

Panowie wybór padł na Wheeler-a Eagle Race 19' nowy

Epicon RLD 2010 nowy

Hamulce mechaniczne tarczowe Heys-y nowe ( ale bez manetek poniewaz mialem slx .

Jaka oceniacie wybór .. Przyjme kazda krytyke itp

Napisano

Wydaje 500 pln, żeby mieć podobnej klasy, ale cięższą ramę, gdzie tu sens?

Mostek XR to kloc, w dodatku z jedną śrubą przy sterowce i dwoma przy kierze. Za podobną sumę można kupić lżejsze mostki, choćby accenta, z pewniejszym mocowaniem.

Przepraszam za ot, ale mam ten mostek, i faktycznie ma 1 śrubę przy mostku, i 4 a nie 2 przy kierze. Wydaje mi się że taka firma jak truvativ nie wypuściła by na rynek mostka z "niepewnym" mocowaniem, i że taki mostek by nie zdobył wszelkich atestów itp. Nie sądze aby ten mostek był ciężki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...