olomaster Napisano 20 Stycznia 2011 Napisano 20 Stycznia 2011 Jak można określić zużycie tarczy ? Jakie są tego objawy? Czy "zużyta" tarcza negatywnie wplywa na sile hamowania? I czy wogóle można mówić o zjawisku zużycia tarczy? Zakładam temat bo nie znalazłem takiego dotyczącego rowerowych tarcz. Wiele pytań, ale mam nadzieje dostanę jednoznaczna odpowiedź
Earl Napisano 20 Stycznia 2011 Napisano 20 Stycznia 2011 Ja myślę, że "zużyta" tarcza może wpłynąć negatywnie na siłę hamowania (zależy jak jest wytarta) jeśli jest wklęsła to cała powierzchnia klocka nie przylega do tarczy. Według mnie zużyta tarcza to taka która jest węższa o parę milimetrów, to wiadomo . Podepnę się pod temat, nurtuje mnie pytanie czy jeśli ma się przypaloną tarczę to hamulec gorzej hamuje itp.
Peke88 Napisano 20 Stycznia 2011 Napisano 20 Stycznia 2011 parę milimetrów? to samochodową masz założoną?
AdasMatysek Napisano 20 Stycznia 2011 Napisano 20 Stycznia 2011 oczywiście ,że jest takie zjawisko! dzięki temu wprost proporcjonalnie do wyhamowanych kilometrów zmniejsza się grubość tarczy i spada waga roweru! to typowe odchudzanie rowerów znane już w starożytnej grecji. już w mitologi było nawet. wiecie, odchudzane skrzydła, odchudzane tarcze hamulcowe i takie tam inne.
arroyo Napisano 20 Stycznia 2011 Napisano 20 Stycznia 2011 Kiedyś ciekawił mnie ten temat, jednak nigdy jeszcze nie szukałem o nim informacji. Logiczne by było, że zużyta tarcza, czyli taka której ubyło grubości, wygięła by się przy hamowaniu. Podobnie jak z obręczami pod v-ki które po pewnym czasie, gdy są już cienkie, najzwyczajniej odginają się.
Hanzo Napisano 20 Stycznia 2011 Napisano 20 Stycznia 2011 Tak, można mówić o zużywaniu się tarczy w rowerze. Zużycie tarczy określisz przez jej grubość. Na tarczy powinna być podana minimalna dopuszczalna przez producenta grubość. Dla przykładu na SM-RT79 jest podane 1,5mm.
rainier Napisano 20 Stycznia 2011 Napisano 20 Stycznia 2011 a nie jest tak że klocek nie wycina całej tarczy a jest węższy i po rancie można ocenić zużycie?
Andrew Napisano 20 Stycznia 2011 Napisano 20 Stycznia 2011 rainier - dokładnie, można sprawdzić czy zrobił się rant. Zazwyczaj gdy rant jest wyraźnie widoczny, tarcza jest już do wyrzucenia.
Hetman Napisano 22 Stycznia 2011 Napisano 22 Stycznia 2011 Rant jest albo go nie ma a minimalna grubość zawsze powinna być podana - tak samo jest w samochodowych .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.