Skocz do zawartości

[tarcza] Jak ocenić zużycie?

olomaster

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak można określić zużycie tarczy ? Jakie są tego objawy? Czy "zużyta" tarcza negatywnie wplywa na sile hamowania? I czy wogóle można mówić o zjawisku zużycia tarczy?

Zakładam temat bo nie znalazłem takiego dotyczącego rowerowych tarcz. Wiele pytań, ale mam nadzieje dostanę jednoznaczna odpowiedź :D

Napisano

Ja myślę, że "zużyta" tarcza może wpłynąć negatywnie na siłę hamowania (zależy jak jest wytarta) jeśli jest wklęsła to cała powierzchnia klocka nie przylega do tarczy.

Według mnie zużyta tarcza to taka która jest węższa o parę milimetrów, to wiadomo :).

Podepnę się pod temat, nurtuje mnie pytanie czy jeśli ma się przypaloną tarczę to hamulec gorzej hamuje itp.

Napisano

oczywiście ,że jest takie zjawisko! dzięki temu wprost proporcjonalnie do wyhamowanych kilometrów zmniejsza się grubość tarczy i spada waga roweru! to typowe odchudzanie rowerów znane już w starożytnej grecji. już w mitologi było nawet. wiecie, odchudzane skrzydła, odchudzane tarcze hamulcowe i takie tam inne.

Napisano

Kiedyś ciekawił mnie ten temat, jednak nigdy jeszcze nie szukałem o nim informacji. Logiczne by było, że zużyta tarcza, czyli taka której ubyło grubości, wygięła by się przy hamowaniu. Podobnie jak z obręczami pod v-ki które po pewnym czasie, gdy są już cienkie, najzwyczajniej odginają się.

Napisano

Tak, można mówić o zużywaniu się tarczy w rowerze. Zużycie tarczy określisz przez jej grubość. Na tarczy powinna być podana minimalna dopuszczalna przez producenta grubość. Dla przykładu na SM-RT79 jest podane 1,5mm.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...