Skocz do zawartości

[Baterie] do licznika Sigma BC 1609 STS

BonusPL

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Może trochę głupie pytanie, ale naprawdę nie mam pojęcia jakiej firmy kupić baterie. Na allegro jest tego trochę w różnych cenach, od 1zł do 5 zł za sztukę.

Może ktoś z Was przetestował jakieś baterie i mógłby polecić? Model baterii to CR 2032, a w liczniku miałem baterie od firmy Sony, lecz wytrzymały nie cały sezon. Na allegro jest pełno baterii od firmy Maxel po 1 zł, ale po takiej cenie nie spodziewał bym się rewelacji.

Napisano

No nie jestem pewien :P Choć bardzo możliwe :P Weź też pod uwagę, że kupując 5 baterii wszystkie leżą podczas, gdy ty męczysz jedną, więc ta piąta będzie już dużo mniej trwała :P:P Ale, np. baterie tesco'we wypadają bardzo dobrze na tle innych :P Widziałem gdzieś nawet test, gdzie baterie tesco'we były na drugim miejscu zaraz za duracell'ami jakimiś, a wszystkie energizery(?) itp. daleko w d... :)

Myślę, że nie ma za bardzo różnicy :P Kup za daną kwotę jaką masz do przeznaczenia, czyli np. 5zł, to czy kupisz jedną dobrą, czy 5 cienkich, to nie ma za bardzo różnicy :P

Napisano

kupując 5 baterii wszystkie leżą podczas, gdy ty męczysz jedną, więc ta piąta będzie już dużo mniej trwała

A w sklepie to myślisz, że nie poleży trochę?:P

czyli np. 5zł, to czy kupisz jedną dobrą, czy 5 cienkich, to nie ma za bardzo różnicy

Bez przesady, 5 baterii dłużej potrzyma od jednej "dobrej".

Kup najtańsze - i tak będą prawie tyle samo trzymały.

Napisano

ja bym nie kupował najtańszych producenta nieznanego, zdarza sie że tanie baterie lubią wylać i może licznik szlag trafić,

Po drugie jedna bateria starcza na sezon nawet w radiówce, chyba że kręcisz więcej niż 5 tyś km w sezonie,

swoją drogą maxel to przyzwoite baterie więc można je kupować,

Napisano

Baterię Maxella moge Ci wysłac za sam kaszt przesyłki (dorzuce jeszcze nawet taka samą Mitsubishi). U mnie i tak leży od pół roku i raczej się nie przyda w najbliższym czasie.

Inna sprawa, że taką bateria w pierwszym z brzegu kiosku lub jakimkolwiek sklepie elektronicznym/fotograficznym można kupić za 3-5 zł. Więc nie wiem czy jest sens bawić w kupowanie wysyłkowe.

Napisano

Inna sprawa, że taką bateria w pierwszym z brzegu kiosku lub jakimkolwiek sklepie elektronicznym/fotograficznym można kupić za 3-5 zł. Więc nie wiem czy jest sens bawić w kupowanie wysyłkowe.

Na allegro za sztukę zapłacę 1zł + przesyłka 4 zł. Także nie jest aż tak źle, a jak bym się zdecydował to bym od razu kupił 5 szt.

No ale dobra tematu nie założyłem po to aby ktoś mi doradzał gdzie mam kupić, tylko chcę się dowiedzieć czy jest jakaś znacząca różnica miedzy bateriami np Maxella, Energizera czy Sony. Czy jest sens wyłożyć na baterię 4 zł, czy kupić za 1 zł np. Maxella?

Tak jak napisałem w pierwszym poście, bateria od Sony wytrzymała mi nie cały sezon. Nie znam się na tym, ale wydaje mi się że trochę szybko się rozładowała, lecz to jest licznik bezprzewodowy więc może i miała prawo. Pierwszy raz używam licznika bezprzewodowego. Jak miałem licznik Sigmy na kablu to pamiętam że i 4 lata jeździłem na jednej baterii.

Napisano

Witam.

Kolego po pierwsze nie pytasz się o kwotę czy wydać 100zł czy 500zł. po drugie przy kupnie baterii trzeba zwrócić uwagę na datę produkcji lub na datę ważności po trzecie idź do najbliższego zegarmistrza i taką dostaniesz.

Napisano

Witam.

Kolego po pierwsze nie pytasz się o kwotę czy wydać 100zł czy 500zł. po drugie przy kupnie baterii trzeba zwrócić uwagę na datę produkcji lub na datę ważności po trzecie idź do najbliższego zegarmistrza i taką dostaniesz.

tak bardzo dobra rada idź do zegarmistrza to zapłacisz 20zł, a jak spytałem czemu tak drogo to powiedział że to "z usługą" cokolwiek by to znaczyło:) więc podziękowałem,

Napisano

tak bardzo dobra rada idź do zegarmistrza to zapłacisz 20zł, a jak spytałem czemu tak drogo to powiedział że to "z usługą" cokolwiek by to znaczyło:) więc podziękowałem,

dokładnie u zegarmistrzów zwykle się nie opłaca, przy czym na allegro też opyla się tylko z przesyłką zwykłą bo polecony i paczka przebija cenę baterii :)

ja ostatnio kupowałem CR 2450 Energizer do Rox'a i z przesyłką wyszło 7PLN w tym bateria 5PLN a u zegarmistrza około 15PLN. w sumie ktoś może powiedzieć że to grosze, ale po co przepłacać :)

Napisano

okres przechowywania - bez utraty pojemności - "przyzwoitych" ogniw litowych to więcej niż 5 lat, więc można bez obawy kupić od razu większą ilość :-)

Napisano

Dziś będąc na zakupach z ciekawości wszedłem do zegarmistrza w moim mieście (Siemianowice) i zaśpiewał mi za baterie 3,90 więc zegarmistrz u Ciebie to zwykły naciągacz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...