Skocz do zawartości

[Bębenek] Luzy na nowym bębenku

kazujama

Rekomendowane odpowiedzi

To nie są normalne luzy. Numerem jeden (a za razem najłatwiejszy do naprawy) może być za lekko dokręcony bębenek.

Ściągasz kasetę - odkręcasz śruby/konusy/wyjmujesz kulki po stronie kasety - i ukazuje Ci się śruba na imbus bodajże 8 lub 10 nie pamiętam. Sprawdź czy masz dobrze tą śrubę dokręconą. Ona trzyma bębenek i piastę.

Imbus 10, i zrób dokładnie jak podał stefan2810 bo przy jeździe ze zbyt lekko dokręconym bębenkiem może się on odkręcić i zniszczyć gwint w korpusie piasty. Kulek nawet nie musisz wyciągać, ale przy okazji tego że będziesz do tej piasty zaglądał, wyczyściłbym łożyska, miski konusy i nasmarowałbym to. Pamiętaj o mocnym zakontrowaniu konusów :)

ostatnia zębatka wystaje ponad bębenek więc raczej nakrętka trzyma kasetę odpowiednio

znalazłem coś takiego na naszym forum

Niewiem skąd wziąłeś nowy bębenek ale jak kupileś to ta piasta tego nie wartuje ... w shimano luz na pierwszej zebatce wynosi ok 1-2mm i tak ma 98% piast/bębenków shimano.

i teraz co o mojej sytuacji myśleć ? szukać rozwiązania czy po prostu przyjąć że tak musi być ?

Po pierwsze zobaczy czy bębenek jest przymocowany odpowiednio do piasty. To co pisałem na początku, bo może to załatwi sprawę, jeżeli nie, to będziemy szukać innych przyczyn.

więc dopiero dziś (sesja i te sprawy ;) ) wziąłem się za próbę dokręcenia bębenka. Rozkręciłem piastę jak trza wkładam imbus próbuje dokręcić a tu nic bębenek dokręcony na maxa :icon_confused: na pewno nie użyłem mało siły bo imbus miał 20 cm ramię a ja ważę ok 100 kg więc parę w łapach mam ;) I pytanie jak mnie nurtowało tak nurtuje dalej zostawić to tak i się nie przejmować czy szukać innych przyczyn... tylko gdzie ? :(

Jak to gdzie? W serwisie! Niech sprawdzą jeszcze raz czy wszystko jest skręcone jak należy. Być może jest tak jak pisze Puklus i po prostu ten typ tak ma.

Według mnie lepiej mimo wszystko odwiedzić serwis niż kupować piastę i przeplatać szprychy. W moim Novatecu/Joytechu takich luzów nie ma. Ale nie ma co porównywać kulek do maszyn

Jeżeli sam bębenek (bez kasety) nie ma luzów, a po założeniu kasety są luzy to luzy są na kasecie a nie na bębenku. Łączenie kaseta-bębenek tam są luzy. Więc jeżeli kaseta przykręcona do bębenka odpowiednio to może nie dałeś jakiejś podkładki na bebenek. Czasami trzeba takową dać.

Na filmie widać wyraźnie, że porusza się pierścień mocujący kasetę, a o ile masz go solidnie przykręconego to tworzy z bębenkiem jedną całość. Z tego wniosek, że luz jest na bębenku a nie na kasecie. Jeszcze nie widziałem piasty shimano, żeby tego luzu nie miały, ale miałem do czynienia tylko z niskimi modelami. Zapewne wszystko działa jak należy, więc nie ma co sobie zaprzątać tym głowy, po prostu ten typ tak ma.

A ja miałem piastę Shimano M475, i nie miałem żadnego luzu.

Wiadomo że najprościej dać koło do serwisu, ale tak to każdy potrafi. Jeżeli masz trochę zdolności manualnych to możesz przeserwisować bębenek, jeżeli na pewno na nim jest luz bo tak to nie ma sensu go ruszać. Albo możesz dac sobie spokój i jeździć tak jak jest. Co prawda luzu być nie powinny ale nie jest on groźny i w czasie jazdy pewnie w ogole niezauważalny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...