Skocz do zawartości

[rowery MTB] kellys imagine czy mbike renegade 0.6

berek83

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam

proszę o pomoc w wyborze nowego roweru. a mianowicie chodzi mi o jeden z tych dwóch:

kellys imagine------- http://allegro.pl/kellys-imagine-wyprzedaz-i1414546435.html

mbike renegade 0.6--- http://allegro.pl/mbike-renegade-0-6-black-avid-deore-xt-i1421002951.html

który będzie lepszy dla mnie??? mam 182cm wzrostu i 77kg wagi. a może coś innego za kwotę ok. 2500zł???

a przy okazji mam jeszcze pytanie odnośnie amorka w kellysie: RST First Air TnL czy wiecie coś na jego temat i czy warto brać go pod uwagę przy zakupie sprzętu???

wielkie dzięki za wszelką pomoc

pozdro

Napisano

Ten amorek to niezły sprzęcik, a przynajmniej tak wynika z opinii posiadaczy, wg producentów 200g lżejszy od tory, golenie 30mm a nie 32m jak to ma miejsce w torze ale nie wiem czy będzie to odczuwalne w sztywności, rama kellys'a 3-krotnie cieniowana, mbike'a 2-krotnie. Co do reszty osprzętu to dosyć porównywalny, jak kelly's w czymś odstaje to znowu nadrabia innym, 2 rowerki piękne kolorystycznie - też bym miał duży dylemat. Dodam, że dla mnie na plus dla mbike jest możliwość zamocowania bagażnika do ramy (w kellysie nie widać, nie wiem) a to ważne jak byś chciał wyskoczyć na wyprawę z sakwami. Stawiał bym na mbike co by wspomóc polski interes. :thumbsup:

Napisano

Ja tam bym brał Kellysa za całokształt. Lekka rama i bardzo dobry amorek, napęd też niczego sobie. Ogólnie rower poskładany z głową i na bardzo dobrych komponentach. Wątpię czy dostaniesz równie dobry rower innej firmy na RST First, za to na pewno będzie cała masa przeciętniaków na tanich tarczówkach :whistling:

Napisano

jeśli chodzi o mbike to słyszałem, że ta firma bankrutuje i mogą być problemy z ewentualnym serwisem jeśli ktoś coś wie na ten temat to proszę o info

a co można kupić dużo lepszego używanego w tych pieniądzach. chociaż przyznam, że wolę nowy sprzęcik

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Ten Unibike jest często polecany na forum. Bardzo fajny rowerek, super napęd (XT/Deore), bardzo dobre hamulce (Elixir R), cieniowana i hydroformowana rama no i Tora (której mi osobiście skok by nie pasował i wizualnie przez te 120mm rower wygląda jak Chopper :icon_mrgreen:) Myślę że jak się zdecydujesz na tego Unibike`a to na pewno nie będziesz załował:thumbsup:

• Mod Team
Napisano

Znalazłem jeszcze jeden rower. Co możecie powiedzieć na jego temat: http://www.rowerzysta.pl/mtb/rower-gorski-unibike-expert-2010.html#fragment-1

Tylko wątpię, że kupisz tego Unibike'a w takiej cenie. Jakiś czas temu w podobnym temacie forumowicze napisali, że oferta z tej strony jest nieaktualna. Rzekomo nie posiadają już Expertów, ale warto samemu to sprawdzić, pisząc e-maila.

Napisano

O Experta bedzie ciężko. Na stronie sklepu jest dostępny ale fizycznie już ich nie ma. Jak ktoś kupi dostanie maila że trzeba poczekać na dostawę z rocznika 2011 która bedzie kosztować ponad 3000 ale na rowerzysta.pl bedzie to chyba około 2799 lub 2899 pewien nie jestem trzeba bylo by zadzwonić.

I jest delikatna różnica w osprzęcie Mój odnośnik

Napisano

Ja mam Kellysa Imagine model z 2005 roku (cena katalogowa 3799 zł), którego specyfikacja jest dużo lepsza od tego, który rozpatrujesz (zresztą już został dzisiaj sprzedany). Z perspektywy czasu, oceniam go bardzo wysoko i mogę Ci go rekomendować, ponieważ nigdy się na nim nie zawiodłem. Na podkreślenie zasługuje starannie dobranie wszystkich, nawet najdrobniejszych komponentów. Szczególnie cenię w nim amortyzator (u mnie Manitou Axel Comp Air, z blokadą), ramę (Kinesium Premium - waga 1590g / 17,5”), napęd (Shimano LX Hollowtech II), koła (obręcze Mavic XM 317 i opony Maxxis Minotaur Full Knob 26"x1,90") oraz niską wagę. Jego nośność to 90 kg, więc jest dla Ciebie wystarczająca – zresztą ważę prawie tyle samo, co Ty.

Za 2420 zł trudno będzie znaleźć coś lepszego i to z takiego rodzaju amortyzatorem.

Napisano

Niby, tak ale nie zapominaj że rowerek miał już teoretycznie 5-6lat, więc był już trochę wysłużony, a Axel Comp Air to też nie amorek jakiś wysokich lotów. Za to sama ramka Imagine zawsze bardzo mi się podobała, z tego co pamiętam ten sam stop alu był w Mobsterze i Rapotrze?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...