Skocz do zawartości

[Rower] Kross Hexagon V6 2011 - potrzebuję porady

MichalOca

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

grimreaper - proponowałbym nabyć odrobinę ogłady w dyskusji z moderatorem. Twój temat został usunięty ponieważ był niezgodny z regulaminem.

Zauważ, że nie dostałeś ostrzeżenia a Rafał(durnykot) wyrzucił Twój temat do śmietnika gdzie masz możliwość skopiować zawartość i założyć temat poprawnie. Ja tyle cierpliwości nie miewam i wywalam na stałe. Dostałeś info z rzeczowym wytłumaczeniem dlaczego temat został usunięty, a Ty nie potrafiłeś się z tym pogodzić i zwymyślałeś moderatora. Na dodatek wyciągasz sprawę na Forum. Wydawało się że sprawa rozeszła się "po kościach" ale skoro nie potrafisz ustąpić, to dostajesz ode mnie ostrzeżenie za łamanie regulaminu a w szczególności punkty: 2b; 5f i 5g. Następne głupie zagrywki skutkują wysłanie Twojej osoby na wyspy bananowe.

P.S. Przepraszam drodzy Forumowicze że piorę tutaj brudy, ale upominanie tego człowieka na PW nic nie daje.

Napisano

Dzięki za szybką odpowiedź. Skuszę się chyba, na tego krossa level a4. Mam pytanie czy warto czekać może na okazję, że ktoś ze sprzedawców wystawi rower a4 z 2009 z ramą 18? Czy jest duża różnica pomiędzy tymi dwoma rocznikami. Nie wiem czemu ale ta kolorystyka zbytnio mi nie odpowiada.. Już bardziej skłaniałbym się do tego a4 z 2009r. A coś podobnego o dobrych parametrach w kolorystyce białej: kross level a2 xt? Niestety ale wygląd też ma znaczenie.. Jakieś inne propozycje?

mrmorty

Napisałem tylko wzmiankę, gdyż nie wiem jak zareaguje "durnykot" jest on nie obliczalny. Regulamin jak w szkole prawniczej jest tutaj podkreślany w pkt ale sam też on do niego się nie przystosował. Nie dał ostrzeżenia. Zanim przywrócił, przeniósł temat, który wylądował później w koszu to trochę dyskusji z nim musiałem przejść. Jeśli w temacie był błąd, można dać te ostrzeżenie jeśli takowe jest potrzebne i ja bym od zaraz nazwę tematu zmienił i nie byłoby tu tyle zamieszania.

Każdy z Nas nowych użytkowników szuka tutaj wiedzy, ludzi, którzy chętnie pomogą w wyborze roweru odpowiedniego do naszych potrzeb. Za co ja im serdecznie dziękuję.

• Mod Team
Napisano

Durnykot jest oazą spokoju(nieobliczalny to ja jestem) i nie będę tu przytaczał co mu pisałeś na PW. Temat przywrócony, wszyscy zadowoleni i koniec OT bo :bye2:

Po roku sam będziesz słał raporty na głupio założone tematy bo zobaczysz jak bardzo rozwala to porządek na Forum

Napisano

Tak temat zamknięty :)

Tak jak napisałem rower uniwersalny, kilka postów wyżej. Czytam tematy z ubiegłego roku, 2009. Moja lista już się zawęziła i pytanie do speców: Który z nich wybralibyście?

Kross A2 XT kolor white / Kross A4 2009 - brak ramy 18, czekam może ktoś wystawi na sprzedaż / Kross A4 2010 - ta kolorystyka czarno biała nie do końca mi podchodzi, mimo dobrych parametrów i ostatni rower to / Unibike Evo 2010 kolor biały, trudno dostępny, znalazłem w 2 kolorach, niebieskim i czerwonym. Chyba, że jest rower innej marki, który będzie wg. Was najlepszy.

Napisano

Na A4 2009 18" nie ma co liczyć, zostały tylko 16". Unibike'ów też już nie widziałem w rozmiarze 19" (z możliwych 17", 19" i 21"). A2 XT też nie jest to zła propozycja. Różnica jest taka, że A2 ma lepszą tylną zmieniarkę, ale A4 ma hydroformowaną ramę.

Napisano

A jak to jest z tymi kolorami Unibike evolution 2010, interesuje mnie kolor biały i ta rama 19'. Ja spotkałem się tylko z kolorami unibike evo: srebrno czarny / niebieski a gdzie kolor biały? Odnośnie ramy, czyli rama z a4 jest bardziej elastyczna i lżejsza tak a rama z a2 wypada gorzej? Skłonny jestem kupić jeśli będzie Unibike Evo 2010 white, jeśli nie znajdę to może a2 xt biały rozmiar ramy 18'. Czym dłużej czekam, tym mnie pozostaje mi rowerów do wyboru.. Chyba, że może jakieś inne godne polecenia propozycje. Dzięki!

Napisano

To już lepiej bierz któregoś Krossa. W Unibike'u masz słabe klamkomanetki i nie nacieszysz się z nimi za bardzo tą Deorką z tyłu.

Hydroformowana rama powinna być teoretycznie lżejsza i trwalsza. Ta w Krossie waży około 1,8 kg (ale nie wiem ile waży zwykła rama od Leveli, nie hydroformowana, np. z A2), a czy trwalsza to wyjdzie w praniu (choć dużej różnicy bym się nie spodziewał). Na pewno rama z A4 ma ładniej zrobione spawy przy główce :D

Napisano

Jestem już blisko podjęcia decyzji, wybrałem model: kross a2 xt 2009, aczkolwiek zastanawiam się nad wersją a4 z 2009, czy a4 jest lepsza od a2 xt z tego samego roku jak i a4 roku 2010'? Czy jest sens dopłaty co do jakości zamontowanych podzespołów.

Napisano

Jestem już blisko podjęcia decyzji, wybrałem model: kross a2 xt 2009, aczkolwiek zastanawiam się nad wersją a4 z 2009, czy a4 jest lepsza od a2 xt z tego samego roku jak i a4 roku 2010'? Czy jest sens dopłaty co do jakości zamontowanych podzespołów.

nie myślałeś o tym http://www.bikes.romet.pl/rowery/xc111/art,4,rambler-6-0.html bardzo pochlebne opinie zbiera w prasie rowerowej, jak chcesz to zacytuje parę zdań z gazety....

Napisano

Masz na myśli test z ostatniego bikeBoard'a? Zebrał w sumie dobre opinie tylko za geometrię ramy, reszta osprzętu jest przeciętna i strasznie porozrzucana (od Tourneya po Deore). Poza tym już mu nie mieszaj w głowie, udało mu się (z trudem) zawęzić wybór do dwóch rowerów i niech tak zostanie :)

A4 2009 jak najbardziej (Dart dłużej pociągnie od XCRa), ale zostały same w rozmiarze 16".

Napisano

Trochę namieszałeś mi w głowie tym romet'em, geometrię ma ciekawą i ten kolor czarno-czerwony. Zapoznam się z recenzją, edytowałeś swój temat i nie widzę tych przytoczonych cytatów. W tym miesiącu zamierzam kupić rower, aczkolwiek człowiek z "krossa" mówi żeby się wstrzymać do okresu komunijnego, wtedy rowery są sprzedawane hurtowo i ceny są niższe. Nie wiem jaka w tym jest prawda. Podoba mi się ten kross a4 2009 ale widzę, że ciężko będzie go zdobyć z ramą 18', 16' jest za mała na mój rozmiar. Ewentualnie ten xt również mi się podoba. A na końcu pozostanie, wyjście proponowanego przez "Wafel" kross level a4 z 2010.

Napisano

Nie wiem czy zauważyłeś, ale dyskusja już dawno odeszła od roweru, który jest w temacie... A4 i A2 XT mają zdecydowanie lepszy osprzęt od A2 z 2011 r.

Napisano

Dziś poszedłem do kross'a, zobaczyć co ciekawego mają, może mają to co mnie interesuje. Rocznik 2011 pod względem wyglądu, spawów wygląda zacnie. Wszystko ładnie stonowane. Wypatrzyłem wersję, która mnie interesuję a2, niestety ale z 2010, facet - kierownik mówił, że jest to wersja xt, niestety ale przerzutka z tyłu mówiła co innego a było to: Shimano Alivio. Zapytałem się o A4, sprzedawali je w ubiegłym roku i co się okazało, nie były to wersje, które jeździły dobrze. Powiedział tak, to zależy na co człowiek natrafi. Raz jest dobrze, drugi raz tarcze, przerzutki, korba nie działają tak jak powinny działać. Jeszcze wtrącił, że roczniki, które są z 2009, 10 są dobre lecz są to egzemplarze, które się nie sprzedały i czekają na właściciela w późniejszych latach. Po roku są smarowane, nie raz części wymieniane, ale nie zawsze. Przytaczam jego słowa: w nowych rocznikach w serwisie Kross, zawsze jeśli ktoś ma określone wymagania może dokonywać zmian / ulepszeń. Rower A2 2011, sprzedaje się dość dobrze. Mi zaś polecił rower A4 z 2011r. / okazało się, że to znajomy / powiązanie rodzinne i dla mnie może go sprzedać tylko w tym tyg. za 1800zł kolor grafit / biały - rabat jest dobry 350zł zostałoby w kieszeni. Oczywiście wersja biała, która ma taki smaczek, zarys sportowy. Czy jest sens inwestowania, czy słowa wypowiedziane przez Kierownika Sklepu firmy KROSS są prawdziwe? Z góry dziękuję.

Napisano

czyli mam rozumieć: brak odpowiedzi, prawdą sprzedającego / kierownika kross'a? Starsze roczniki, lepsze podzespoły ale za to stare, które nawet przy dobrej konserwacji mogą sprawić problemy.. Widocznie w tym jest prawda, teraz już sam nie wiem, jeśli tak jest to pozostaje mi wybór roweru z 2011 i w przyszłości zmiana na lepsze podzespoły, jeśli te obecne nie będą moim wymaganiom wystarczały.

Napisano

do końca tego tygodnia pozostało mi czasu nie wiele - 2 dni. Czy napiszecie coś od siebie czy też kierować się mam słowami / tym co powiedział kierownik z Krossa? Jeśli jest taka prawda i nikt z Was na ten temat się nie wypowiada, to rzeczywiście zakup roweru z rocznika 2009 - 3 letni staż w magazynie może świadczyć o jego sposobie działania.

• Mod Team
Napisano

[...] Starsze roczniki, lepsze podzespoły ale za to stare, które nawet przy dobrej konserwacji mogą sprawić problemy. [...]

Jakie problemy? Jeśli kupujesz nowy rower (nawet z 2008 roku), to żadnych problemów nie powinno być, chyba że usterka będzie wadą produkcyjną. Poza tym masz gwarancję.

Napisano

Tak to wiem :), że gwarancja jest, lecz w przypadku gdy zamawiamy przez internet wysyłanie części jest kosztowne, czekanie. Ale to nie jest problem, problem tkwi w tym, że modele, które zostały wcześniej wyprodukowane są można powiedzieć na starych podzespołach, z którymi są często problemy. W sklepie ostatnio kolega przybył wraz z Level a4 z 2009, przerzutki, tarcze i cały ten amorek był do odświeżenia konserwacji / wymiany, trzaski były słyszalne. Jeździł po lesie, mieście, co się okazało, że gwarancja na to nie podlega. To przez niego są usterki i wady mechaniczne w wyniku złego użytkowania. Bardzo śmieszne stwierdzenie...

• Mod Team
Napisano

Wysyłka kosztuje ok. 50zł, a jeśli możemy mieć dzięki temu lepszy rower, to wydaje mi się, że warto dołożyć. Co do starych podzespołów, to wiele bikerów ceni je bardziej od tych wszystkich nowinek technicznych, które mamy dostępne na rynku. To właśnie starsze części są mniej nie zawodnie (choć nie zawsze, ale wyjątki są wszędzie).

Napisano

podłącze się z pytaniem na temat tego Hexagona v6 a mianowicie czy majac na oku raczej v4 i nie bardzo chcac wydac wiece niz 1300 zl lepiej jednak dorzucic do tej v6 czy nie? ewentualnie mysle nad scottem aspect 60,prosze o pomoc,mam mętlik w głowie

Napisano

To wszystko w zależności od tego jak jeździsz i gdzie. Jeśli normalna jazda v4 będzie dla Ciebie wystarczające. V6 z 2011r bardzo ładnie wygląda, na pewno rocznik 2011 jest jednym z lepszych pod względem malowania, spawów :) Jak możesz przeznaczyć więcej kup v6, jak nie z v4 będziesz zadowolony. W V6 są słabe tarczówki, ale wszystko to w zależności od jazdy na rowerze i ich terenów.

Napisano

Jakie problemy? Jeśli kupujesz nowy rower (nawet z 2008 roku), to żadnych problemów nie powinno być, chyba że usterka będzie wadą produkcyjną. Poza tym masz gwarancję.

... która nie obejmuje cześć które się zużywają, a o takich właśnie mówimy.

• Mod Team
Napisano

Tak, ale części zużywają się w każdym rowerze, bez znaczenia czy jest on z rocznika 2008 czy 2011.

podłącze się z pytaniem na temat tego Hexagona v6 a mianowicie czy majac na oku raczej v4 i nie bardzo chcac wydac wiece niz 1300 zl lepiej jednak dorzucic do tej v6 czy nie? ewentualnie mysle nad scottem aspect 60,prosze o pomoc,mam mętlik w głowie

W tych pieniądzach lepiej kupić Kross'a Level'a A2 zamiast w/w Hexagonów. :icon_wink:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...