Skocz do zawartości

[1300-1400] Cross dla Pana i Pani

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Jest to nasz pierwszy post na forum i miejmy nadzieje, że nie ostatni. Zaczynamy w tym dziale bo od roweru się wszystko zaczyna a mianowicie od jego kupna. Więc. Poszukujemy 2 rowery crossowe. Jeden dla Pana drugi dla Pani. Nie chcemy wydać więcej niż 1300-1400 na każdy z nich. Najlepiej ok 1300 tak aby starczyło jeszcze trochę na kupno jakiś gadżetów. Zaznaczę jeszcze że nie chcemy przekroczyć magicznej granicy 1400 zł. No może minimalnie. Poszukujemy rowerów z roku 2010 najlepiej.

Rowery chcemy kupić na miejscu bez zadnych przesyłek dlatego wymieniam to co po poszukiwaniach zobaczyliśmy i było jeszcze na stanie. Przeglądając internet, lokalne sklepy i to forum natrafiłem na kilka ciekawych modeli. Z czego najbardziej jestem (póki co) przekonany do modelu Kellys Axi tylko jest to trochę więcej niż te 1400 zł. Czy się opłaca? Pomóżcie. Najlepiej podam listę rowerów.

Kellys Axis

Merida TFS 100-V

Kellys coach

Kellys saphix

i jeszcze jakiś Scott ale nie pamiętam już nazwy modelu. W każdym bądź razie był przeceniony z ponad 1500 zł (może to coś wam podpowie).

Na osprzęcie sie nie znamy. Wiem jedynie że jest Shimano Acera, Deore i coś tam jeszcze ale co lepsze od drugiego to nie wiem (jeszcze). Może naświetlicie nam sprawę i podpowiecie jakieś inne ciekawe modele?

Jeszcze jedno czy Author to droga firma? Tzn czy za rower tej firmy zapłacimy więcej niż za rower innej na tym samym osprzęcie?

Napisano

To może zacznę od końca,czyli od tego że Author nie jest jakąś wybitnie drogą firmą i cenowo to coś właśnie na poziomie Meridy i Kellysa. Problem polega na tym że w cenie, którą podaliście i z rocznika 2010, ciężko by znaleźć jakiś sensowny model. Chyba że się przełamiecie i przeglądniecie modele wyprzedażowe tej firmy, bo jeśli macie u siebie w mieście jakiś sklep z sieci sprzedającej te rowery to dostarczą wam wybrany model tam za darmo. Co do wymienionych modeli, to Kellys Axis to samo co Saphix (gdyby pominąć tylną przerzutkę), więc warto się zastanowić i porównać cenę w sklepie. Poza tym biorąc dwa powinniście domagać się jakieś dodatkowej zniżki w szczególności że kolekcja z 2010 roku odchodzi już powoli w zapomnienie.

Napisano

Dzięki za odpowiedź.

Z tego co widziałem na stronie authora to ten model classic sie jakoś w nasze widły cenowe. Jutro idziemy jeszcze do jednego sklepu. Zobaczymy co maja na stanie. Popytamy o zniżki. Może jakieś gadżety :). Przeglądając jeszcze allegro natrafiłem na taki oto rower. Nie jest on może ze Szczecina ale do Kołobrzegu tez blisko (tym bardziej że mamy tam rodzine). Oto linki. Podchodzę sceptycznie do tych dwóch aukcji bo takie dziwne są jakieś. Jeden niby damka drugi nie wiadomo czy damka. Poradzicie?

Oto linki:

http://allegro.pl/alpina-univega-terrano-300-shimano-verso-promo-i1408015514.html

http://allegro.pl/univega-terrano-300-damka-shimano-xt-verso-promoc-i1401494985.html

Ten pierwszy miałby być dla mnie. Jednak jest tam napisane coś dziwnego "Rozmiary: damskie: 450/500 mm" Sprawdziłem i te 500mmto takie 19" czyli przy moim wzroście (183 cm) by sie nadawał. Trochę podejrzane się to wydaje bo przeglądałem katalog Univegi z 2010 i ten rower miał trochę inne malowanie. Czy to rower z 2010?

Napisano

Powiem tak. Pod względem napędu to Univegi biją wszystkie podane na głowę, ale niestety ani za ramę, ani za amortyzator nie dałbym sobie ręki uciąć. Jeśli mogę Ci coś doradzić to kup rower w swoim miejscu zamieszkania bo wtedy z każdą nawet najmniejszą pierdołą będziesz mógł z nim podejść i Ci w ramach gwarancji to zrobią. A tak to musiałbyś zawozić rower do innego miasta. Wiele osób często nie zwraca na to uwagi, a moim zdaniem nie każdy ma w domu wszystkie odpowiednie klucze żeby się z tym bawić. Co do zniżek to jak najbardziej walcz, a jak nie będą chcieli dać to zawsze możesz poprosić o jakieś wyposażenie gratis w cenie roweru. Myślę że warto pomęczyć sprzedawcę w szczególności że kupujesz dwa rowerki :thumbsup:

Napisano

W szczecinie masz sklep i np taki rowerek który jest w sklepie więc możesz przymierzyć i zobaczyć na żywo tu masz linka http://www.barabike.pl/Rower_MERIDA_28_Crossway_20_V-889.html lub http://www.barabike.pl/Rower_MERIDA_28_Crossway_40_V-888.html jest wersja damska i wersja męska obydwu rowerów, sklep dość dobrze zaopatrzony więc spokojnie coś znajdziesz dla siebie i żony, tylko nie zapomnijcie kupić kasków bo to podstawa :)

Co do tej univegi to pierwsza jest męska a druga typowa damka.

Napisano

Dzięki za rady. Dzisiaj poszliśmy do jednego ze sklepów i kupiliśmy :icon_wink: Nie wiem jaki cudem ale kupiliśmy "troszkę" ponad nasz limit. Miejmy nadzieję, że będzie warto. Wybór padł na Unibike Viper. Udało nam się trochę zbić z ceny wiec jesteśmy zadowoleni. Niby w internecie można znaleźć taniej ale udało nam się nawet załapac na kartę stałego klienta ze zniżką 15%. Do tego zniżki na błotniki i na licznik. Czy to dobry wybór? :devil:

Napisano

Nam się udało może tobie też się uda zbić z ceny. Sklep Rowerowy Cieślak & Siarnecki. Panowie to byli reprezentanci Polski w kolarstwie.

Oto adres sklepu: http://www.rowery.szczecin.pl (nie uświadczysz tutaj cen rowerów)

Szczerze to nawet jakby takiej zniżki nie było to i tak pewnie byśmy się zdecydowali na lepszy rower, a to przez bardzo dobrą obsługę. W innych salonach traktowano nas zdawkowo, a tu nam się spodobało. Co do obsługi to polecam też sklep Mad Bike tez mają swoja stronę (jednak nie mieli już nic co by nas interesowało) i sklep CoolBike na Wyszyńskiego. Profesjonalne podejście do klienta, chłopaki znają się na rzeczy.

A i jeszcze jedno. Mamy ten licznik Sigma BC 509 i nie wiemy co z nim tzn. wszystko ładnie mierzy, ale jak go sie wyłącza? W instrukcji brak o tym słowa. Po chwili nie uzywania nie wyłącz się tylko pokazuje napis BC509. Wiem że to nic ważnego ale nawet taki napis chyba baterie zżera.

Napisano
A i jeszcze jedno. Mamy ten licznik Sigma BC 509 i nie wiemy co z nim tzn. wszystko ładnie mierzy, ale jak go sie wyłącza? W instrukcji brak o tym słowa. Po chwili nie uzywania nie wyłącz się tylko pokazuje napis BC509. Wiem że to nic ważnego ale nawet taki napis chyba baterie zżera.

Tak ma być, w mojej sigmie też wyświetla się model. Chodzi już 2 rok i nowej baterii jakoś nie woła :icon_wink:

Napisano

Liczniki się nie wyłączają, przechodzą jedynie w tryb oszczędzania energii. W Sigmie wyświetla model, w Cateye zegar. Elektronika ogólnie nie lubi częstego włączania i wyłączania.

Może i trochę baterii schodzi, ale to drobniutka część całych zasobów energii. Jedna taka bateryjka wystarcza na co najmniej jeden sezon, więc nie masz czym się przejmować.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...