Skocz do zawartości

[manetki\przerzutka] sram 2010 vs. 2011

Gość JGa

Rekomendowane odpowiedzi

weźmy to na "chłopski rozum" skoro to manetka dyktuje długość ciągniętej linki to co do tego ma przerzutka? Skoro MR i bB napisali że powinno działać a jedna osoba na forum temu zaprzecza druga potwierdza to czekam na info od jeszcze kogoś

• Mod Team

Nie wiem po o brniesz, dostałeś rzeczową , sprawdzoną w praktyce i logicznie wytłumaczoną odpowiedź, że manetka od 10 sp. nie obsłuży kasety 9 sp, więc czemu niby mają służyć teoretyczne dywagacje .

Rulez, przyjmij tezę,że zmusza mnie do tego wyznawana religia, poglądy politycznie i głosy z kosmosu.

Poczytałem trochę na Bikeradar ,MTBR tudzież Singletrackworld i Panowie Anglosasi są w tym samym punkcie co my- jedni piszą ,ze tak , drudzy są na nie.

Rulez, przyjmij tezę,że zmusza mnie do tego wyznawana religia, poglądy politycznie i głosy z kosmosu.

Poczytałem trochę na Bikeradar ,MTBR tudzież Singletrackworld i Panowie Anglosasi są w tym samym punkcie co my- jedni piszą ,ze tak , drudzy są na nie.

@durnykocie...

Zauwaz ze znakomita wiekszosc pisuje "powinno dzialac"...

Ci ktorzy pisza ze nie dziala, sprawdzili...

Panowie, dam Wam pewną ciekawostkę :) pewnie niektórzy widzieli ten filmik.

McWolf, z tego co piszesz o zestawie manetki 9sp i przerzucajka 10sp wychodzi że masz krzywy hak ale jeśli na komplecie 10sp działa bez zarzutu to może jednak nie działa zestaw 9 i 10sp, a manetki trzeba jakoś przerabiać żeby działały jak na filmiku.

@durnykocie...

Zauwaz ze znakomita wiekszosc pisuje "powinno dzialac"...

Ci ktorzy pisza ze nie dziala, sprawdzili...

a Ci którzy twierdzą, że działa też sprawdzil. Mogę pokazać osobiście na swoim rowerze.

do McWolf: tak na marginesie, jaką masz korbę? chodzi mi o blaty, ich rozmiar. Ja się bujam cały czas czy 3x10 czy 2x10.

22 na 36T dla mnie coś extra. Dla mnie chyba za twarde będzie 2x10.

Włączę sie do dyskusji.

Od lat użytkuje produkty Srama. Zdarzyło mi się obsługiwać manetka od 7 biegów, 8 rzędowa kasetę. Jest tylko jedno ALE- Manetka mająca 9 pozycji nigdy nie obsłuży 10 rzędowej kasety. Tzn najniższa lub najwyższa koronka będzie nie obsłużona.Z tego co wiem jedynie gripy Srama od przedniej przerzutki mialy indeksacje.

Ps. Jesli chodzi o tylna przerzutke 10-ke to swobodnie chodzi pod manetki i kasete na 9. Sam widzialem.

durnyKot, właśnie tak też myślałem, że są ostro przerobione.

Czyli jak dobrze rozumuję, w przypadku np. manetki z filmiku, nie tylko 'dołożyli' jeden ząbek w środku manetki ale też musieli coś zrobić z oryginalnymi ząbkami.

rakers, może po prostu zrób właśnie film jak to działa u Ciebie :)

a Ci którzy twierdzą, że działa też sprawdzil. Mogę pokazać osobiście na swoim rowerze.

do McWolf: tak na marginesie, jaką masz korbę? chodzi mi o blaty, ich rozmiar. Ja się bujam cały czas czy 3x10 czy 2x10.

22 na 36T dla mnie coś extra. Dla mnie chyba za twarde będzie 2x10.

@rakers

Nie wiem jak podchodzisz do precyzji dzialania napedu, jele jesli podobnie do mnie, to sam moglbys stwierdzic ze zestaw o ktorym rozmawiamy nie dziala poprawnie.

Dla mnie poprawnie dzialajacy naped to taki, ktory precyzyjnie zmienia przelozenia w kazdych warunkach i pod dowolnym obciazeniem.

Jak juz wspomnialem, jesli ustawi sie dobrze poczatek kasety, na jej koncu biegi nie zmieniaja sie juz tak jak powinny.

Sprawdzalem takze ustawienie posrednie, czyli ustawienie maksymalnie rowne dla srodkowego-5 trybu kasety i koregowanie srubkami przy skrajnych zebatkach.

Przy takim ustawieniu wszystko dziala wzglednie precyzyjnie z wyjatkiem 2 i 8 zebatki kasety, gdzie pod obciazeniem lancuch wskakuje i zeskakuje na skrajne zebatki.

Byc moze nie odnotowales tego faktu bo nie obciazasz napedu tak bardzo jak ja i w tym widze jedyna mozliwosc by taki system u ciebie dzialal.

Moze gdybys byl takim jak ja, 120 kilowym klockiem deptajacym z calej sily w pedaly, wtedy okazalo by sie na ile precyzyjnie dziala twoj naped.

Mam korbe X-0 2x10 39/26t i wlasnie glownie dla niej zmienilem naped na 2x10.

Nie jest zbyt twardo, jest inaczej, ale lepej niz wczesniej z 3x9...

o i tu już podałeś jakieś konkrety o co Ci chodzi z "nie działaniem".

Ja u siebie tego nie stwierdziłem. Wiele rzeczy w rowerze mogę mieć niedoregulowane ale tył musi być perfekcyjny. Każdy wie jak się jeździ w terenie na źle działającym tyle.

Takie objawy o których mówisz miałem w przerzutce X.9 model na sezon 2010.

Za Chiny :) nie mogłem wyregulować 11 i 12T. Na 34 w dół działało perfekcyjnie. A na te nie chciała zmieniać.

Zacząłem przeglądać mtbr.com i forum Nasze i coraz więcej ludzi ma ten sam problem.

Pojawiła sie na stronie Srama (nie zrobiłem screena, kopii) informacja o wadzie jakiejś tam partii ale podobno dostarczanej na rynki zachodnie. Coś ze sprężyną.

Ja kupiłem tę przerzutkę w USA.

W Harfie odmówiono mi pomocy.

Zakupiłem używkę X.9 2008 i po założeniu napęd zaczął działać dobrze.

Potem zmieniłem na 2010 i znowu to samo 12 i 11T nie wchodzą. Czasami wskoczy na 12T.

Co do 10spd są kompatybilne tylko pytanie po co montować 10spd na manetkach i kasecie 9. Ja tak zrobiłem, ale to jest tymczasowe rozwiązanie.

----

Tak samo mówią aby nie zakładać łańcucha 10 spd na korbę 9. A ja sprawdziłem i działa szybko, ładnie, pod obciążeniem.

Do tego mój post na mtbr.com się rozwinął w sprawie kompatybilności i jak poczytałem i zobaczyłem zdjęcia jak dopiero Amerykanie krzyżują.

Twój napęd 2x10 jest pełny i nikt tego nie podważa. Możesz za to coś zrobić dobrego. Nakręcić jakis filmik jak pracuje na przodzie i tyle (od góry). Interesuję mnie przykosy łańcucha.

• 2 miesiące temu...

doMcWolf

jak u Ciebie z regulacją 10 tek.

Nie masz wrażenia, że cały napęd 10 tkowy jest bardziej czuły na niedoregulowanie niż 9

Ja mam doświadczenie takie, że cały czas musi być wyregulowany na 100% (przerzutki, manetki)

Nie musialem niczego regulowac od czasu, kiedy poskladalem wszystko do kupy i wyregulowalem po raz pierwszy.

O ile dobrze pamietam to regulacja poszla mi sprawniej niz z wczesniejszym zestawem 9sp, ale teraz mam caly naped sramowski, a wczesniej to byla mieszanka sram/shimano, a w dodatku z bardzo roznych grup...

Tak ze nie jestem w stanie odpowiedziec na to pytanie bo nigdy nie jechalem na niedoregulowanym(obecnym) napedzie, a on sam na szczescie nie chce sie jakos rozregulowac ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...