Gość JGa Napisano 18 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 cześć, mam manetki sram x0 (3x9) i myślę o wrzuceniu do nich zmieniarki x9 (2011 2x9) będzie to funkcjonowało? w bB przeczytałem że teoretycznie tak ale pewni to chyba nie byli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McWolf Napisano 18 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Bedzie banglac, grupa X-9 9sp na rok 2011 maja tylko zmienione manetki na dosc podobne do X-9 2x10, ale z uciagiem linki takim samym jak wszystkie sramy 9sp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość JGa Napisano 18 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 przeczytaj dokładnie co napisałem, wspomniałem o przerzutce srama x.9 10speed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McWolf Napisano 18 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 cześć, mam manetki sram x0 (3x9) i myślę o wrzuceniu do nich zmieniarki x9 (2011 2x9) będzie to funkcjonowało? w bB przeczytałem że teoretycznie tak ale pewni to chyba nie byli W ktorym miejscu napisales ze chodzi o 10sp? "mam manetki sram x0 (3x9)" - Tu nie... "zmieniarki x9 (2011 2x9)" - Tu takze nie... Tak ze nanim poprosisz kogos by czytal dokladnie, sam naucz sie dokladniej opisywac swoj problem. Manetki 9sp nie beda poprawnie wspolpracowaly z przerzutkami 10sp - inny uciag linki przod jak i tyl... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość JGa Napisano 18 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 tu zwracam honor ale i sam dobrze powinieneś wiedzieć że sram nie ma przerzutki na 2011 rok z serii x.9 pod 9sp. Dobra mniejsza z tym, w bB napisali ze powinno to działać. Masz jakieś poparcie na temat swoich wywodów czy są to domysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McWolf Napisano 18 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Mam przed soba papierowy katalog srama, na 2011 rok maja x-9 (nie x.9) w wersji 9sp jak i 10 sp. To samo znajdziesz na ich stronie internetowej. BB napisali ze powinno dzialac, a ja wiem ze nie dziala. Tak sie ciekawie zlozylo ze wczoraj zmienialem naped w rowerze ze sram 3x9 (mieszane X-9 i X-0) na sram 2x10(pelny X-0), stad wiem ze uciag linek dla obu przerzutek jest inny i dlatego nie dziala... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość JGa Napisano 18 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 chodziło mi o "nowszy" model pod teoretycznie 2x10. Za długość ciągniętej linki odpowiada manetka, w bB napisali że różnica jest bardzo mała i po dobrym wyregulowaniu powinno być ok, czekam na opinie innych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 18 Stycznia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Tak sie ciekawie zlozylo ze wczoraj zmienialem naped w rowerze ze sram 3x9 (mieszane X-9 i X-0) na sram 2x10(pelny X-0), stad wiem ze uciag linek dla obu przerzutek jest inny i dlatego nie dziala... Szczegóły poproszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McWolf Napisano 18 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 @durny kocie, chetnie pomoge, ale konkretne pytania poprosze, bo juz mnie pytales o 2x10 w temacie o specu, a ja nie wiem co konkretnie cie interesuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 19 Stycznia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Przeglądałem wczoraj wspomnianego Bb i stoi w nim,że tylny zmieniacz 10 sp powinien działać z manetkami 9sp poniewaz, w przeciwieństwie do Shimano, ilośc wybieranej linki jest taka sama w obu przypadkach. Ty namacalnie stwierdziłeś ,że jednak nie. Nie chce podważyc tutaj niczyich kompetencji,ale ciekawi mnie,czym sie objawia w praktyce niekompatybilnosc przerzutki 10 sp z manetekami 9 sp? Brak mozliwości ustwienia? Nieprawidłowe indeksowanie? Jak wspomniałem,2x10 chodzi mnie po główce,jednak ze względu na koszty chciałem upgrejda przeprowadzic w kilku etapach począwszy od zmieniarki właśnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McWolf Napisano 19 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Uciag linki i indeksowanie w rodzinach MTB sram 10 sp jest teraz identyczny jak w ich szosowych grupach 10sp. Przerzutka nadal przesuwa sie o tyle ile manetka pociagnie linki, ale z racji kasety 10sp, manetka ciagnie mniej linki. Jest to dokladnie taki sam zabieg jaki wprowadzilo shimano w przerzutkach i manetkach dyna sys z ta roznica ze shimano ciegnie wiecej linki niz przedtem, a sram mniej. BB moze sobie wypisywac ze powinno dzialac, ale niech ktos tam sam zalozy cala nowa rodzine(grupe) sram X-X/0/9/7 i wtedy opisze jak to wyglada. Ja tez moglbym sobie teoretyzowac, ale sprzet zakladalem wlasnymi recami. Nie chce mi sie juz zdejmowac tylnej przerzutki i manetek, ale gdybym wiedzial ze moze sie to komus przydac to zarejestrowalbym film z manetka srama 9sp i przerzutka 10sp, gdzie widac wyraznie ze nie da sie tego ustawic. Pewnie zaraz znajdzie sie ktos, kto zapyta "A moze ty nie potrafisz?" Ja nie potrafie, chlopaki z mtbr takze nie potrafia, bo zwyczajnie sie nie da... Sam zadawalem podobne pytanie na mtbr jakis czas temu, w odpowiedzi przeczytalem - Can not mix SRAM 9- and 10-speed derailleurs and shifters.The RD geometry in different. For the same amount of cable pull the derailleurs move a different distance. I can confirm that you cannot mix 9spd and 10spd derailleurs and shifters. I have tried it and it does not work. As mentioned, the cable pull ratio is different. I have found that this also affects the front der/shifter - if you're running 2x10 FD then you need the 2spd front shifter, or 3spd shifter for the 3x9/3x10 FD's. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 19 Stycznia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Mc Wolf- podziękować. Ale nurtuje mnie jedna sprawa- napisałeś,że Przerzutka nadal przesuwa sie o tyle ile manetka pociagnie linki więc, teoretyzując, zakładając RD 10 sp do manetek 9 sp , przerzutka będzie realizowala ruch wymuszony przez manetekę. Być może się mylę,ale zmiany geometryczne w RD 10sp są podyktowane wiekszą ostatnią koronką ( najczęściej 36t ). Z tego powodu połaczenie manetek 10 sp z RD 9 sp nie będzie działać. Co Ty na to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McWolf Napisano 19 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Mc Wolf- podziękować. Ale nurtuje mnie jedna sprawa- napisałeś,że więc, teoretyzując, zakładając RD 10 sp do manetek 9 sp , przerzutka będzie realizowala ruch wymuszony przez manetekę. Być może się mylę,ale zmiany geometryczne w RD 10sp są podyktowane wiekszą ostatnią koronką ( najczęściej 36t ). Z tego powodu połaczenie manetek 10 sp z RD 9 sp nie będzie działać. Co Ty na to? Wszystko sie zgadza choc nie w 100% Pominales, a i ja nie wspomnailem o fakcie ze w systemie srama dla 9sp, system, ktory nazywa sie 1:1, faktycznie przesuwa przerzutke o 100% odleglosci, jaka manetka ciegnie linke. Natomiast w systemie srama 10sp nazwa 1:1 nie bez przyczyny zostala zmieniona na Exact Actuation, i nie jest to juz system w 100% 1:1, ale raczej 1:1,2(dokladnie nie wiadomo, jednak dalej przesuwa przezutke o wartosc zblizona do ilosci ciagnietej linki)). Wszystko oczywiscie zostalo tak sprytnie pomyslane bys musial zakupic obie nowe manetki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 19 Stycznia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Nie pocieszyłeś mnie. Aczkolwiek dalej uważam,ze powinno to działać- przerzutka będzie pracowała w zakresie dyktowanym przez manetkę. Czyli wyciągnięcie 1 mm linki przez manetke wymusi przesunięcie przerzutki o 1 mm ( obrazowo pisząc) Z drugiej strony napędy 2x10 i 3x10 pracują w systemie EA , to prawdopodobnie, jako alternatywę dla manetek X0 będzie można stosować manetki Double Tap http://www.rowery-rybczynski.pl/product_info.php/products_id/4564,Manetki-Duble-Tap-na-prosta-kierownice które są tańsze od triggerów X0. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McWolf Napisano 19 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Sluchaj, ja wiem ze jest tu masa osob, ktora uwielbia dyskutowac o sprzecie, ktorego nie mieli w reku/na rowerze, ale ja wczoraj sprawdzalem czy przerzutka 10sp srama bedzie dzialac z 9sp kaseta i 9sp manetkami - nie dziala. O ile da sie ustawic poprawne dzialanie dla najniejszych koronek to u gory kasety juz sie gubi, tak samo odwrotnie, jesli ustawisz taki zestaw by poprawnie dzialaly najwieksze zebatki kasety to gubi sie znow na dole. Nie rozumiem dlaczego jestes tak uparty i nadal uwazasz ze wiesz lepiej od osoby, ktora to juz sprawdzila. Chcialem pomoc i rozwiazac twoje watpliwosci, trudno, widze ze stukalem w klawisze na darmo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 19 Stycznia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Przecież ja nie podważam Twoich informacji i nie twierdzę ,ze na pewno będzie działać. Podkreslałem,że moje dywagacje sa czysto teoretyczne, więc nie za bardzo rozumiem skąd Twoja irytacja. Przede wszystkim dzięki za to- o to chodziło. O ile da sie ustawic poprawne dzialanie dla najniejszych koronek to u gory kasety juz sie gubi, tak samo odwrotnie, jesli ustawisz taki zestaw by poprawnie dzialaly najwieksze zebatki kasety to gubi sie znow na dole. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McWolf Napisano 19 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Luz, luz... Ciezki dzien w pracy i generalnie dzis wszystko mnie irytuje, wiec przepraszam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Przeglądałem wczoraj wspomnianego Bb i stoi w nim,że tylny zmieniacz 10 sp powinien działać z manetkami 9sp poniewaz, w przeciwieństwie do Shimano, ilośc wybieranej linki jest taka sama w obu przypadkach. Ty namacalnie stwierdziłeś ,że jednak nie. Nie chce podważyc tutaj niczyich kompetencji,ale ciekawi mnie,czym sie objawia w praktyce niekompatybilnosc przerzutki 10 sp z manetekami 9 sp? Brak mozliwości ustwienia? Nieprawidłowe indeksowanie? Jak wspomniałem,2x10 chodzi mnie po główce,jednak ze względu na koszty chciałem upgrejda przeprowadzic w kilku etapach począwszy od zmieniarki właśnie. od sierpnia jeżdżę tak, że z tyłu mam X.7 10 spd na manetkach od 9. Działa to rewelacyjnie. Jeszcze tylko korba i przejdę na 10. Tu nie wiem czy Shimano czy Sram. Czas pokaże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 19 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 durnykot Podkreslałem,że moje dywagacje sa czysto teoretyczne, Nie wiem po o brniesz, dostałeś rzeczową , sprawdzoną w praktyce i logicznie wytłumaczoną odpowiedź, że manetka od 10 sp. nie obsłuży kasety 9 sp, więc czemu niby mają służyć teoretyczne dywagacje . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 ale ja wczoraj sprawdzalem czy przerzutka 10sp srama bedzie dzialac z 9sp kaseta i 9sp manetkami - nie dziala. Jak nie wierzysz, przyjedź wsiądź i się przejedź. Jak chcesz to Ci fotki prześlę. Manetki 9sp nie beda poprawnie wspolpracowaly z przerzutkami 10sp - inny uciag linki przod jak i tyl... jeszcze raz mówię, że działa błyskawicznie, pięknie i to na kasecie u mnie 12-36 9spd (HG 61) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McWolf Napisano 19 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 od sierpnia jeżdżę tak, że z tyłu mam X.7 10 spd na manetkach od 9. Działa to rewelacyjnie. Jeszcze tylko korba i przejdę na 10. Tu nie wiem czy Shimano czy Sram. Czas pokaże. A na manetkach X-9 9sp nowa tylna przerzutka X-0 10sp nie dziala poprawnie. Kaseta slx 11-34, sprawdzane na lancuchu xtr 9sp i sram 1091 10sp. Widocznie masz magiczne zdolnosci, dzieki ktorym oszukales srama, ktory kombinowal tak by nie dzialalo, a tobie dziala. Druga opcja jest taka ze X-7 ma inny pulley ratio i dziala ze starymi manetkami, ale w tym wypadku oznaczalo by ze nowe przerzutki X-7 nie beda dzialac z nowymi manetkami X-0 i X-9... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 A na manetkach X-9 9sp nowa tylna przerzutka X-0 10sp nie dziala poprawnie. Kaseta slx 11-34, sprawdzane na lancuchu xtr 9sp i sram 1091 10sp. bo może źle wyregulowałeś. Sram jest kompatybilny. Musi być idealnie wyregulowana. Może coś masz pokrzywione. Zresztą sam zobaczysz. Za pół roku tak będzie jeździć mnóstwo osób, zanim całkowicie przejdzie na 10. Ja mam długi wózek, średni jest tylko do 2x10. Zresztą w najnowszym Magazynie Rowerowym (strona 59) jest potwierdzenie tego, na czym teraz, przejściowo jeżdżę. I odnosi się do wszystkich Sramów (XX,X0,X.9,X.7). trochę Cię rozumiem, bo X.0 10spd to na razie niezły majątek, więc .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McWolf Napisano 19 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 bo może źle wyregulowałeś. Nigdy nie mialem problemow z regulacjami przerzutki, wiec dlaczego teraz mialbym zle wyregulowac? Jak juz opisywalem wczesniej, przy pieknym dzialaniu najmniejszych zebatek kasety, u gory system juz wariowal i odwrotnie... Z reszta dlaczego po zalozeniu kasety 10sp i manetek 10sp, nagle wszystko zaczelo chodzic jak w szwajcarskim zegarku, kiedy zgodnie z tym co piszesz, na kasecie 9sp i manetce 9 sp takze powinno...? Cuda jakies, moze po prostu Polak potrafi, a ja mieszkajacy od kilku lat za granica, jak i koledzy z amerykanskich i angielskich for internetowych nie potrafimy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Nigdy nie mialem problemow z regulacjami przerzutki, wiec dlaczego teraz mialbym zle wyregulowac? Jak juz opisywalem wczesniej, przy pieknym dzialaniu najmniejszych zebatek kasety, u gory system juz wariowal i odwrotnie... Z reszta dlaczego po zalozeniu kasety 10sp i manetek 10sp, nagle wszystko zaczelo chodzic jak w szwajcarskim zegarku, kiedy zgodnie z tym co piszesz, na kasecie 9sp i manetce 9 sp takze powinno...? słuchaj, ja tylko napisałem że powinno, ja napisałem że działa ładnie. Do tego w Magazynie Rowerowym też to napisali. nie wiem, nie widziałem twojego roweru, co robiłeś czego nie. Nic nie sugeruję, ani nie zaprzeczam. To jest forum.... Wiem, też że u innych też działa, na przerzutce X.9spd 10 z manetkami X.9 9spd. Zresztą, parę innych osób także próbowało jakoś Ci pomóc. Jesteś osobą światową , my wieśniaki, a redakcja MR to deb...... daj przykłady forum, linki z amerykańskich i angielskich. ps. strasznie nie lubię jak ktoś takich argumentów używa, powołując się na pochodzenie i gdzie się mieszka. To jest dla mnie słoma z butów. Nikt mnie tak nie wpienił dawno.....Jak jesteś zły że Ci coś nie działa to poszukaj rozwiązania i zamieść tutaj, a nie wyżywaj się.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McWolf Napisano 19 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Jesteś osobą światową , my wieśniaki, a redakcja MR to deb...... daj przykłady forum, linki z amerykańskich i angielskich. ps. strasznie nie lubię jak ktoś takich argumentów używa, powołując się na pochodzenie i gdzie się mieszka. To jest dla mnie słoma z butów. Nikt mnie tak nie wpienił dawno.....Jak jesteś zły że Ci coś nie działa to poszukaj rozwiązania i zamieść tutaj, a nie wyżywaj się.... Co ja poradze na twoje slabe nerwy... Tak, w wolnym czasie poszukam tematow z singletrack, bikeradar i mtbr, gdzie ludzie opisywali dokladnie to samo zjawisko, ktore i ja opisalem. Wlasciwie nawet jesli znajde i wkleje linki, nie wiem czy to cos zmieni, bo w przypadku odmiennego zdania na dany temat reagujesz tylko agresja i obrzydliwym przesadyzmem... BTW, mnie wszystko dziala, jak juz wspomnielem, mam pelny naped 2x10, a stary naped 9sp sprawdzalem w roznych konfiguracjach z nowym 10sp z czystej ciekawosci. Pozdrawiam i spokoju zycze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.