Skocz do zawartości

[Rama] Giant XTC a może inna?

robertbiker

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Przymierzam się do zmiany ramki i stąd moje pytanie. Co sądzicie o Giant XTC 1 2009? myślałem również o Boplight Marathon Sport. proszę was o opinie tych ramek oraz sugestie związane z wyborem innej ramki. Chciałbym żeby ramka była sztywna i lekka ;D

Napisano

Pewnie już czytałeś test, a jeśli nie to:

http://download.bikeboard.pl/pdf/aluminium_xc.pdf

No i po co kupować używaną skoro w tej chwili za 999 masz na aukcji nową ramę rocznik 2010 w rozmiarze L - nic lepszego za te pieniądze nie znajdziesz... i rozmiar pasujący. Niektórzy narzekają ze zmienili geometrie, usunęli monostay itp ale model 2010 jest bardzo lekki ( emka ok 1500 gr.), sztywny i dodatkowo nieźle tłumi nierówności.

Napisano

Jeśli weźmiesz GIANTA to nie licz na gwarancję jeżeli coś by się stało... Wiem to z doświadczenia dwa razy to przerabiałem, są po prostu śmieszni no chyba że coś się zmieniło teraz...

Napisano

Jeśli weźmiesz GIANTA to nie licz na gwarancję jeżeli coś by się stało...

tylko co się może stać z XTCkiem??

mam wielu znajomych jeżdżących na różnych rocznikach. zastosowanie to głównie właśnie ściganie. nikomy nic się z tą ramą nie działo. rower Marcina_her z l-b znacie??

na pewno nie jest oszczędzany ( w granicach rozsądku dla roweru XC ) a rama się nadal trzyma...

co do samego wyboru to moje zdanie jest takie że lepszej aluminiowej ramy do ścigana za rozsądne pieniądze nie znajdziesz :)

Napisano

ja na wcześniejszej ramie jezdziłem z 5 lat i nic jej nie było... ale mam nie miłe wspomnienia po wcześniejszych giantach, zresztą nie jest to tylko moja opinia na temat tej marki. wspomniałem tu tylko o serwisie i ewentualnej wymianie w ramach gwarancji a nie na temat czy jest tańsza rama do ścigania. Osobiście jestem zdania ze z rama nie ma co kombinować żeby była nie wiadomo jak lekka bo nie idzie to w parze ze sztywnością, moim zdaniem można to zrzucić na amorze kołach i osprzęcie, pewnie przy twojej wadze nie ma to takiego znaczenia jak u mnie :P

Napisano

Mam dwóch kumpli co maja ramki xtc. Jeden z nich ma kupowany w całości, drugi składał. Moja opinia nie tylko pochodzi z artykułu, ale z pogadanek z nimi i teog że widziałem te rowerki w akcji :) co do serwisu - nie było potrzeby, bo one są nie do zniszczenia...

Napisano

a bo miał tam być cytat Schwefela...

mając 183cm wzrostu używam Mki. chyba bardziej 17,5 niż 18 cali. w każdym bądż razie L to już za dużo. XTCk jest dość długi. moja Mka to jak 20' Leader Fox bo z tym mogę porównać.

radzę przed zakupem się przymierzyć :thumbsup:

Napisano

No ja też M czyli dokładnie 17,3 :) ( trochę się zdziwiłem jak go już złożyłem że gdzieś prawie cal uciekł ) dlatego L może pasować i na 190 cm skoro czy moich 182 jest zapas na emce. Po dwóch miesiącach w śniegu i błoto-śniegu - za te pieniądze nic lepszego i lżejszego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...