Skocz do zawartości

[Rower] uniwersalny na daleka podroz

alex90023

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam zamiar rowerem przejechac troche europy i pytanie jaki rower bo na pewno kolazowka nie bedzie idealna bo niechce sie ograniczac tylko do asfaltu i niechce przeciez skakac na tym rowerze po gorach nie bede tylko pojechac powiedzmy do Hiszpani i na pewno znajdzie sie droga szutrowa, wyboista, lesna i bardzo wyboista. Jaki rower sie nada dodam zeby byl bardzo bardzo lekki.

Z gory dziekuje za pomoc.

Napisano

Porozglądałbym się na Twoim miejscu za jakimś Crossem - coś pomiędzy szosą a MTB - koła 28" + delikatny bieżniczek na oponach pozwalający na jazdę właśnie szutrami czy lasem, rama pozwalająca na uwieszenie sakw, etc. Nie mylić z trekkingiem, crossy są bardziej "usportowione".

Powiedz jaką kwotą dokładnie na rower dysponujesz, ile na wyposażenie (sakwy, etc, chyba że masz), na jak długo jedziesz, jaki przebieg planujesz, jaki jesteś wysoki i ile ważysz?

Podaj to wszystko, poszukamy czegoś :)

Napisano

to tak kwota na rower ok. 3500 zl sakwy juz sobie zalatwilem

wzrost: 179 waga: 59 kg przebieg, ktory pokonam okolo 7000 km czas niewiadomo, nieograniczony i dodam, ze zalezy mi na predkosci

Napisano

Ze sakwami prędkość zależy już tylko od Twoich nóg. Powiedz nam, masz jakiś bagażnik na te sakwy, będziesz używać tzw. lowridera?

Moje propozycje:

Merida nr. I - Tutaj nie obawiałbym się o nic, poza piastami - w końcu to tylko deore, ale w końcu nie będziesz skakać :) Za ~2.3k zł kupujesz i ew. za resztę modernizujesz go o lepsze koła, bo napęd spokojnie da radę - mieszanka slx/deore xt jest z powodzeniem stosowana w xc/maraton a to o czymś świadczy :) 7k km spokojnie wytrzyma przy odpowiednim dbaniu - czyli uwaga na piasek w łańcuchu i smarować :) i da radę spokojnie.

Merida nr. II - Dobre hamulce, są naprawdę silne, o ile nikt mądry im obręczy nie zapaskudzi, ale to jak w każdych szczękowych hebelkach ;) Gorszy wideł z przodu co prawda, ale rower kosztuje ~3.4k zł. Działać to to będzie, nie tak jak w pierwszej meridzie co prawda, ale nie rozleci się, o ile nie przywalisz w górach na zjeździe o drzewo przy prędkości światła :) No, ale takie rzeczy to wytrzymują Boxxery, ósemki i mój XCR( :teehee: ), ale to nie do turystyki :) Za 3.5k zł otrzymujesz lepszy napęd - więcej xt masz, szczególnie manetki.

Focus - tutaj może być problem ze sakwami, bo są tarcze..

Pomyśl jeszcze czy interesowałaby Cię przekładnia planetarna?

Napisano

Ten Author jest też dość ciekawy :)

Generalnie chodzi mi po głowie jeszcze zaproponować Ci kupno taniej np. Meridy na podstawowym osprzęcie, ale dobrej ramce, po czym osprzęt sprzedać i złożyć coś na przekładni planetarnej (np. Shimano Alfine, Sram S7), kołach na piastach pokroju XT/XTR (tak wiem, drogo, ale trwale) tudzież coś na maszynach, do tego niecieniowane szprychy (albo i cieniowane? Zależy jak bardzo na wadze zależy). Napęd, poza planetarką, to korby albo nowe LX albo coś z mtb, ale z 48T - SLX + suport na łożysku ceramicznym, przy czym nie wiem jak z trwałością (a może za bardzo się zagalopowałem z ceramiką?). Amorek... hmm.. albo stalowy wideł, albo coś na wiaterek od np. Marzocchi, albo coś od 29er'ów zaadaptować (Tora 29er da radę spokojnie, ale to klocek i nie doczepisz tam lowridera, ale jest trwała i da się ją w warunkach polowych w razie czego przeserwisować).

Przemyśl wszystkie opcje :)

Napisano

jak na razie odpowiada mi merida i mam pare pytan czy te kola mozna sciagnoc recznie w sensie pociagnac dzwignie, czy musze brac klucze, i kolejne pytanie czy to siodelko bedzie wygoden czy zaopatrzyc sie odrazu w jakies sensowne siodelko ? bede jechal bez lowridera

Napisano

Koła zdejmuje się bez kluza, są na takich zaciskach.

Siodełko lepiej od razu wymienić na inne, polecam Brooks'y

a co do kół to:

Obręcze Mavix A719

Szprychy Dt Swiss Champion

Piasty Shimano LX lub Novatec na 2 maszynach

Jak będziesz podróżował tylko z tylnymi sakwami to przedniego koła nie musisz wymieniać.

Napisano

Dokładnie, podstawa to dobre koła koniecznie z 36 szprychami - wymienione wyżej Mavic A719 są bardzo dobre.

Do tego dobre opony np. Schwalbe Marathon Extreme lub XR.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...