kolbix1993 Napisano 17 Stycznia 2011 Napisano 17 Stycznia 2011 Witam, Dziś myjąc rower z grubej warstwy błota po niedzielnej przejażdżce, zauważyłem na amortyzatorze dziwne głębokie pęknięcie, z którego dmucha lekko powietrze przy pracy widelca. Jest to Rock Shox Dart 3 w Krossie lvl A6 2009, z przebiegiem ok. 4,5 tys. km, nie serwisowany. Zastsanawiam się od czego mogło powstać takie pęknięcie, i czy można je w ogóle naprawić, ale coś mi się wydaje, że raczej nie i trzeba będzie kupić chyba nowy. Od dłuższego czasu właśnie się zastanawiałem nad kupnem nowego widelca i zastanawiam się co wybrać. Najbardziej jestem za RS Rebą. Co wy o tym myślicie? a może macie dobre doświadczenie z jakimś innym widelcem, którego watro by było polecić. Z góry dzięki wszystkim za odpowiedzi. P.S.: Zamieszczam także kilka zdjęć tego pęknięcia: http://picasaweb.google.com/kolbix1993/DropBox?authkey=Gv1sRgCN6ugongr8-2aQ#
Fenthin Napisano 17 Stycznia 2011 Napisano 17 Stycznia 2011 Pęknięcie jak pęknięcie. Przyczyn może być mnóstwo. Dart ma chyba golenie magnezowe, więc wymiana sprowadza się jedynie do wymiany całego dołu. Jaki masz budżet na ten nowy widelec i ile ważysz?
Rybka33 Napisano 17 Stycznia 2011 Napisano 17 Stycznia 2011 Nie da się tego naprawić... Wygląda to tak, jakby pękło od hamulca, ale pierwszy raz się spotykam z czymś takim w Darcie, może kwestia tego, że nigdy nie szukałem takich rewelacji Reba jest dobrym wyborem, ale on należy do Ciebie, różnym ludziom "podchodzą" różne amortyzatory, mi się Reba podobała
MonoVan Napisano 17 Stycznia 2011 Napisano 17 Stycznia 2011 Reba będzie super tylko musisz ją dobrze ustawić co nie jest takie łatwe powiedz w jakich warunkach jeździsz
kolbix1993 Napisano 17 Stycznia 2011 Autor Napisano 17 Stycznia 2011 Właściwie to zacząłem jeździć ok 2lata temu, czasami wystartuje w jakich zawodach XC, czściej będą to maratony (szczególnie w tym sezonie planuję) dużo po lesie, większe góry Beskidu Małego i Śląskiego (np. Magurka, Skrzyczne) a także sporo po drogach szutrowych i asfalcie, zależy mi też częściowo na zbiciu masy, ale to jest najmniej ważne mam 172cm, około ważę 53-55kg a budżet to nie wiem, taki super max to bedzie do 900-1000zł czy przyczyną tego pęknięcia może być jazda na mrozie?
jasskulainen Napisano 17 Stycznia 2011 Napisano 17 Stycznia 2011 bardzo dziwne ze przy twojej wadze dart sie poddal nie miales jakiegos dzwona ?
olomaster Napisano 17 Stycznia 2011 Napisano 17 Stycznia 2011 a czy przypadkiem nie masz tarczy 185 mm przy maxymalnej 160 dla darta ?
Mod Team Puklus Napisano 17 Stycznia 2011 Mod Team Napisano 17 Stycznia 2011 Jak dla mnie to nie wyglada jak pekniecie od hamulca bo zgodnie z fizyką itd, zaczelo by pękać z przodu a nie od strony zacisku, chyba ze by sie jeździło do tłu A takie pekniecie hmm moze wada materiałowa, moze jeden za mocny skok czy cos no cieżko wyczuć.
kolbix1993 Napisano 17 Stycznia 2011 Autor Napisano 17 Stycznia 2011 olomaster ma chyba rację, ale nie wiem czy to może być właśnie od tego, że mam 185mm.
cynamon Napisano 17 Stycznia 2011 Napisano 17 Stycznia 2011 Pęknięcie jest w okolicy dolnego pierścienia ślizgowego. Wątpię, żeby pękło od hamulca, a jeżeli tak, to na pewno był też inny powód, np jakaś wada fabryczna.
Sonix Napisano 18 Stycznia 2011 Napisano 18 Stycznia 2011 Reba będzie super tylko musisz ją dobrze ustawić co nie jest takie łatwe Witam. A kto Ci takich głupot naopowiadał że nie jest łatwe? Posiadam rebę i nie ma nic trudnego w jej ustawieniu jedyne co jest potrzebne to troszeczkę cierpliwości.
kolbix1993 Napisano 19 Stycznia 2011 Autor Napisano 19 Stycznia 2011 co myślicie o ofercie Reby na tej stronie? : http://e-rower.pl/amortyzator-reba-dual-poplock-p-3505.html
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.