Skocz do zawartości

[Amortyzator-przód] RS Dart 3 - Dziwne pęknięcie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Dziś myjąc rower z grubej warstwy błota po niedzielnej przejażdżce, zauważyłem na amortyzatorze dziwne głębokie pęknięcie, z którego dmucha lekko powietrze przy pracy widelca.

Jest to Rock Shox Dart 3 w Krossie lvl A6 2009, z przebiegiem ok. 4,5 tys. km, nie serwisowany.

Zastsanawiam się od czego mogło powstać takie pęknięcie, i czy można je w ogóle naprawić,

ale coś mi się wydaje, że raczej nie i trzeba będzie kupić chyba nowy.

Od dłuższego czasu właśnie się zastanawiałem nad kupnem nowego widelca i zastanawiam się co wybrać. Najbardziej jestem za RS Rebą.

Co wy o tym myślicie?

a może macie dobre doświadczenie z jakimś innym widelcem, którego watro by było polecić.

Z góry dzięki wszystkim za odpowiedzi.

P.S.: Zamieszczam także kilka zdjęć tego pęknięcia: http://picasaweb.google.com/kolbix1993/DropBox?authkey=Gv1sRgCN6ugongr8-2aQ#

Napisano

Pęknięcie jak pęknięcie. Przyczyn może być mnóstwo. Dart ma chyba golenie magnezowe, więc wymiana sprowadza się jedynie do wymiany całego dołu.

Jaki masz budżet na ten nowy widelec i ile ważysz?

Napisano

Nie da się tego naprawić...

Wygląda to tak, jakby pękło od hamulca, ale pierwszy raz się spotykam z czymś takim w Darcie, może kwestia tego, że nigdy nie szukałem takich rewelacji :)

Reba jest dobrym wyborem, ale on należy do Ciebie, różnym ludziom "podchodzą" różne amortyzatory, mi się Reba podobała :)

Napisano

Właściwie to zacząłem jeździć ok 2lata temu, czasami wystartuje w jakich zawodach XC, czściej będą to maratony (szczególnie w tym sezonie planuję)

dużo po lesie, większe góry Beskidu Małego i Śląskiego (np. Magurka, Skrzyczne) a także sporo po drogach szutrowych i asfalcie,

zależy mi też częściowo na zbiciu masy, ale to jest najmniej ważne

mam 172cm, około ważę 53-55kg

a budżet to nie wiem, taki super max to bedzie do 900-1000zł

czy przyczyną tego pęknięcia może być jazda na mrozie?

• Mod Team
Napisano

Jak dla mnie to nie wyglada jak pekniecie od hamulca bo zgodnie z fizyką itd, zaczelo by pękać z przodu a nie od strony zacisku, chyba ze by sie jeździło do tłu :P

A takie pekniecie hmm moze wada materiałowa, moze jeden za mocny skok czy cos no cieżko wyczuć.

Napisano

Pęknięcie jest w okolicy dolnego pierścienia ślizgowego. Wątpię, żeby pękło od hamulca, a jeżeli tak, to na pewno był też inny powód, np jakaś wada fabryczna.

Napisano

Reba będzie super tylko musisz ją dobrze ustawić co nie jest takie łatwe

Witam.

A kto Ci takich głupot naopowiadał że nie jest łatwe? Posiadam rebę i nie ma nic trudnego w jej ustawieniu jedyne co jest potrzebne to troszeczkę cierpliwości.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...