Vojtech Napisano 17 Stycznia 2011 Napisano 17 Stycznia 2011 Witam Proszę wszystkich o pomoc który z tych 2-óch rowerów poniżej wybrac i dlaczego??,albo może jakies inne propozycje?? http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/roam.xr.2/7716/45238/ http://www.aktywnelato.pl/lato/?dzial=sprzet&co=kolekcje_rowery&id_grupy=194&id_modelu=331 Rowery są w przedziale cenowym który,mnie akurat interesuje.Mam 195cm wz i waże 80 kg Pozdrawiam
Sagitt77 Napisano 18 Stycznia 2011 Napisano 18 Stycznia 2011 Z tych dwóch lepszy jest Author - ma lepszy amortyzator, choć chyba gorsze hamulce. Ja proponowałbym Ci http://allegro.pl/kross-level-a8-2009-shimano-xt-tora-sl-wyprzedaz-i1398431058.html Za tą cenę nie znajdziesz nic lepszego.
Vojtech Napisano 18 Stycznia 2011 Autor Napisano 18 Stycznia 2011 Z tych dwóch lepszy jest Author - ma lepszy amortyzator, choć chyba gorsze hamulce. Ja proponowałbym Ci http://allegro.pl/kross-level-a8-2009-shimano-xt-tora-sl-wyprzedaz-i1398431058.html Za tą cenę nie znajdziesz nic lepszego. Interesuje mnie rowerek do codziennego użytku i pokonywania dłuższych dystansów. Mieszkam na wsi i będe poruszał się po drogach asfaltowych i szutrowych , do wydania mam 3500zł,myślę że w tej cenie można już kupić coś dobrego z dobrym osprzętem?? nie chce kupować czegoś takiego,czego potem miałbym żałować i z czego nie będę zadowolony.Czekam na wasze propozycje i rady Pozdrawiam
pawloscian Napisano 18 Stycznia 2011 Napisano 18 Stycznia 2011 Cześć.. Wydaje mi sie, że nie masz potrzeby kupowania roweru do xc (czyli ten Author lub Kross). Do takiego użytku lepszy byłby ten Giant - bo to rower crossowy. Osprzęt ma dobry. Z tych wszystkich co sie tu pojawiły - to ja bym tak zdecydował. Ale decyzja jest Twoja
Vojtech Napisano 18 Stycznia 2011 Autor Napisano 18 Stycznia 2011 Cześć.. Wydaje mi sie, że nie masz potrzeby kupowania roweru do xc (czyli ten Author lub Kross). Do takiego użytku lepszy byłby ten Giant - bo to rower crossowy. Osprzęt ma dobry. Z tych wszystkich co sie tu pojawiły - to ja bym tak zdecydował. Ale decyzja jest Twoja Chyba jednak zdecyduje się na tego Authora Obdzwoniłem wszystkie sklepy w okolicy i pytałem konkretnie o te 2 rowery i każdy sprzedawca polecał mi tego Authora,a żeby mieć rowerek crossowy wystarczy tylko oponki zmienic
afly Napisano 18 Stycznia 2011 Napisano 18 Stycznia 2011 ...a żeby mieć rowerek crossowy wystarczy tylko oponki zmienic Mylisz się, rower Crossowy to głównie koła 28" a nie jak w MTB 26", nawet jak założysz oponki 1,00" (miałem takie) to nigdy nie będzie to samo, inna geometria nawet ramy.
Vojtech Napisano 18 Stycznia 2011 Autor Napisano 18 Stycznia 2011 Mylisz się, rower Crossowy to głównie koła 28" a nie jak w MTB 26", nawet jak założysz oponki 1,00" (miałem takie) to nigdy nie będzie to samo, inna geometria nawet ramy. Więc mam rozumieć ze proponujesz mi Gianta tak??
afly Napisano 18 Stycznia 2011 Napisano 18 Stycznia 2011 Więc mam rozumieć ze proponujesz mi Gianta tak?? Patrząc na zastosowanie o którym napisałes, celowałbym w rower typu Cross, z tych co podałes jest to Giant, innych modeli nie jestem w stanie zaproponować, ponieważ ostatnio nie mam czasu aby zainteresować się obecnym rynkiem, i wiedziec co w jakim przedziale cenowym jest opłacalne. Według mnie MTB powinienneś odrzucić.
Mod Team durnykot Napisano 18 Stycznia 2011 Mod Team Napisano 18 Stycznia 2011 Dlaczego miałby zrezygnować z MTB? Czy posiadanie MTB wymusza na właścicielu poruszanie się po określonym terenie? Poza tym mieszkając na wsi zdecydowanie opowiadam się za rowerem MTB choćby ze względu na uniwersalność , a mając na względzie dobroczynne działanie opon traktorów na drogi polne stawia sens crossa pod znakiem zapytania. Założenie opon typu 1" nie zrobi z MTB roweru crossowego ,ale zdecydowanie ułatwi poruszanie się po asfaltach. Tutaj Author w lepszej cenie http://e-rower.pl/instinct-2010-p-3566.html Z drugiej strony patrząc na osprzęt Gianta zastanawiam się skąd taka cena. Za markę?
Vojtech Napisano 18 Stycznia 2011 Autor Napisano 18 Stycznia 2011 Patrząc na zastosowanie o którym napisałes, celowałbym w rower typu Cross, z tych co podałes jest to Giant, innych modeli nie jestem w stanie zaproponować, ponieważ ostatnio nie mam czasu aby zainteresować się obecnym rynkiem, i wiedziec co w jakim przedziale cenowym jest opłacalne. Według mnie MTB powinienneś odrzucić. A jeżeli chodzi o osprzęt którym dysponuje Giant Roam Xr2 to dobry osprzęt??No i teraz mam dylemat,który rower wybrać Przymierzałem się do tego Authora i jutro mam przymiarkę,ale teraz to już sam nie wiem co wybrać Jakieś konkretne propozycje??
afly Napisano 18 Stycznia 2011 Napisano 18 Stycznia 2011 .... Mieszkam na wsi i będe poruszał się po drogach asfaltowych i szutrowych ... Ja osobiście już wsi nie kojarze z fatalnym stanem infrastruktury, przez te wsie co przejeżdzam, to drogi asflatowe mają w lepszym lub gorszym stanie, oczywiscie są polne/leśne, ale takie wspomniane nie były. MTB nie wymusza poruszania się po określonym terenie, ale wiem że dłuższe dystanse lepiej pokonać Cross`em po drodze asfaltowej/szutrowej niż na MTB - durnykot wyraziłem tylko swoje zdanie w tym temacie, MTB jest rowerem w pewnym sensie uniwerslanym, ale tutaj jego przewagi nie widzę.
Vojtech Napisano 18 Stycznia 2011 Autor Napisano 18 Stycznia 2011 Dlaczego miałby zrezygnować z MTB? Czy posiadanie MTB wymusza na właścicielu poruszanie się po określonym terenie? Poza tym mieszkając na wsi zdecydowanie opowiadam się za rowerem MTB choćby ze względu na uniwersalność , a mając na względzie dobroczynne działanie opon traktorów na drogi polne stawia sens crossa pod znakiem zapytania. Założenie opon typu 1" nie zrobi z MTB roweru crossowego ,ale zdecydowanie ułatwi poruszanie się po asfaltach. Tutaj Author w lepszej cenie http://e-rower.pl/instinct-2010-p-3566.html Z drugiej strony patrząc na osprzęt Gianta zastanawiam się skąd taka cena. Za markę? podana cena jest cena już po obniżce,bo ten Author jest "już" rocznym rowerkiem taka sama cene na poczatek zaproponowali mi w sklepie a Giant to model z 2011 r. Jest 2:1 dla Gianta muszę podjąć decyzje jeszcze dzisiaj ,bo jutro przymierzam się do kupna rowerku Czekam na wasze propozycje i porady
Mod Team durnykot Napisano 18 Stycznia 2011 Mod Team Napisano 18 Stycznia 2011 Krótka analiza osprzętu Giant vs Author: Amortyzator W Giant amorek sprężynowy o skoku 63 mm - w praktyce ten skok nie wiele wniesie do komfortu, szczególnie poza asfaltem. Author ma amorek powietrzny ( łatwość dopasowania charakterystyki pod wagę rowerzysty), który na pewno poprawi komfort podróżowania po drogach szutrowych ( które raczej równe nie są).Plus dla Authora Manetki W Giant Deore- czyli przeciętnie, Author ma SRAM X7 - półka wyżej niż Deore. Oddzielną kwestią jest ergonomia manetek.Plus dla Authora Przerzutka przednia Jak Wyżej.Plus dla Authora Przerzutka tylna Znowu Author ma osprzęt o klasę wyżej niż Giant. Plus dla Authora Kaseta. Remis. Korba Giant ma nieco przestarzałą konstrukcję na Octalink. Author ma korbę z zewnętrznymi łożyskami. W tym punkcie pojawia się także różnica wynikająca z przeznaczenia roweru- Giant ma korbę typowo crossową (48/36/26) która ułatwi osiąganie większych prędkości . Hamulce. Teoretycznie remis, aczkolwiek niektórzy narzekają na hamulce Hayesa. Koła Pomijając rozmiar Giant ma kiepskie koła na ciężkich, słabo uszczelnionych piastach z łożyskami regulowanymi. Author ma dobrze uszczelnione piasty na łożyskach maszynowych. Plus dla Authora. Pod względem osprzętu Author wygrywa zdecydowanie. Mimo wszystko nie widzę w Giant nic co usprawiedliwia cenę. Jako kolejny argument przeciwko Giant http://www.bike-center.pl/index.php?p4256,cube-cross-white-n-grey-2010 zdecydowanie lepszy osprzęt. Alfy, bardzo szanuję Twoją opinię- nie neguję jej, jedynie wypowiadam swoją kontr opinię jako mieszkaniec wsi właśnie. Vojtech, a czym różni się wersja 20100 od 2011? Z ciekawości pytam.
Sandacz Napisano 18 Stycznia 2011 Napisano 18 Stycznia 2011 i jeszcze drobne kwestie: - czy rower będzie wykorzystywany bez względu na pogodę, a więc możliwość montażu efektywnych błotników - czy będą wypady wielodniowe, czyli bezproblemowy montaż solidnego bagażnika (sakwy)
Vojtech Napisano 18 Stycznia 2011 Autor Napisano 18 Stycznia 2011 Krótka analiza osprzętu Giant vs Author: Amortyzator W Giant amorek sprężynowy o skoku 63 mm - w praktyce ten skok nie wiele wniesie do komfortu, szczególnie poza asfaltem. Author ma amorek powietrzny ( łatwość dopasowania charakterystyki pod wagę rowerzysty), który na pewno poprawi komfort podróżowania po drogach szutrowych ( które raczej równe nie są).Plus dla Authora Manetki W Giant Deore- czyli przeciętnie, Author ma SRAM X7 - półka wyżej niż Deore. Oddzielną kwestią jest ergonomia manetek.Plus dla Authora Przerzutka przednia Jak Wyżej.Plus dla Authora Przerzutka tylna Znowu Author ma osprzęt o klasę wyżej niż Giant. Plus dla Authora Kaseta. Remis. Korba Giant ma nieco przestarzałą konstrukcję na Octalink. Author ma korbę z zewnętrznymi łożyskami. W tym punkcie pojawia się także różnica wynikająca z przeznaczenia roweru- Giant ma korbę typowo crossową (48/36/26) która ułatwi osiąganie większych prędkości . Hamulce. Teoretycznie remis, aczkolwiek niektórzy narzekają na hamulce Hayesa. Koła Pomijając rozmiar Giant ma kiepskie koła na ciężkich, słabo uszczelnionych piastach z łożyskami regulowanymi. Author ma dobrze uszczelnione piasty na łożyskach maszynowych. Plus dla Authora. Pod względem osprzętu Author wygrywa zdecydowanie. Mimo wszystko nie widzę w Giant nic co usprawiedliwia cenę. Jako kolejny argument przeciwko Giant http://www.bike-center.pl/index.php?p4256,cube-cross-white-n-grey-2010 zdecydowanie lepszy osprzęt. Alfy, bardzo szanuję Twoją opinię- nie neguję jej, jedynie wypowiadam swoją kontr opinię jako mieszkaniec wsi właśnie. Vojtech, a czym różni się wersja 20100 od 2011? Z ciekawości pytam. Durny kocie cenna i osprzętem wersja z 2011 kosztuje 3699zł http://www.velo.com.pl/rowery/?id=529 i jeszcze drobne kwestie: - czy rower będzie wykorzystywany bez względu na pogodę, a więc możliwość montażu efektywnych błotników - czy będą wypady wielodniowe, czyli bezproblemowy montaż solidnego bagażnika (sakwy) rowerek będzie wykorzystywany przy sprzyjających warunkach pogodowych ,ale pogody nie da się przewidzieć ,wiec może jakiś deszczyk mnie zaskoczy kilku dniowe wypady póki co nie wchodzą w grę
Mod Team durnykot Napisano 18 Stycznia 2011 Mod Team Napisano 18 Stycznia 2011 No tak. Faktycznie. To stawiam pytanie: Czy warto dopłacać 400 pln za jeden bieg więcej i gorsze hamulce ? Poza tym wg Velo model 2010 jest z urzędu wyposażony w pedały SPD ( SH 520 ) , no i jest całe 200 gram lżejszy. Malowanie modelu 2011 jest .... nieładne.
Vojtech Napisano 18 Stycznia 2011 Autor Napisano 18 Stycznia 2011 No tak. Faktycznie. To stawiam pytanie: Czy warto dopłacać 400 pln za jeden bieg więcej i gorsze hamulce ? Poza tym wg Velo model 2010 jest z urzędu wyposażony w pedały SPD ( SH 520 ) , no i jest całe 200 gram lżejszy. Malowanie modelu 2011 jest .... nieładne. Durny kocie zgadzam się z Tobą malowanie modelu 2011 jest nieładne
Vojtech Napisano 19 Stycznia 2011 Autor Napisano 19 Stycznia 2011 Decyzja podjęta wybieram Authora dziś mam przymiarkę i pewnie zabiorę rowerek ze sobą Dziękuje wszystkim za pomoc i cenne uwagi Temat uważam za zamknięty Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.