Skocz do zawartości

[Rower] Który z tych 2 rowerów poniżej wybrac i dlaczego?

Vojtech

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Z tych dwóch lepszy jest Author - ma lepszy amortyzator, choć chyba gorsze hamulce. Ja proponowałbym Ci http://allegro.pl/kross-level-a8-2009-shimano-xt-tora-sl-wyprzedaz-i1398431058.html

Za tą cenę nie znajdziesz nic lepszego.

Interesuje mnie rowerek do codziennego użytku i pokonywania dłuższych dystansów. Mieszkam na wsi i będe poruszał się po drogach asfaltowych i szutrowych :), do wydania mam 3500zł,myślę że w tej cenie można już kupić coś dobrego z dobrym osprzętem?? :icon_question: nie chce kupować czegoś takiego,czego potem miałbym żałować i z czego nie będę zadowolony.Czekam na wasze propozycje i rady ^_^ Pozdrawiam ;)

Napisano

Cześć.. Wydaje mi sie, że nie masz potrzeby kupowania roweru do xc (czyli ten Author lub Kross). Do takiego użytku lepszy byłby ten Giant - bo to rower crossowy. Osprzęt ma dobry. Z tych wszystkich co sie tu pojawiły - to ja bym tak zdecydował. Ale decyzja jest Twoja :)

Napisano

Cześć.. Wydaje mi sie, że nie masz potrzeby kupowania roweru do xc (czyli ten Author lub Kross). Do takiego użytku lepszy byłby ten Giant - bo to rower crossowy. Osprzęt ma dobry. Z tych wszystkich co sie tu pojawiły - to ja bym tak zdecydował. Ale decyzja jest Twoja :)

Chyba jednak zdecyduje się na tego Authora ^_^ Obdzwoniłem wszystkie sklepy w okolicy i pytałem konkretnie o te 2 rowery i każdy sprzedawca polecał mi tego Authora,a żeby mieć rowerek crossowy wystarczy tylko oponki zmienic ^_^

Napisano

...a żeby mieć rowerek crossowy wystarczy tylko oponki zmienic ^_^

Mylisz się, rower Crossowy to głównie koła 28" a nie jak w MTB 26", nawet jak założysz oponki 1,00" (miałem takie) to nigdy nie będzie to samo, inna geometria nawet ramy.

Napisano

Mylisz się, rower Crossowy to głównie koła 28" a nie jak w MTB 26", nawet jak założysz oponki 1,00" (miałem takie) to nigdy nie będzie to samo, inna geometria nawet ramy.

Więc mam rozumieć ze proponujesz mi Gianta tak?? :icon_question:

Napisano

Więc mam rozumieć ze proponujesz mi Gianta tak?? :icon_question:

Patrząc na zastosowanie o którym napisałes, celowałbym w rower typu Cross, z tych co podałes jest to Giant, innych modeli nie jestem w stanie zaproponować, ponieważ ostatnio nie mam czasu aby zainteresować się obecnym rynkiem, i wiedziec co w jakim przedziale cenowym jest opłacalne. Według mnie MTB powinienneś odrzucić.

• Mod Team
Napisano

Dlaczego miałby zrezygnować z MTB? Czy posiadanie MTB wymusza na właścicielu poruszanie się po określonym terenie?

Poza tym mieszkając na wsi zdecydowanie opowiadam się za rowerem MTB choćby ze względu na uniwersalność , a mając na względzie dobroczynne działanie opon traktorów na drogi polne stawia sens crossa pod znakiem zapytania. Założenie opon typu 1" nie zrobi z MTB roweru crossowego ,ale zdecydowanie ułatwi poruszanie się po asfaltach.

Tutaj Author w lepszej cenie

http://e-rower.pl/instinct-2010-p-3566.html

Z drugiej strony patrząc na osprzęt Gianta zastanawiam się skąd taka cena. Za markę?

Napisano

Patrząc na zastosowanie o którym napisałes, celowałbym w rower typu Cross, z tych co podałes jest to Giant, innych modeli nie jestem w stanie zaproponować, ponieważ ostatnio nie mam czasu aby zainteresować się obecnym rynkiem, i wiedziec co w jakim przedziale cenowym jest opłacalne. Według mnie MTB powinienneś odrzucić.

A jeżeli chodzi o osprzęt którym dysponuje Giant Roam Xr2 to dobry osprzęt??No i teraz mam dylemat,który rower wybrać <_< Przymierzałem się do tego Authora i jutro mam przymiarkę,ale teraz to już sam nie wiem co wybrać :o Jakieś konkretne propozycje??

Napisano

.... Mieszkam na wsi i będe poruszał się po drogach asfaltowych i szutrowych :)...

Ja osobiście już wsi nie kojarze z fatalnym stanem infrastruktury, przez te wsie co przejeżdzam, to drogi asflatowe mają w lepszym lub gorszym stanie, oczywiscie są polne/leśne, ale takie wspomniane nie były. MTB nie wymusza poruszania się po określonym terenie, ale wiem że dłuższe dystanse lepiej pokonać Cross`em po drodze asfaltowej/szutrowej niż na MTB - durnykot wyraziłem tylko swoje zdanie w tym temacie, MTB jest rowerem w pewnym sensie uniwerslanym, ale tutaj jego przewagi nie widzę.

Napisano

Dlaczego miałby zrezygnować z MTB? Czy posiadanie MTB wymusza na właścicielu poruszanie się po określonym terenie?

Poza tym mieszkając na wsi zdecydowanie opowiadam się za rowerem MTB choćby ze względu na uniwersalność , a mając na względzie dobroczynne działanie opon traktorów na drogi polne stawia sens crossa pod znakiem zapytania. Założenie opon typu 1" nie zrobi z MTB roweru crossowego ,ale zdecydowanie ułatwi poruszanie się po asfaltach.

Tutaj Author w lepszej cenie

http://e-rower.pl/instinct-2010-p-3566.html

Z drugiej strony patrząc na osprzęt Gianta zastanawiam się skąd taka cena. Za markę?

podana cena jest cena już po obniżce,bo ten Author jest "już" rocznym rowerkiem :thumbsup: taka sama cene na poczatek zaproponowali mi w sklepie :thumbsup: a Giant to model z 2011 r. Jest 2:1 dla Gianta B) muszę podjąć decyzje jeszcze dzisiaj :whistling: ,bo jutro przymierzam się do kupna rowerku :icon_cool: Czekam na wasze propozycje i porady ;)

• Mod Team
Napisano

Krótka analiza osprzętu

Giant vs Author:

Amortyzator

W Giant amorek sprężynowy o skoku 63 mm - w praktyce ten skok nie wiele wniesie do komfortu, szczególnie poza asfaltem. Author ma amorek powietrzny ( łatwość dopasowania charakterystyki pod wagę rowerzysty), który na pewno poprawi komfort podróżowania po drogach szutrowych ( które raczej równe nie są).Plus dla Authora

Manetki

W Giant Deore- czyli przeciętnie, Author ma SRAM X7 - półka wyżej niż Deore. Oddzielną kwestią jest ergonomia manetek.Plus dla Authora

Przerzutka przednia

Jak Wyżej.Plus dla Authora

Przerzutka tylna

Znowu Author ma osprzęt o klasę wyżej niż Giant. Plus dla Authora

Kaseta.

Remis.

Korba

Giant ma nieco przestarzałą konstrukcję na Octalink. Author ma korbę z zewnętrznymi łożyskami. W tym punkcie pojawia się także różnica wynikająca z przeznaczenia roweru- Giant ma korbę typowo crossową (48/36/26) która ułatwi osiąganie większych prędkości .

Hamulce.

Teoretycznie remis, aczkolwiek niektórzy narzekają na hamulce Hayesa.

Koła

Pomijając rozmiar Giant ma kiepskie koła na ciężkich, słabo uszczelnionych piastach z łożyskami regulowanymi. Author ma dobrze uszczelnione piasty na łożyskach maszynowych. Plus dla Authora.

Pod względem osprzętu Author wygrywa zdecydowanie.

Mimo wszystko nie widzę w Giant nic co usprawiedliwia cenę.

Jako kolejny argument przeciwko Giant

http://www.bike-center.pl/index.php?p4256,cube-cross-white-n-grey-2010

zdecydowanie lepszy osprzęt.

Alfy, bardzo szanuję Twoją opinię- nie neguję jej, jedynie wypowiadam swoją kontr opinię jako mieszkaniec wsi właśnie.

Vojtech, a czym różni się wersja 20100 od 2011? Z ciekawości pytam.

Napisano

i jeszcze drobne kwestie:

- czy rower będzie wykorzystywany bez względu na pogodę, a więc możliwość montażu efektywnych błotników

- czy będą wypady wielodniowe, czyli bezproblemowy montaż solidnego bagażnika (sakwy)

Napisano

Krótka analiza osprzętu

Giant vs Author:

Amortyzator

W Giant amorek sprężynowy o skoku 63 mm - w praktyce ten skok nie wiele wniesie do komfortu, szczególnie poza asfaltem. Author ma amorek powietrzny ( łatwość dopasowania charakterystyki pod wagę rowerzysty), który na pewno poprawi komfort podróżowania po drogach szutrowych ( które raczej równe nie są).Plus dla Authora

Manetki

W Giant Deore- czyli przeciętnie, Author ma SRAM X7 - półka wyżej niż Deore. Oddzielną kwestią jest ergonomia manetek.Plus dla Authora

Przerzutka przednia

Jak Wyżej.Plus dla Authora

Przerzutka tylna

Znowu Author ma osprzęt o klasę wyżej niż Giant. Plus dla Authora

Kaseta.

Remis.

Korba

Giant ma nieco przestarzałą konstrukcję na Octalink. Author ma korbę z zewnętrznymi łożyskami. W tym punkcie pojawia się także różnica wynikająca z przeznaczenia roweru- Giant ma korbę typowo crossową (48/36/26) która ułatwi osiąganie większych prędkości .

Hamulce.

Teoretycznie remis, aczkolwiek niektórzy narzekają na hamulce Hayesa.

Koła

Pomijając rozmiar Giant ma kiepskie koła na ciężkich, słabo uszczelnionych piastach z łożyskami regulowanymi. Author ma dobrze uszczelnione piasty na łożyskach maszynowych. Plus dla Authora.

Pod względem osprzętu Author wygrywa zdecydowanie.

Mimo wszystko nie widzę w Giant nic co usprawiedliwia cenę.

Jako kolejny argument przeciwko Giant

http://www.bike-center.pl/index.php?p4256,cube-cross-white-n-grey-2010

zdecydowanie lepszy osprzęt.

Alfy, bardzo szanuję Twoją opinię- nie neguję jej, jedynie wypowiadam swoją kontr opinię jako mieszkaniec wsi właśnie.

Vojtech, a czym różni się wersja 20100 od 2011? Z ciekawości pytam.

Durny kocie cenna i osprzętem :icon_mrgreen: wersja z 2011 kosztuje 3699zł :icon_wink:

http://www.velo.com.pl/rowery/?id=529 ^_^

i jeszcze drobne kwestie:

- czy rower będzie wykorzystywany bez względu na pogodę, a więc możliwość montażu efektywnych błotników

- czy będą wypady wielodniowe, czyli bezproblemowy montaż solidnego bagażnika (sakwy)

rowerek będzie wykorzystywany przy sprzyjających warunkach pogodowych :icon_wink:,ale pogody nie da się przewidzieć :icon_cool: ,wiec może jakiś deszczyk mnie zaskoczy :icon_mrgreen: kilku dniowe wypady póki co nie wchodzą w grę :icon_wink:

• Mod Team
Napisano

No tak. Faktycznie.

To stawiam pytanie: Czy warto dopłacać 400 pln za jeden bieg więcej i gorsze hamulce ?

Poza tym wg Velo model 2010 jest z urzędu wyposażony w pedały SPD ( SH 520 ) , no i jest całe 200 gram lżejszy.

Malowanie modelu 2011 jest .... nieładne.

Napisano

No tak. Faktycznie.

To stawiam pytanie: Czy warto dopłacać 400 pln za jeden bieg więcej i gorsze hamulce ?

Poza tym wg Velo model 2010 jest z urzędu wyposażony w pedały SPD ( SH 520 ) , no i jest całe 200 gram lżejszy.

Malowanie modelu 2011 jest .... nieładne.

Durny kocie zgadzam się z Tobą :thumbsup: malowanie modelu 2011 jest nieładne :laugh:

Napisano

Decyzja podjęta :icon_wink: wybieram Authora :thumbsup: dziś mam przymiarkę i pewnie zabiorę rowerek ze sobą :icon_cool: Dziękuje wszystkim za pomoc i cenne uwagi :thanks: Temat uważam za zamknięty ;) Pozdrawiam ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...