Skocz do zawartości

[Rower] Do 1100 zł MTB

anza123

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Odpisz dokładnie do czego ten rower ma Tobie służyć. Jeśli do zwykłej jazdy w terenie, bez żadnych ekstremalnych akcentów to wymienione przez kolegów rowery będę znacznie lepiej się do tego nadawały. Jeśli jednak chcesz zacząć przygodę ze skakaniem i jakimiś trikami to Sign będzie dobrym wyborem na początek.

Napisano

Witam wszystkich forumowiczów,

Właśnie sobie też szukam roweru do 1100 max 1200zł.

Na rowerze jeżdżę dużo wiosną, latem i jesienią. Moja jazda, to jazda po mieście, w tym okresie rower staje się moim głównym środkiem transportu.

Tak więc lasy, szosy, chodniki, częste krawężniki (rzadko schody).

Zastanawiałem się nad kupnem roweru właśnie w tym okresie, z myślą, że będą one najtańsze.

Rozglądam się już od pół roku i jedyne co miałem na uwadze to KROSS HEXAGON V6, ale widzę że jest kilka ich wersji. Czy różnią się one jedynie hamulcami (tarczowe lub V-brake?). Może właśnie polecacie bardziej V4, a może A4 lub A2 (tak jak w poprzednich postach).

Dziękuję z góry za odpowiedź.

Napisano

@kolcz

Dziękuję za zainteresowanie.

Rozpatrzę każdą propozycję, oby miałoby mi to pomóc w wyborze roweru.

Cross - rower z mniej agresywnym bieżnikiem, oraz większymi kołami, dobrze myślę?

Jakiś konkretny model powinienem rozpatrywać?

Napisano

@kolcz

Dziękuję za zainteresowanie.

Rozpatrzę każdą propozycję, oby miałoby mi to pomóc w wyborze roweru.

Cross - rower z mniej agresywnym bieżnikiem, oraz większymi kołami, dobrze myślę?

Jakiś konkretny model powinienem rozpatrywać?

Mniej agresywny bieżnik masz tylko w oponach. Rower crossowy poza większymi kołami, o których wspomniałeś ma jeszcze "bardziej szosowe" przełożenia i ramę o trochę innej geometrii. Jeśli faktycznie będziesz użytkował rowerek tylko do tego co pisałeś cross będzie najlepszym wyborem.

Napisano

Hej ja tez juz od dawna rozglądam się nad rowerem i tez wahałem się miedzy MTB a crossem ale z tym już nie mam problemów i jestem za MTB. Wyczytałem też ze jest on bardziej uniwersalny jeśli w ogóle możemy użyć takiego słowa ;)))) jęśli lubi się pojeździć po lasach itp wzniesieniach to MTB jest lepszy od Crossa. Ja mam jakiegoś starego MTB i po asfaltach też nieżle się śmiga a Crossem za bardzo nie pojeżdzi się po lasach, pagórkach itp zawsze też można zmienić opony i tu większa swobodę ma się na MTB niz Crossach jeśli się mylę to mnie poprawcie.

Ja właśnie jestem przed wyborem

Unibike Evolution 2010

http://www.rowerzysta.pl/mtb/rower-gorski-unibike-evolution-2010.html

lub też któryś z Krossów np HEXAGON V6

mozecie podać na zasadzie np WIDELEC PRZEDNI,PRZERZUTKA PRZEDNIA i tak dalej u którego wygrywa

dzieki za wszelkie rady

pozdrawiam

Napisano

Hej jeszcze prośba z doborem ramy

mam 180 wzrostu waga 80kg

do roweru Unibike Evolution 2010

czy 21 była by ok czy celować w 19 do jazdy po bezdrozach i ulicach miast ;) bez wiekszego wyczynowego skakania itp

oto opinia z innego forum

"dodam od siebie, że przy moim 180 cm wzrostu jeżdżę na "zimówce" Unibiku Voyager - 19 cali, a przez resztę sezonu na Unibiku Globetroterze - 21 cali. Uważam, że przy tym wzroście większa rama jest po prostu wygodniejsza a rower, zwłaszcza na zakrętach zachowuje sie pewniej. Takie jest moje wrażenie."

a jakie jest wasze wrażenie????

pozdrawiam

Napisano

Ta opinia z innego forum dotyczy rowerów trekkingowych, gdzie dobiera się większe rozmiary ramy dla wygody. Ty rozpatrujesz rower MTB... moim zdaniem 19tka będzie dobra.

Napisano

moze komus się to przyda

link o wielkości ram w MTB ale jak niektórzy piszą rama ramie nierówna ;)

http://www.mysport.pl/files/categories/017/14/0171414_01_full.pdf

z ramą problem w tym ze 19 jest chyba najpopularniejszą ramą a jej już zaczyna brakować i tu klops

choć tu też zależy chyba od typu roweru, no nic bede musiał popróbować na żywca

dzięki za jakieś jeszcze info z doświadczenia waszego

• 1 miesiąc temu...
Napisano

TU masz A2 XT trochę taniej. Dobry rower w tej cenie.

No tak tylko to rama 17,5" a ja potrzebuję 21" :)

W sumie znalazłem za 1399zł Level A2 XT

Czy to dobra cena? 2009 rok niby jeden z lepszych.

Napisano

No rzeczywiście nie mają już, no ale jeszcze bedę się z nimi kontaktował, bo mówią, że spróbują/postarają się zamówić.

Myślisz, że (sprzedaż wysyłkowa) mogę cośtam negocjować? np jakieś z akcesoriów gratis? (błotniki, licznik, oświetlenie, stopka) ?

Czy dobrze rozumiem, że oba te rowerki XT i bez XT różnią się tylną przerzutką?

Alivio jest o 2 rzędu niższa od Diore XT ?

Pozdrawiam

• Mod Team
Napisano

Negocjować zawsze można. ;)

Rowerki (Level A2 XT oraz Level A2 V-brake) poza przerzutką różnią się jeszcze hamulcami.

Co do pytania o niższość Alivio od Deore XT, to między nimi są jeszcze grupy: Deore oraz SLX/LX.

Napisano

No tak, równica tkwi jeszcze w hamulcach :)

Doszedłem do wniosku że V-brake mi w zupełności wystarczą - Nie wiem czy się mylę, ale konserwacja tarczowych jest nieco trudniejsza)

Do tej pory (przez 5 lat) miałem:

- zwykłe V-brake

- przód Shimano SIS

- tył Shimano Acera

i manetki bodajże SIS.

I myślę czy ten Deore XT jest mi aż tak potrzebny. Alivio powinno spełniać moje wymagania (skoro Acera mi odpowiada)

Dzwoniłem po sklepach i tak: (ciężko znaleźć ramę 21" w starych rocznikach)

Level A2 2009

- 1190zł

Level A2 XT 2009

- 1590zł

Level A2 2010

- 1360zł

Level A2 v-brake 2011

- 1499zł

chyba wezmę ten za 1190 (do tego komplet światełek) i dokupię licznik i błotniki.

Co o tym sądzicie? wkońcu to rocznik 2009 a takiego szukam ->>> DOKŁADNIE TEN

• Mod Team
Napisano

Według mnie to dobry wybór i na pewno będziesz zadowolony.

W A2 XT ta tylna przerzutka jest trochę nieporozumieniem, bo to tak, jakby wsadzić silnik od Mercedesa do Malucha. W Krossie A2, którzy zamierzasz kupić, napęd jest na "równym" poziomie, choć korbę mógłbyś na starcie wymienić. Za zaoszczędzone pieniądze, tak jak napisałeś, możesz kupić przydatne akcesoria/odzież/narzędzia.

Nie zapomnij o kasku. :thumbsup:

Napisano

Ajj zaszła pomyłka, ten rowerek, który bym kupił to jest ten ->> TUTAJ!

Co w nim jest np do zamiany na lepsze?

- korba lepsza (tak mi się wydaje)

- przód Altusa (gorszy - do tej pory u siebie i tak miałem SIS)

coś jeszcze?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...